fbq
SuoratoistoUusi dokumenttisarja haluaa tuoda Jari Aarnion inhimillisen puolen esiin – suree kuolleita vanhempiaan: ”Eihän vankilassa pysty tämmöistä poismenoa käsittelemään”
Uusi dokumenttisarja haluaa tuoda Jari Aarnion inhimillisen puolen esiin – suree kuolleita vanhempiaan: ”Eihän vankilassa pysty tämmöistä poismenoa käsittelemään”

Neliosaisen sarjan on tehnyt palkittu dokumenttiohjaaja Sami Kieksi.

Rikosprosessi dramaattisine käänteineen on herättänyt runsaasti huomiota vuosien varrella. Dokumentissa kyseenalaistetaan, ovatko asiat menneet niin kuin ne on julkisuudessa esitetty.

– Tutkinnassa on menetelty lainvastaisesti, valehdeltu, salattu asioita, naisääni sanoo sarjan trailerilla samalla kuin ruudussa näkyy poliisin salassa pidettävä asiakirja. 

Sami Kieksi perehtyy Jari Aarnion tapaukseen osittain ennennäkemättömän materiaalin avulla. 

Ensimmäisessä jaksossa asiantuntijat avaavat Aarnion oikeusprosessin poikkeuksellisia tapahtumia. Sarjan edetessä seurataan muun muassa Aarnion ensihetkiä valvotussa koevapaudessa. Lopulta edetään kesään 2022, jolloin koevapaus päättyi ja Aarnio opetteli elämää ehdonalaisessa vapaudessa.

– Vaikka Jari Aarnio on tuomittu rikollinen, halusin lähestyä häntä ja aihetta inhimillisellä otteella. On tärkeää ymmärtää, että kuvausten aikana hän suoritti tuomionsa loppuun ja pääsi ehdonalaiseen vapauteen. Koen, että nyt on hyvä hetki käsitellä asioita myös joiltain osin hänen näkökulmastaan. Erityisesti minua kiinnosti, löytyykö Aarniosta sellaisia asioita, joita suuri yleisö ei vielä tiedä, Sami Kieksi sanoo Discoveryn tiedotteessa.

Lue myös: Dokumenttisarja: Janne "Nacci" Tranberg koki romahduksen pakomatkalla: "En halunnut kuolla, muttei ollut voimia elääkään"

Aarnio pääsi helmikuussa 2022 koevapauteen istuttuaan yli kuusi vuotta vankilassa. Helsingin hovioikeus hylkäsi tuolloin murhasyytteen, josta hän oli käräjäoikeudessa saanut aiemmin elinkautisen vankeusrangaistuksen. Koevapaudessa hän suoritti edellisiä tuomioitaan muun muassa huumausainerikoksista ja törkeästä todistusaineiston vääristämisestä. 

Aarnio kuvailee trailerilla epätietoisuuttaan kaltereiden takana. Hän pohtii ennen oikeudenkäyntiä, viruuko hän loppuelämänsä linnassa. 

– Missä tahansa meet, mitä tahansa teet, niin aina on mielessä se, että nyt teet tämän asian viimeisen kerran. Ajaa omalla autolla viimeisen kerran, hyvästellä läheisiä viimeisen kerran, hän sanoo videolla.

Aarnion nähdään laulamassa Maa on niin kaunis -virttä vanhempiensa haudalla. Sekä hänen isänsä että äitinsä menehtyivät vuonna 2017, jolloin Aarnio oli vankilassa. 
– Eihän vankilassa pysty tämmöistä poismenoa käsittelemään millään tavalla, että sen aika on nyt, hän sanoo.

Lue myös: Isänsä ja äitinsä menettänyt Jari Aarnio suree: Valitettavasti vanhempanikin saivat osansa jutustani – poliisi teki laittoman kotietsinnän

Ääneen pääsevät Aarnion lisäksi useat henkilöt ja asiantuntijat: rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen, oikeustieteen maisteri Anton von Schrowe, oikeustieteen tohtori, varatuomari Henna Marjosola, varatuomari Jan-Olof Nyholm, DNA-tutkija Jari Louhelainen, rikostoimittaja Harri Nykänen, ex-jengipomo Keijo Vilhunen, rikollispomon leski Satu Andersson ja ex-prostituoitu ”Saarana” tunnettu Iina Ahonen

Tapaus Aarnio discovery+ 10.11. alkaen. Ensimmäinen jakso myös TV5:lla.
 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
25.10.2022 11:32 | Teksti: Anuliina Liukkonen | Kuvat: Discovery

Seuraa meitä somessa