fbq
TVDokumenttisarja paljastaa ihmisten vihamielisyyden transsukupuolista Jade Nyströmiä kohtaan: "Kaikkea ei minunkaan tarvitse sietää"
Dokumenttisarja paljastaa ihmisten vihamielisyyden transsukupuolista Jade Nyströmiä kohtaan: "Kaikkea ei minunkaan tarvitse sietää"

Maanantaina 23. tammikuuta TV2 -kanavalla ja Yle Areenassa starttaa dokumenttisarja Jade, jossa seurataan transurheilija Jade Nyströmin identiteetin ja kauneusihanteiden kehittymistä, unelmien toteutumista ja kaatumista sekä isojen, elämää määrittävien valintojen tekemistä. 

Yläkoulun kahdeksannella luokalla Jaden elämässä tapahtui käänne. Siskonsa kannustuksesta hän uskalsi toteuttaa unelmansa ja meikata kouluun. Ihminen ei ole olemassa miellyttääkseen muita, vaan tehdäkseen itsensä onnelliseksi. Tämä on dokumentin päähenkilön tärkeä viesti ja elämän punainen lanka.

Kaikille Jaden valinta ei kuitenkaan ole mieleinen. 

Jo sarjan ensimmäinen jakso antaa armottoman kuvan siitä, mitä transsukupuolinen joutuu sietämään arjessaan. 

Jade istuu ystävänsä kanssa helsinkiläisen pikaruokaravintolan ikkunapöydässä. Ohitse kulkeva poikaporukka huutaa ”läskit ja transut hirteen”. Vielä kadulle päästyään nuoret tulevat ilkkumaan ikkunan taakse ja sylkevät päin Jadea. 

Lue myös: Eikö kova rasva nostakaan kolesterolia? Huippukokki Michael Björklundin terveysmittaustulokset hämmentävät Pippa Laukkaa – keksii vain yhden selityksen

Jade
Jade (oikealla) on sarjan kuvausten aikaan 18-vuotias.

"Nautin liioittelusta"

Dokumentissa Jade pohtii kauneusihanteita. Omassa ulkonäössään hän nauttii liioittelusta, kuten poikkeuksellisen suuriksi täytetyistä huulista. Kaikkia tämä ei miellytä, ja televisiossa nähdäänkin ärsyyntyneen Jaden tilitys kauppakeskuksesta, jossa itseään hyväilevä mies seuraa häntä ja iäkäs rouva ilmaisee karkeasti mielipiteensä transnaisesta.

– Raukka, vanha kanttura. Tämä on hirveästi sanottu, mutta ei minunkaan tarvitse kaikkea sietää, Jade täräyttää.  

Lue myös: Muistatko vielä nämä hervottomat Putous-sketsihahmot? Katsojat vaativat Vaalimaan Vampyyria takaisin

Jade Nyström
Dokumentti paljastaa, kuinka arkipäivää vihapuhe on transsukupuoliselle.

Avoimen ja rohkean dokumenttisarjan tekeminen tuntui Jadesta luontevalta. Elämäänsä tarkkailevan sarjan televisioensi-iltaan hän suhtautuu odottavaisin mielin. 

– Toivon ymmärtäväisyyttä ja samaistumista. Näytän ilman kiillotusta, millaista elämä oli tuohon aikaan, Jade toteaa.

Lue myös: Näyttelijä Alec Baldwinia uhkaa vankeustuomio – syyttäjä: "Riittävä näyttö kuolemantuottamuksesta"

Jade Yle Areenassa kokonaisuudessaan 23.1. TV2:ssa maanantaisin 23.1. alkaen.

 

22.01.2023 13:15 | Teksti: Sari Nurmo | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa