fbq
TVTänään tv:ssä: Veijo Baltzar otti avecikseen Linnan juhliin alaikäisen nuoren naisen – oli naimisissa samaan aikaan toisen kanssa
Tänään tv:ssä: Veijo Baltzar otti avecikseen Linnan juhliin alaikäisen nuoren naisen – oli naimisissa samaan aikaan toisen kanssa

Lahko-dokumenttisarja kertoo kulttuurineuvos Veijo Baltzarin ympärille kietoutuvan laajan ihmiskauppa- ja seksirikosepäilyn taustoista sekä siitä, miten Baltzar nousi asemaansa. Neliosainen dokumenttisarja nähdään Nelosella tiistaista 29.11. alkaen. 

Arvostusta saaneen romanikulttuurivaikuttajan elämää ovat varjostaneet rikostuomiot, mystiset tulipalot ja lukuisat erikoiset yhteensattumat.  

Baltzarin toiminta paljastui, kun Helsingin Sanomat julkaisi laajan artikkelin tapauksesta marraskuussa 2019. Artikkelin tekijöihin kuuluva palkittu toimittaja Paavo Teittinen kertoo sarjassa, mitä Helsingin Sanomat sai selville noin vuoden kestäneen juttuprosessin aikana. Selvisi, että Baltzar oli vuosien ajan manipuloinut, lähennellyt, kontrolloinut ja houkutellut kotiinsa asumaan tyttöjä, jotka olivat osallistuneet hänen teatteritoimintaansa. 

– Baltzar oli myös rakentanut ympärilleen kultin, joka kontrolloi tiukasti siihen kuuluvien nuorten naisten ja tyttöjen elämää. Juuri kulttiin ja siellä tapahtuneisiin asioihin liittyy nyt vireillä oleva oikeudenkäynti, Teittinen toteaa. 

Baltzar nousi asemaansa useiden eturivin politikkojen tuella. Heidän tukensa jatkui Baltzarin saamista rikostuomioista huolimatta, mikä auttoi Baltzaria myös houkuttelemaan naisia mukaan teatteriyhteisöön. Lisäksi Baltzar sai toiminnalleen suuria tukirahoja.

Lue myös: Uusi dokumenttisarja haluaa tuoda Jari Aarnion inhimillisen puolen esiin – suree kuolleita vanhempiaan: ”Eihän vankilassa pysty tämmöistä poismenoa käsittelemään”

T
Dokumenttisarjan ensimmäisessä jaksossa ihmetellään Baltazrin avecia linnan juhlissa. 

Erikoinen avec

Dokumenttisarjan ensimmäisessä jaksossa pureudutaan muun muassa siihen, kun Baltzar sai kutsun Linnan juhliin vuonna 1995. Tuolloin presidenttinä toimi Martti Ahtisaari. Linnan juhliin hän saapui vasta 17-vuotiaan naisseuralaisen kanssa. Sama nainen oli yksi Baltzarin ohjaaman Orli-oopperan pääosan esiintyjistä. 

Kutsut Linnan juhliin ovat noudattaneet aina tiukkaa protokollaa. Niinpä presidentinlinnan lehtereillä kuiskuteltiin erilaisia spekulaatioita näyttelijän ja Baltzarin yhteydestä. Oliko näyttelijä saanut oman kutsun linnan juhliin? Oliko hän Baltzarin virallinen elämänkumppani vai oliko hänellä kutsua juhliin lainkaan?

Dokumentin työryhmä on saanut tasavallan presidentin kanslialta asiaan selvityksen. Vuonna 1995 Baltzar oli kanslian mukaan naimisissa, ja kutsu oli osoitettu rouva ja herra Baltzarille. Kutsu oli molemmille henkilökohtainen. Siitä huolimatta Baltzar osallistui juhliin toisen henkilön kanssa. 

Myöhemmin mediassa on väitetty Baltzarin menneen naimisiin kyseisen näyttelijän kanssa, Linnan juhlien jälkeen. Mediaväitteiden mukaan Baltzar olisi saanut presidentiltä erikoisluvan avioitumiseen alaikäisen henkilön kanssa. Baltzarin väestötietorekisteristä ei merkintää tällaisesta avioliitosta kuitenkaan löydy. 

Ääneen dokumentissa pääsevät muun muassa Ilkka Kanerva, Liisa Jaakonsaari, Paavo Lipponen ja presidentti Tarja Halonen, joka aikoinaan myönsi Baltzarille kulttuurineuvoksen arvonimen. He kertovat, miksi he lähtivät mukaan tukemaan Baltzarin toimintaa, ja mikä heidän ajatuksensa on nyt hänestä. Oman kokemuksensa Baltzarista kertoo Mercedes Bentso -nimellä tunnettu rap-artisti Linda-Maria Roine, joka oli mukana Baltzarin teatteriyhteisössä. 


Lahko Nelosella tiistaisin 29.11. alkaen. 


 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
29.11.2022 13:15 | Teksti: Jasmin Vainio, Satu-Maria Niikko | Kuvat: Nelonen

Seuraa meitä somessa