fbq
TVTrauma: Lailan poika ammuttiin 24-vuotiaana – synkkä totuus pojan elämästä selvisi äidille vasta kuoleman jälkeen
Trauma: Lailan poika ammuttiin 24-vuotiaana – synkkä totuus pojan elämästä selvisi äidille vasta kuoleman jälkeen

Jere Tiihosen luotsaamassa Trauma – henkirikoksen jäljet -ohjelman kolmannessa jaksossa elämänsä suurimmasta tragediasta avautuu Tanja Hietamies, jonka poika ammuttiin kuoliaaksi 24-vuotiaana vuonna 2019. 

Jakso nähdään TV1-kanavalla torstaina 29.9. 

Henri oli Tanjan toiseksi vanhin lapsi. Äiti kuvailee Henrin olleen lapsena niin sanotusti normaali, kunnes kymmenenvuotiaana ongelmat alkoivat. 

–  Tämän päivän mukaan hän olisi varmasti ADHD-lapsi. Ei sitä tunnettu tai tutkittu kuitenkaan siinä vaiheessa, Tanja kertoo ohjelmassa. 

Lue myös: Dokumentti ei sovi herkille: Lene Marie lopetti syömisen 10-vuotiaana, koska halusi pysyä lapsena – 33-vuotiaana kuollut valokuvaaja ei tullut koskaan murrosikään

Tanjalla on iso perhe, kuusi pientä ja neljä aikuista lasta. Henri oli 10-vuotias, kun hän joutui muuttamaan pois kotoa. Eläminen pojan kanssa oli rankkaa, sillä hän käyttäytyi aggressiivisesti sisaruksiaan kohtaan. Henri joutui nuorisokotiin. Vanhemmat sisarukset kävivät veljensä kanssa sisarusterapiassa, jotta välit säilyisivät hyvinä, vaikka he eivät asukkaan enää yhdessä. 

17-vuotiaana Henri tuli isäksi. Puolitoista vuotta pojan syntymästä hän erosi lapsensa äidistä, mikä oli Henrille kova paikka, sillä hän halusi olla pojalleen mahdollisimman hyvä isä. Tanja-äidin mukaan ero tuntui Henristä epäonnistumiselta. 

–  Sitten elämä luiskahti sinne toiselle puolelle, äiti kertoo. 

Suruviesti

Henrin pikkusisko Kiia kertoo jaksossa, että Henri alkoi polttamaan pilveä ja juomaan paljon alkoholia. Lopulta hänen elämässään ei ollut mitään muuta sisältöä kuin juhliminen, joten hän päätti muuttaa takaisin äidilleen. 

Lopulta Henri meni töihin, ja elämä alkoi palaamaan raiteilleen. Syksyllä työt kuitenkin loppuivat ja elämä alkoi suistua jälleen alamäkeen. 

Lue myös: Trauma: Isäpuoli tappoi julmasti kaksoissiskojen äidin – Johanna päätti pitää isäpuoleen yhteyttä taposta huolimatta

Henri kävi läpi rankkoja aikoja elämässään, sillä hänen ystävänsä oli kuollut pari kuukautta sitten. Siinä vaiheessa myös ystäväpiiri alkoi muuttua. 

Lopulta tapahtui se pahin. Tanja sai kuulla, että oma lapsi on kuollut. Poliisit toivat suruviestin Tanjan kotiin. 

Henri oli ollut juhlimassa neljän muun miehen kanssa helsinkiläisessä asunnossa. Illan aikana he olivat käsitelleet päihtyneinä putkimaista pistoolia. Tuntemattomasta syystä ase oli lauennut, ja luoti oli osunut Henriä päähän. Poliisi otti heti yhden ja myöhemmin kaikki paikalla olleet kiinni epäiltyinä henkirikoksesta. 

Tanja joutui kertomaan suru-uutisen lapsilleen ja sen, että joku oli riistänyt veljeltä hengen. 

–  Muistan vieläkin sen huudon. Se ihmisen tuskahuuto on ihan erilainen kuin kivunhuuto, Tanja muistelee. 

Tanja oli tiennyt, että Henri polttaa pilveä, mutta muiden huumeiden käytön tämä oli äidiltään kiistänyt. Pöytäkirjoista selvisi, että Henri oli syvemmissä vesissä, mitä oli äidilleen oli myöntänyt. Henrin verestä löytyi metamfetamiinia. 

Henri oli kertonut metamfetamiinin käytöstään siskolleen Kiialle. Pikkusisko kuitenkin koki, ettei hänen tehtävänsä ole kertoa asiasta äidille. 

–  Kyllä mä ymmärrän sen. Ei äidin tarvitse kaikkea tietää, ja äitiä pitää suojella tietyissä asioissa. En ole vihainen niille, etteivät he ole kertoneet mulle, Tanja toteaa. 

Trauma - henkirikoksen jäljet torstaisin kello 20.00 TV1:llä. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
29.09.2022 11:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa