fbq
ElokuvatVesa-Matti Loirin Uuno Turhapurosta tuli koko Suomen kansan rakastama hahmo – Katso listasi kaikki Uuno-elokuvat
Vesa-Matti Loirin Uuno Turhapurosta tuli koko Suomen kansan rakastama hahmo – Katso listasi kaikki Uuno-elokuvat

Vesa-Matti Loirin yksi tunnetuimpia roolihahmoja on Uuno Turhapuro, jonka hän loi yhdessä Spede Pasasen kanssa. Spede Pasanen sai idean sketsihahmoon, kun Suomen ensimmäinen lottoarvonta näytettiin televisiossa vuonna 1971. 

Lue myös: Vesa-Matti Loiri on kuollut

Uuno-elokuvia oli alun perin tarkoitus tehdä vain yksi, mutta suuren suosion vuoksi niitä tehtiin rutkasti lisää, kaiken kaikkiaan 20 kappaletta. Ensimmäinen elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1973, viimeinen vuonna 2004. 

Suurimman osan elokuvista on ohjannut Ere Kokkonen ja käsikirjoittanut Spede Pasanen. Elokuvien ilmestyttyä alan kriitikot eivät olleet vakuuttuneita elokuvista, katsojat olivat kuitenkin sitäkin enemmän. Jo ensimmäinen elokuva sai peräti 600 000 katsojaa. Uunosta on syntynyt sittemmin ilmiö ja käsite, ja hahmon lausahdukset elävät suomalaisten keskuudessa edelleenkin. 

Muutamia Uuno-elokuvia on katsottavissa suoratoistopalvelu C Morella. Katsottavissa on Uuno Turhapuro armeijan leivissä ja Uuno Turhapuro menettää muistinsa. Keskiviikkona 10.8. palveluun ilmestyy Uuno Turhapuro muuttaa maalle ja huomenna torstaina (11.8) Uuno Turhapuro: Kaksoisagentti

Uuno
Uunon (Vesa-Matti Loiri) ja appi Tuuran (Tapio Hämäläinen) välillä oli kosolti kismaa. 

Uuno Turhapuro (1973) 

Tv:n sketsihahmosta piti tehdä vain yksi elokuva, mutta koska Uuno Turhapuro keräsi teattereihin 613 409 katsojaa, Spede päätti jatkaa sarjaa, ja loppu on historiaa.

Saaga alkaa Uunon vihkiytyessä rikkaaseen Tuuran sukuun ja jatkuu sohvalta, missä sankari ideoi muun muassa tee-se-itse-viulun. Liikelounaan Uuno nauttii Härski-Hartikaisen autokorjaamolla.

Ohjaus: Ere Kokkonen. Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Spede Pasanen. 

Lue myös: Vesku Show sai alkunsa Vesa-Matti Loirin ja Spede Pasasen käsikirjoitetusta riidasta – myös nämä tv-sarjat rakentuivat Loirin ympärille

Professori Uuno D.G. Turhapuro (1975) 

Ensimmäisen kaupallinen menestys houkutteli Spede Pasasta jatkamaan. Toisessa leffassa Uuno joutuu etsimään työtä appiukon 60-vuotispäivän alla, sillä tulossa olevissa lehtijutuissa pitäisi vävypojankin ammatti mainita. Uuno välttelee työntekoa lahjakkaasti, mutta pääsee silti elokuvanäyttelijäksi. Tämä

on ainoa Uuno-leffa, jossa Simo Salminen ei ole mukana.

Ohjaus: Ere Kokkonen Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Spede Pasanen, Anna-Liisa Ruotsi

Lottovoittaja UKK Turhapuro (1976) 

Uuno muistelee naimisiin joutumistaan Härski Hartikaiselle ja pyytää tätä yksivuotishääpäivän kunniaksi viemään puolestaan lottokupongin.
Vaimon kanssa hääpäivää mökillä juhliva Uuno kuulee radiosta rivinsä voittaneen päävoiton ja alkaa elvistellä kunnon lottovoittajan tyyliin supiturkki
päällä, kaunottaret kainalossa ja kaksi Mersua pihalla. Veijo Esson baarista tuli leffan myötä käsite. Ohjaus: Ere Kokkonen. Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Tapio Hämäläinen, Spede Pasanen.

Lue myös: Vesa-Matti Loiri loisti myös näyttämöllä – näistä teatterirooleista hänet muistetaan

u
Vesa-Matti Loiri oli Lottovoittaja-Uunon aikaan vain kolmikymppinen. 

Häpy Endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon (1977)

Koska Uuno Turhapuro haluaa rikkaisiin naimisiin pian, tarvitsee hän isäukon, parhaiden kavereiden ja kirjekurssin apua. Järjestyksessään neljäs Uuno-saagan osa niputtaa kolme aiemmin tehtyä Uuno-elokuvaa yhteen. Ilman Elokuvasäätiön tukea käsityönä tehty komedia repäisee irtovitsejä sieltä
mistä aina ennenkin.

Ohjaus: Ere Kokkonen. Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Ritva Valkama, Tapio Hämäläinen, Simo Salminen, Spede Pasanen. 


Rautakauppias Uuno Turhapuro– presidentin vävy (1978) 

Uuno Turhapuron appiukko Tuura yrittää presidentiksi, ja valinnan tiellä on oikeastaan vain Uuno. Tämä yrittää kuitenkin oman etunsa vuoksi kaikkensa saadakseen Tuuran tasavallan johtoon, ja apuun värvätään myös Härski-Hartikainen ja Sörsselssön.
Myös Tuuran kilpailijat ovat liikkeellä ja jotkut heistä käyttävät kieroja keinoja sabotoidakseen Tuuran
presidenttitietä.

Ohjaus: Ere Kokkonen, Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Marita Nordberg, Tapio Hämäläinen, Spede Pasanen.

Lue myös: Rakastetut sketsihahmot tekivät Vesa-Matti Loirista koko kansan suosikin – muistatko nämä hulvattomat persoonat?

Uuno Turhapuron aviokriisi (1981) 

Ensimmäinen väri-Uuno oli aikanaan todellinen kohuelokuva, jolle Spede hankki mainosta pilkkomalla kirveellä vanhoja filmejään protestiksi sille, ettei saanut elokuvasäätiön rahoitusta.
Elokuvassa kyse on hieman erilaisesta skandaalista. Johtaja Tuura nimittäin saa hävetä silmät päästänsä, kun erilaiset herkut vaikka sokkona haistava Uuno pääsee koirakouluun. Tuura päättää junailla avioeron vävypoikansa ja tyttärensä välille.

Ohjaus: Ere Kokkonen. Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Elli Castrén

Uuno Turhapuro menettää muistinsa (1982) 

Elizabeth yrittää ottaa seitsemännessä Turhapuroelokuvassa avioeron miehestään Uunosta. Koska Uuno ei kuitenkaan pärjäisi elämässä yksin, Elizabeth alkaa kouluttaa uutta vaimoa isänsä sihteeristä Unelma Säleiköstä. Temppu ei onnistu, sillä Uuno törmää päin Sörsselsöniä ja menettää muistinsa. Härski-Hartikainen taas puuhaa rauhanliikettä, joka synnyttäisi maailmaan lopullisen rauhan dynamiitilla. 

Ohjaus: Ere Kokkonen. Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Spede Pasanen, Simo Salminen.

Uuno Turhapuron muisti palailee pätkittäin (1983) 

Edellisessä elokuvassa muistinsa menettänyt Uuno Turhapuro on yhä henkisesti huterossa tilassa. Niin on myös insinööri Sörsselssön, jonka hermoradat ovat niin sekaisin, että mies vaikuttaa humalassa  selväpäiseltä ja päinvastoin. Sörsselssön aiheuttaakin hämminkiä Neuvostoliiton ja vuoristoneuvos Tuuran kauppaneuvotteluissa.
 Ohjaus: Ere Kokkonen. Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Simo Salminen, Spede Pasanen, Tapio Hämäläinen, Marita Norberg. 

Marjatta Raita
Uunon vaimoa näytteli Marjatta Raita. 

Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984)

Kaikkien aikojen suosituin Uuno-leffa sai 750 000 katsojaa ja se on samalla myös kaikkien aikojen suosituimpia kotimaisia elokuvia. Kun appiukko Tuura pääsee puolustusministeriksi, hän määrää
Uunon välittömästi suorittamaan asevelvollisuutensa loppuun. Uunolle armeija ei tietenkään loppujen lopuksi ole suuri rasite, vaan hän onnistuu saamaan jopa vaimonsa tuuraamaan. Siinä sivussa Ruotsia vastaan julistetaan sota. 

Ohjaus: Ere Kokkonen. Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Tapio Hämäläinen, Marita Nordberg. 

Uuno Espanjassa (1985) 

Kymmenes Uuno Turhapuro -elokuva oli vuoden 1985 katsotuin kotimainen elokuva. Se ohitti Rauni Mollbergin Tuntemattoman sotilaan ja ylsi kolmanneksi menestyneimmäksi Turhapuro-elokuvaksi. Elokuvassa Uuno väittää Elisabethille olleensa yön etsimässä yövahdin työtä. Kuin ihmeen kaupalla Uuno saa lopulta työtä Halpamatkat-matkatoimiston oppaana käytyään ensin kirjekurssin. Appiukko Tuura matkustaa perheineen Espanjan Marbellaan ajatellen, että Uuno on tuhansien kilometrien päässä. Onni haihtuu nopeasti, kun hänelle selviää, että Uuno toimii matkaoppaana samaisella lennolla ja kohteessa. 
Uuno Turhapuro muuttaa maalle (1986) 
Appiukko Tuura näkee Uunoja joka paikassa ja päätyy ostamaan kartanon maalta päästäkseen kauas vävypojastaan. Kartano kuitenkin sijaitsee
Uunon isän kotikylässä, jossa Uunon näköisiä miehiä kuljeskelee ympäriinsä. Uuno itsekin päätyy paikalle ryhdyttyään Sörssellsonin ja Härski-Hartikaisen kanssa maanmittareiksi. Heidän ensimmäinen tehtävänsä on vetää moottoritien linjaus Tuuran kartanon maiden halki. 
Ohjaus: Ere Kokkonen. Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Marita Nordberg. 

Uuno Turhapuro –kaksoisagentti  (1987)

Kauppaneuvos Tuura juonittelee taas saadakseen vävynsä ulos suvusta. Tuura palkkaa uuden vaimo- ehdokkaan vamppaamaan Uunon, ja pian mies onkin jo suunnittelemassa avioeroa. Uuno tulee
myös kokeilleeksi uusia ammatteja, muun muassa kapellimestarin ja kansainvälisen vakoojan hommia. Ohjaus: Spede Pasanen. Näyttelijät: Vesku Loiri, Marjatta Raita, Tapio Hämäläinen, Elli Castren, Spede Pasanen, Simo Salminen, Marita Nordberg. 

Tupla-Uuno (1988)

Ere Kokkonen pudotettiin Uuno-elokuvien ohjaajan tuolilta kolmen osan ajaksi 80- ja 90-lukujen taitteessa. Tekijöiden erimielisyydet alkoivat heijastua myös huumorin tasoon, ja hommaan tuli väkisin puurtamisen maku. Tässä tuotoksessa kuvioihin ilmestyy Uunon näköinen, mutta sofistikoituneempi hahmo, Hugo Töttersberg. Sörsselssön ja kumppanit käyttävät Töttersbergiä apuna, jotta Uunosta saataisiin Tuura-konsernin uusi toimitusjohtaja.

Ohjaus: Hannu Seikkula. Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Tapio Hämäläinen.

t


Uunon huikeat poikamiesvuodet maaseudulla (1990) 

Elokuva kurkistaa 17-vuotiaan Uunon elämään ja kauemmaksikin menneisyyteen, aikaan ennen rakastetun resupekan syntymää. Filmissä nähdään muun muassa Uunon ensikänni ja rakastuminen johtaja Tuuran tyttäreen eli tulevaan vaimoon. Mukana ovat myös Loirin nyt jo ehkä unohdettu drag-hahmo Tyyne sekä Speden keksinnöistä muun muassa lasikuituauto ja tuulivoima- käyttöinen propellivene.

Ohjaus: Pertti Melasniemi. Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Olavi Ahonen, Simo Salminen, Spede Pasanen.

Uuno Turhapuro – Herra Helsingin herra (1991) 

Uuno Turhapuro -farssissa Uuno lähtee politiikkaan. Omalaatuinen Helsingin herra järjestää asioita aivan omalla tavallaan, mutta saa kuin ihmeen kautta paljonkin aikaan, ainakin lähipiirissään. Elokuva menestyi lippukassoilla hyvin. Se oli 1990-luvun suurimpia hittejä ennen vuosikymmenen lopun
uutta kotimaisen elokuvan buumia, joka alkoi Poika ja ilves sekä Rukajärven tie -elokuvien myötä.

Ohjaus: Ere Kokkonen. N: Vesa-Matti Loiri, Spede Pasanen, Simo Salminen, Tapio Hämäläinen. 

Uuno Turhapuro – Suomen tasavallan herra presidentti (1992) 

Ere Kokkosen käsikirjoittama ja ohjaama spedeily alkaa Jörn Donnerin tekemällä ”dokumentilla”, joka suitsuttaa tasavallan presidentti Turhapuroa.
Vuorineuvos Tuura kieroilee nyt pääministerinä, mutta hallitus eroaa, kun presidentti edellyttää ministerien käyttävän iloisia naamareita. Vallasta humaltunut Uuno haluaa lopulta myös kuninkaaksi. Ben Zyskowicz kieltäytyy vappunenästä.

Ohjaus: Ere Kokkonen. Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Tapio Hämäläinen, Hannele Lauri, Ismo Kallio, Olavi Ahonen. 

Uuno Turhapuron poika (1993) 

Suomen valtion talous on kaatumassa, joten hallitus päättää ryöstää rahaa rikkailta ja erityisesti vuorineuvos Tuuralta, joka on Uuno Turhapuron appiukko. Pääministeri palkkaa tehtävään amerikkalaisen rikollispomon neiti Noun, jonka apulaisiin lukeutuu imitoiva gangsteri. Tämä esittää muun muassa Paavo Väyrystä, Jörn Donneria ja Turhapuron poikaa. Kaunista gangsteria esittää Anu Hälvä, josta tuli seuraavana vuonna Speden tuottaman Blondi tuli taloon -sarjan päätähti.

Ohjaus: Spede Pasanen. Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Jukka Puotila, Tapio Hämäläinen. 

Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies ( 1998)

Uuno päättää ryhtyä vakavaksi liikemieheksi, koska järkeilee sen olevan helpompaa kuin työnteko. Vakava on tietysti suhteellinen käsite. Mukana liiketoimissa ovat Härski Hartikaisen ja Sörsselssönin lisäksi tähän leffaan kehitelty Uunon pikkuveli Pen. Cameorooleissa vilahtelee jälleen melkoinen joukko julkkiksia ja poliitikkoja Renny Harlinista Sauli Niinistöön.

Ohjaus: Ere Kokkonen. Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Santeri Kinnunen, Marjatta Raita, Heikki Nousiainen.

Uuno Turhapuro – This is my life (2004) 

Elokuvassa Uuno soluttautuu rikkaiden vanhainkotiin, jossa asuu myös hänen appiukkonsa. Elokuva tehtiin vuonna 2001 menehtyneen  Spede Pasasen muistoksi. Elokuva oli vuoden 2004 kolmanneksi katsotuin kotimainen elokuva. 

Ohjaus: Ere Kokkonen Näyttelijät: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Tapio Hämäläinen, Marita Nordberg. 

Uuno Turhapuro -elokuvat, joissa itse Uuno ei ole mukana: 

Uuno Turhapuron veli (Suomi 1994) 

Vesa-Matti Loirin väsyttyä uunoiluun Speden poppoo yritti jatkaa Turhapuro-saagaa Esko Salmisen
tulkitsemalla velipojalla. Tarmo Turhapuro on vilunkiliikemies, joka saapuu vaimoineen Ruotsista ja
sekoittaa vuoristoneuvos Tuuran elämän. Kohellus ei naurata, koska Tarmo ei ole yhtä lailla rakastettava hahmo kuin Uuno. Se kuitenkin huvittaa, et- tä Pirkka-Pekka Peteliuksen roolihenkilön nimi on Purkka-Pekka Putelius.

Ohjaus: Hannu Seikkula. Näyttelijät: Esko Salminen, Anu Hälvä, Tapio Hämäläinen, Marjatta Raita, Marita Nordberg. 

Uuno Turhapuro on vierailut myös muissa elokuvissa, kuten Koeputkiaikuinen ja Simon enkelit, Tup akka lakko ja Vääpeli Körmy ja vetenalaiset vehkeet

T


 

10.08.2022 14:15 | Teksti: Jasmin Vainio, Katson toimitus | Kuvat: MTV3, Allerin arkisto

Seuraa meitä somessa