fbq
Uuno Turhapuro armeijan leivissä

Täältä voit katsoa Vesa-Matti Loirin elokuvia – mukana viimeinen elokuvarooli ja Disneyn ylistämä dubbaus

Moni haluaa varmasti kunnioittaa Vesa-Matti Loirin muistoa ja palauttaa mieleensä hänen ikimuistoisimpia elokuvaroolejaan. Katso kokosi yhteen valikoiman kansansuosikin filmiesiintymisistä läpi vuosikymmenten. Mukana on myös poimintoja Loirin tv-esiintymisistä.

Kaikkia Loirin merkkiteoksia ei löydy tällä hetkellä suoratoistopalveluista. On myös huomioitavaa, että Loirin poismenon johdosta suoratoistopalvelut luultavasti hankkivat lähitulevaisuudessa vielä lisää Loiri-elokuvia valikoimiinsa.

Uuno Turhapuron seikkailut olivat totta kai katsojilla mitattuna Vesa-Matti Loirin suurimpia elokuvamenestyksiä. MTV Katsomo ja C More -palveluista löytyy useampi Turhapuro-elokuva, muun muassa niistä suosituin eli Uuno Turhapuro armeijan leivissä. Vuonna 1984 valmistunut komedia on Suomen kaikkien aikojen katsotuimpien kotimaisten elokuvien listalla yhä sijalla yhdeksän.

Uuno Epsanjassa
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Vesa-Matti Loirin Uuno Turhapurosta tuli koko Suomen kansan rakastama hahmo – Katso listasi kaikki Uuno-elokuvat

C Moresta löytyy lisäksi Uuno Turhapuro menettää muistinsa (1982), Uuno Epsanjassa (1985), Uuno Turhapuro muuttaa maalle (1962) sekä 11. elokuuta palveluun tuleva Uuno Turhapuro – kaksoisagentti (1987). MTV Katsomossa on tämän lisäksi Uuno Turhapuron muisti palailee pätkittäin (1983).

Lisäksi molemmissa palveluissa on vuonna 2017 valmistunut, dokumentaarista tyyliä ja fiktiota sekoittava kuusiosainen tv-sarja Kansalainen turhapuro.

Pojat Vesa-Matti Loiri

Mikko Niskasen ohjaama Pojat (1962) oli Vesa-Matti Loirin ensimmäinen roolisuoritus elokuvissa ja myös välitön ponnahdus koko Suomen tuntemaksi ja arvostamaksi näyttelijäksi. Kukaan elokuvan nähnyt katsoja ei varmasti pysty unohtamaan loppukohtauksen Loirin sydäntä särkevää suoritusta äitinsä perään huutavana Jakena.

Pojat tulee katsottavaksi Areenaan perjantaina 12. elokuuta, jolloin se myös esitetään TV2:lla. Vesa-Matti Loirin elämää ja uraa muistellaan muutenkin laajasti Ylellä, myös Areenassa, erilaisin erikoisohjelmin ja arkistopoiminnoin.

Veskun vakavat roolit eivät jääneet Uunon varjoon – poikkeuksellinen näyttelijäura käynnistyi 60 vuotta sitten Pojat-elokuvassa

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Aladdin

Lisäksi Areenasta löytyy jo ennestään muun muassa Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet (1977) sekä esimerkiksi dokumentti Paula kohtaa studiossa 9 miesartistia, jossa iskelmälegenda Paula Koivuniemi kutsuu äänityshommiin suomalaisia kärkipään mieslaulajia. Vesa-Matti Loirin lisäksi kuvissa nähdään muun muassa Pate Mustajärvi, Michael Monroe ja Elastinen.

Vesku Vesa-Matti Loiri

Vesa-Matti Loiri teki myös varsinaisten näyttelijätöiden lisäksi myös dubbauksia, joista kuuluisin on varmasti lampunhengen rooli Disney-klassikossa Aladdin (1992). Disney-yhtiö jopa valitsi suomenkielisen version maailman parhaaksi Aladdin-dubbaukseksi, ja suomenkielisen Hengen ääninäyttelijä Loiri sai erityismaininnan suorituksestaan.

Vesa-Matti Loiri sai arvoisensa dokumenttielokuvan, kun Mika Kaurismäki ohjasi hänestä vuonna 2010 ensi-iltansa saaneen Vesku-elokuvan. Siinä kuullaan muun muassa läheisten työtoverien, kuten Hannele Laurin ja Esko Salmisen, ajatuksia Loirista.

Mestari Cheng Loiri Väänänen

Vesku löytyy sekä Elisa Viihde Viaplaystä että ilmaisesta Kirjastokino-palvelusta. Samoista paikoista voi katsoa myös Loirin roolityöt sisältävät elokuvat Tie pohjoiseen (2012) ja Ripa ruostuu (1993). Elisa Viihde Viaplayssä on myös katsottavissa muun muassa Elämältä kaiken sain (2015) ja Varasto (2011).

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Vesa-Matti Loirin sivuosasuorituksen sisältävä Mestari Cheng on sekin katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssä ja myös Netflixissä ja HBO Maxilla. Loirin lisäksi elokuvassa näyttelevät muun muassa Anna-Maija Tuokko, Chu Pak Hong ja Kari Väänänen.

Pahat pojat

Vuonna 2019 ensi-iltansa saanut Mestari Cheng jäi myös pitkän ja monipuolisen uran tehneen Loirin viimeiseksi elokuvatyöksi. Mika Kaurismäen ohjaama draamakomedia keräsi kehuja elokuvafestivaalikierroksellaan, ja Saksassa siitä muodostui varsinainen yleisömenestys.

Vesa-Matti Loiri esitti kappaleen kuolevaisuudestaan Vain elämää -ohjelmassa ja sai kuulijat murtumaan täysin: ”Mä hajoon tänne”

Lisäksi varsinaisten suoratoistopalveluiden lisäksi verkosta löytyy sivustoja ja palveluita, joista voi ostaa tai vuokrata myös Loiri-elokuvia. Esimerkiksi Loirin hurjan Jokke-papan roolin sisältävä Pahat pojat (2003) on ostettavissa muun muassa  SF Anytime -palvelussa.  

Seuraa meitä somessa