fbq
Logged in Joni

Mitä kuuluu Logged in -kulttisarjan nuorille miehille nyt? Yhden kohtalo pysäytti ohjaaja Sami Kieksin

Alkuvuodesta 2020 ensimmäisen kerran esitetty Logged in -dokumenttisarja seurasi viittä nuorta miestä, joiden elämä ei ollut aivan mallillaan. Työtä tai opiskelupaikkaa ei ollut, ja arjen täyttivät lähinnä päihteet ja pelaaminen.

Kaksi Kultaista Venlaakin voittanut sarja herätti paljon yhteiskunnallista keskustelua, ja muun muassa vuosina 2019–21 sosiaali- ja terveysministerinä toiminut Aino-Kaisa Pekonen (vas.) suositteli sen katsomista. Ilmiö oli syntynyt.

Logged Inin ohjannut Sami Kieksi palasi kameroineen Jonin ja muiden sarjan miesten kohtaloihin kesällä 2022, kun alkuperäisen sarjan kuvauksista oli kulunut noin kolme vuotta. Tuloksena on nyt esitettävä erikoisjakso Logged in Special.

– Tässä välillä on ollut puhetta myös, että tekisimme esimerkiksi toisen tuotantokauden. Päädyimme kuitenkin kuvaamaan tällaisen yksittäisen jakson.

Maria Veitola teki dokumenttisarjan palkitun ohjaajan Sami Kieksin kanssa – ”Haluamme katsoa yhteiskunnan pimeisiin nurkkiin”

– Logged inissä mukana ollut Patrik on ainoa viidestä miehestä, joka ei halunnut lähteä mukaan erikoisjakson kuvauksiin. Hän koki itselleen parhaimmaksi, ettei ole tällä kertaa julkisuudessa, Kieksi kertoo 

– Patrik sai aika paljon huomiota vuoden 2020 esitysten aikoihin, ja kunnioitan hänen päätöstään spesiaalijakson suhteen.

Logged in
Logged in, 2020.

Kieksi kertoo saaneensa sarjasta paljon palautetta. Positiivisten viestien lisäksi joukossa oli myös sellaisia kommentteja, että Kieksi puolustaa työtä vieroksuvia hulttioita.

– Halusin jo sarjalla sanoa sitä, että jos olet jo lapsuudesta lähtien joutunut syrjään yhteiskunnasta ja kokenut muun muassa ylisukupolvista huono-osaisuutta, niin kannustaako siinä tilanteessa se, että sinua kutsutaan sossupummiksi ja yhteiskunnan rotaksi, Kieksi kysyy.

– Omasta mielestäni halveksuvat kommentit vain nostavat entisestään heikossa asemassa olevien vihaa ja katkeruutta.

Sami Kieksi
Ohjaaja Sami Kieksi.

Kieksin mukaan spesiaali näyttää sen, että syrjästä on myös mahdollista päästä pois. 

– Helppoa se ei silti ole. Usein se edellyttää oman uskon lisäksi sitä, että joku toinenkin uskoo muutokseen ja kannustaa, Kieksi sanoo.

Logged inin tyypeistä Jonin muutos oli ollut ehkä kaikkein suurin, vaikken toki halua laittaa miesten tarinoita arvojärjestykseen. Itsestänikin on tullut hiljattain isä, ja Jonin muutos pysäytti jo siksi eniten.

Jakso ei ole Kieksin mukaan kuitenkaan pelkkä yltiöpositiivinen kuvaus kaiken muuttumisesta hyväksi.

– Kyllähän siellä nähdään myös sitä, etteivät kaikkien asiat ole välttämättä hirveästi muuttuneet. Esimerkiksi mitä vanhemmaksi tulee, sitä vaikeampi on päästä pois vanhoista ongelmista.

Logged in Special julkaistaan Areenassa maanantaina 12. joulukuuta.

Seuraa meitä somessa