fbq
TVDokumentti ei sovi herkille: Lene Marie lopetti syömisen 10-vuotiaana, koska halusi pysyä lapsena – 33-vuotiaana kuollut valokuvaaja ei tullut koskaan murrosikään
Dokumentti ei sovi herkille: Lene Marie lopetti syömisen 10-vuotiaana, koska halusi pysyä lapsena – 33-vuotiaana kuollut valokuvaaja ei tullut koskaan murrosikään

TV2-kanavalla nähdään keskiviikkona 28.9. kansainvälisestikin mainetta niittäneestä norjalaisvalokuvaaja Lene Marie Forssenin dokumentti Self Portrait, jossa hän kertoo sydäntä riipaisevan tarinansa. Self portrait julkaistiin Norjassa vuonna 2020, noin kolmisen kuukautta Lene Marien kuoleman jälkeen. 

Lene Marie lopetti syömisen kymmenvuotiaana, koska halusi pysyä lapsena, eikä kasvaa aikuiseksi. Hän sairastui anoreksiaan.

Hän kertoo dokumentissa, kuinka syömättä olemisella saa tukahduttua tunteensa. 

– Olen ollut monesti lähellä kuolemaa. Tämä on oikeastaan kuin hidas itsemurha. Olen ajatellut, että kuolen, jos kuolen. Mutta kuluneena vuonna olen ajatellut: hittolainen. Minua on pelottanut. Minun pitää parantua hiukan. Mitä jos kuolenkin? Minulla on vielä paljon kuvattavaa.

Lue myös: Dokumentti: 12-vuotias Adriana karkasi yöllä kotoa – pian äiti sai hyytävän puhelun

Apua turhaan

Dokumentin alussa Lene Marie on 28-vuotias. Hän kertoo, ettei ole tullut vielä murrosikään. Hänellä eivät ole alkaneet kasvamaan rinnat, eivätkä kuukautiset ole alkaneet. 

– Varmaankin, koska pelkään sitä. Pelkään aikuiseksi tulemista. Haluan pysyä lapsena. Pysäytän sen prosessin olemalla syömättä. Lääkäreiden mukaan saatan tulla murrosikään, vaikka olen 28-vuotias. Se kuulostaa oudolta. Kehon täytyy kuitenkin saada kylliksi ravintoa. Minun pitää miettiä, uskallanko edetä murrosikään. Haluan tulla kuitenkin vanhaksi. 

Lene Marie kertoo olleensa pienestä asti pelokas ja ahdistunut. Hän vaati itseltään todella paljon. 

– En pitänyt itsestäni. Kiemurtelin kellarin lattialla, kun inhosin itseäni niin. 

11-vuotiaana Lene Marie painoi vain 26 kiloa. Lene Marien vanhemmat yrittivät tehdä kaikkensa, jotta tytär parantuisi. Sopivaa apua ei tuntunut vain löytyvän. He yrittivät saada tyttärensä anoreksiaa ymmärtävälle psykologille, ja apua yritettiin pyytää jopa lehtiartikkeleiden avulla, mutta turhaan. 

M
Lene Marie haaveili omasta näyttelystä, jonka hän lopulta saikin, kun ystävä oli lähettänyt salaa hänen valokuviaan arvostetulle valokuvaajalle. 

Luopuminen toivosta

Viimeiset vuotensa Lene Marie oli piiloutunut terveydenhuollolta, eikä tavannut lääkäriään vuosiin. Ravintonsa hän sai ravintolisäjuomista. 

Lene Marie tajusi, että syömättä jättäminen oli lopulta epäonnistunut projekti. Hän kertoo ajatelleensa, että se olisi ratkaisu, mutta siitä tulikin itse ongelma. 

– Halusin pysäyttää ajan ja pysyä lapsena. Että joku huolehtisi minusta, enkä olisi yksin. Mutta minusta on tullut yksinäisempi. Olen menettänyt ystäväni, ja vanhempani ovat luovuttaneet. 

Dokumentin aikana Lene Marie on joutunut onnettomuuteen, joten anoreksian lisäksi hän kärsii kivuista. Hän on kuin varjo entisestään ja toivoo, että kuolisi. Sitä hän yrittääkin, sillä hänen äitinsä mentyä töihin Lene Marie menee talvipakkasella ulos alusvaatteisillaan ja toivoo jäätyvänsä kuoliaaksi. Onnekseen vanhemmat saavat hänet pelastettua. 

Lene joutuu vuodeksi pakkohoitoon sairaalaan. 

L
Lene Marie menehtyi vain 33-vuotiaana. 
L
Lene Marie halusi poistaa dramaattisilla ja koskettavilla kuvillaan anoreksiaan liittyvää häpeää. 

Vanhemmilla on tyttärensä vuoksi uniongelmia, ja he pelkäävät taukoamatta tämän kuolemaa. Ennen onnettomuutta Lene Marie ajatteli, että parantuisi, mutta ei enää. Dokumentin toimittaja kysyy, onko hän luopunut toivosta. 

– Olen, Lene Marie nyyhkyttää riutuneena sairaalasängyllä. 

Oltuaan vuoden pakkohoidossa Lene Marie pääsee vihdoin kotiin. 

Lene Marie menehtyi 22.10.2019 perheensä ympäröimänä. Kuolinsyy oli pitkäaikaisen aliravitsemuksen aiheuttama sydänkohtaus. Dokumentti saattaa järkyttää herkimpiä katsojia. 

T
Lene Marie nousi suuren yleisön tietoisuuteen kuvattuaan itseään kreikkalaisessa sairaalassa vuonna 2017.  

Self Portrait TV2-kanavalla keskiviikona 28.9. klo 22.10.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
28.09.2022 10:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa