fbq
TVJukka Virtanen pelasti The Joulukalenterin: ”Onhan tämä nyt ihan kipee”
Jukka Virtanen pelasti The Joulukalenterin: ”Onhan tämä nyt ihan kipee”

Raimo Smedberg näytteli MTV3:n kulttiklassikoksi nousseessa The Joulukalenterissa (1997) Hande-tonttua, jolla oli rumimmat kuteet ja pisin naama sekä maanviljelijä Olli Santasen (Seppo Korjus) Kerttu-vaimoa, joka sairasti puhelinripulia.

Naantalin Merimaskussa asusteleva 70-vuotias muusikko ja näyttelijä muistelee The Joulukalenterin kuvauksia lämmöllä. 

− Kuvasimme Hørningissa, Aarhusin esikaupungin studiolla. Majoituimme ja lähdimme kuudelta aamulla kuvauksiin, Smedberg muistelee.

The Joulukalenteri perustuu tanskalaiseen konseptiin, The Julekalenderiin (1991), josta on tehty myös norjalainen versio vuonna 1994. 

Lue myös: Christoffer Strandbergille kävi köpelösti Kulkuset kulkuset -elokuvan ensi-iltajuhlissa – lainapuvun housut repesivät takapuolesta

Sisäkuva
Raimo Smedberg (vasemmalla) oli Hande-tonttu, jolla on rumimmat kuteet ja pisin naama. Vierellä Kauko-tonttu (Seppo Korjus).

The Joulukalenterissa pahat näsät olivat karkottaneet kauan sitten tontut luolistaan ja Suomesta. Vanha tonttu Iki-iäkäs (Jukka Virtanen) oli kuolemaisillaan, sillä hänen elämänsä säveltä soittava soittorasiansa oli pysähtymäisillään. 

Hän lähetti kolme tonttua, Toivon (Kari Lehtomäki), Kaukon (Seppo Korjus) ja Handen (Raimo Smedberg) hakemaan soittorasian avainta Keuruulle, ainoaan säästyneeseen luolaan.

Keuruulla asuvat maanviljelijä Olli Santanen (Seppo Korjus), hänen vaimonsa Kerttu (Raimo Smedberg) sekä heidän koiransa Vikki olivat autuaan tietämättömiä tästä kaikesta. Lisäksi heidän luokseen saapui salaperäinen muukalainen, kauppamatkustaja Pentti Nieksen (Kari Lehtomäki), joka oli oikeasti näsä. 

Sisäkuva
Kari Lehtomäki oli Pentti Nieksen, joka oli oikeasti paha näsä.

Virtasjukkamainen joulukalenteri

The Joulukalenterissa oli aluksi tanskalainen ohjaaja, mutta siitä ei tullut mitään.

− Tarina oli sama, mutta lisäsimme omia näkökantojamme siihen. Koko ajan vaan huudettiin poikki, sillä käsikirjoituksessa ei lukenut noin, Smedberg muistelee.

Tilanne muuttui paremmaksi, kun Jukka Virtanen (1933−2019) astui ohjaajan rooliin. Hän antoi näyttelijöille paljon vapauksia, sillä he olivat tehneet yhdessä Uutta Iloista Teatteria (UIT).

Sisäkuva
The Joulukalenterin sisäkohtaukset kuvattiin Tanskan Aarhusissa.

− Koko touhu oli hyvin jukkamainen. Tanskalaisversiossa oli pikkutuhmia sanankäänteitä, mutta Jukka ei halunnut lähteä siihen ollenkaan. 

Pikkutuhmuuksien sijaan The Joulukalenterissa oli jukkamaisia nokkeluuksia. Esimerkiksi kohtauksessa, jossa Kerttu on vihainen, kun Onni ja Pentti eivät suutele häntä, vaikka Kerttu olikin mistelinoksan alla.− Mikä sitä pännii? Se on ihan umpiseko ja sillee. Ihan umpiseko, Pentti kysyy vessasta istuvalta Ollilta.

− Kerttu vetää aina kaiken ihan niin massiiviseksi, Olli vastaa.

− Mitä? Vetääks Kerttu hassista?

Kun Näsällä on krapula, Kertulla on tarjolla Panodil-särkylääkettä

Ajaton klassikko

Raimo Smedberg ei tiedä kunnolla itsekään, miksi The Joulukalenteri on yhä 25 vuoden jälkeen niin suosittu. 

− Voisin lainata Jukkaa: Onhan tämä nyt ihan kipee! Kun amatöörinäyttelijät tekevät, tulee lopputulos, joka on lähestyvämpi ja luonnollisempi, Smedberg pohtii.

Hän ei ole katsonut sarjaa kokonaan, vain pari jaksoa siitä.

Viime viikon sunnuntaina 4. joulukuuta The Joulukalenteri tavoitti Subilla 95 000 katsojaa.

− Siinä on jokaiselle jotakin. Se jaksaa naurattaa ja on aika ajatonkin. Vieläkin jengi tykkää siitä ja katsoo.

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Kulkuset kulkuset voisi olla kömpelö kopio, mutta tämä joulukomedia on toista maata

The Joulukalenteri MTV Katsomossa ja Subilla kello 18.40.  

09.12.2022 17:15 | Teksti: Pekka Luokkala | Kuvat: MTV

Seuraa meitä somessa