fbq
TVDokumentti: Dianan vuonna 1995 antama kohuhaastattelu särki satumaisen imagon – tempaus kerää mielipiteitä puolesta ja vastaan: ”Hän oli tietoinen”
Dokumentti: Dianan vuonna 1995 antama kohuhaastattelu särki satumaisen imagon – tempaus kerää mielipiteitä puolesta ja vastaan: ”Hän oli tietoinen”

Lokakuussa 1995 BBC televisioi prinsessa Dianan haastattelun, jossa hän paljasti totuuden avioliitostaan ja elämästään kuningasperheessä. Haastattelu tehtiin salaa muulta kuningasperheeltä ja vain pieni ryhmä BBC:n tuotantotiimistä tiesi siitä etukäteen.

Ohjelma aiheutti valtavan kohun ja se muutti kuningasperheen elämää pysyvästi ja särki maailman kuuluisimpiin kuuluvan naisen satumaisen imagon. Mitä tapahtui miljoonia katsojia keränneen haastattelun kulisseissa? 

TV1-kanavalla nähdään keskiviikkona 10.8. vuonna 2020 julkaistu dokumentti haastatteluun liittyen. Siinä pääsevät ääneen niin BBC:n sisäpiiriläiset, tutkivat journalistit ja Dianan lähimmät. Dokumentin tekoaikaan ei oltu tehty vielä BBC:n tilaamaa selvitystä, jonka mukaan haastattelun tehnyt toimittaja Martin Bashir oli käyttäytynyt epäasiallisesti ja rikkonut vakavasti toimittajan ohjeita toiminnalla. BBC taas ei ollut noudattanut omia reiluuden ja läpinäkyvyyden vaatimuksiaan. Yhtiö pyysi vuoden 1995 toimintaansa anteeksi.

Lue lisää: BBC joutui myöntymään anteeksipyyntöön – prinsessa Dianan törkyhaastattelua ei nähdä enää koskaan televisiossa

T


Osa dokumentissa on sitä mieltä, että Diana oli täysin tietoinen siitä, mitä teki antaessaan historiallisen haastattelunsa. BBC:n entinen kuninkaallinen kirjeenvaihtaja Jennie Bond on asiasta tätä mieltä.

–  Tullessaan kuningasperheeseen hän oli heikko, pikkuinen ja upea, punasteleva teinimorsian. Mutta hän kypsyi ja selvisi siitä vahvana. Minusta Panorama osoitti sen. Diana teki laskelmoidun päätöksen kertoa oman puolen tarinastaan. Fiksu Diana, Jennie toteaa. 

Lue myös: Kuutamolla: Harri Syrjänen kokkasi prinsessa Dianalle: "Tämä spektaakkeli kesti 17 sekuntia"

T


Yksi dokumentissa esiintyvistä puolestaan kertoo kameroille, kuinka hänen mukaansa Diana luuli, että MI5 tarkkailee häntä ja joutuu sen myötä maalitauluksi. 
Haastattelun jälkeen lehdistön huomio räjähti käsiin. Dokumentissa näytetään videota, joka on kuvattu seuraavana päivänä haastattelusta. Siinä toimittaja toteaa, kuinka Diana käy normaalisti kuntosalilla, vaikka on edellisenä päivänä antanut kohuhaastattelunsa. Myös kansalaiset pääsevät ääneen.

–  Hän oon hupsu tyttö, kun teki sen, vaikkei olisi tarvinnut, vanhempi rouva toteaa kameroille. 
 

Historia: Prinsessa Dianan haastattelu TV1-kanavalla keskiviikkona 10.8. klo 19 alkaen. 
Artikkeliin liittyvät aiheet:
10.08.2022 10:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa