
Elokuva-arvostelu: Asteroid City on pastelliväreissä hehkuva trippi 1950-luvun atomiaikaan
Wes Andersonin uusi elokuva viehättää varmasti ohjaajan faneja, mutta saattaa jättää muut kylmäksi.
Asteroid City saa ensi-iltansa elokuvateattereissa perjantaina 9.6.
Wes Andersonin elokuvat
muodostavat tinkimättömän omaleimaisen maailman, jonka voi tunnistaa yhden
otoksen tai jopa kuvan perusteella. Asteroid City ei ole poikkeus, vaan filmi
pursuaa ohjaajan tavaramerkkejä, visuaalista venkoilua ja äkkiväärää asettelua, jossa kuvasuhteet
vaihtelevat kesken kaiken ja hahmot löytyvät oudosti mutta tarkasti sijoiteltuna
valkokankaan leikkikentältä.
Kokonaisuutena uutuus jää kuitenkin kauas ohjaajan parhaista live-elokuvista kuten The Royal Tenenbaums ja The Grand Budapest Hotel. Syy on ennen kaikkea kerronnan hajanaisuudessa, joka tekee Asteroid Citystä kepeydestä huolimatta raskassoutuisen.
Vuoteen 1955 sijoittuvassa tarinassa joukko tiedekilpailussa kisaavia opiskelijoita ja heidän vanhempiaan kokoontuu nuorten tähtiharrastajien tapahtumaan kuvitteelliseen amerikkalaiseen aavikkokaupunkiin, joka on rakentunut vuosituhansia vanhan törmäyskraatterin ympärille. Joukkoon kuuluu myös juuri leskeksi jäänyt sotavalokuvaaja sekä kuuluisa Hollywood-kaunotar.

Palkinnot myöntää armeija, joka suorittaa kauempana samalla alueella atomipommikokeita. Iltajuhlallisuudet kraatterilla keskeytyvät, kun taivaalta laskeutuu
yllätysvieras.
Tapahtumat on kirjoitettu tv-ohjelman aiheena olevaksi näytelmäksi, joka antaa Andersonille luvan loputtomalta tuntuvaan metakikkailuun.
Vaikka Asteroid City on ajoittain ärsyttävän teeskentelevä ja keinotekoinen, tuottaa sen leikittelevä kerronta ja näyttelijäkokoonpano myös paljon iloa.
Komedia. O: Wes Anderson. N: Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Steve Carell. (USA 2022). 105 min.