fbq
SuoratoistoTim Burton ohjasi ensimmäisen tv-sarjansa – Wednesday palauttaa rakastetun Addams Family -goottiperheen ruutuun
Tim Burton ohjasi ensimmäisen tv-sarjansa – Wednesday palauttaa rakastetun Addams Family -goottiperheen ruutuun

Elinikäisenä Addams Family -fanina tunnettu Tim Burton debytoi televisio-ohjaajana 23. marraskuuta julkaistavalla Netflix-sarjalla Wednesday, joka kertoo Amerikan kuuluisimman kauhuperheen tyttärestä. Nimiroolissa nähtävän Jenna Ortegan rinnalla sarjassa näyttelee myös Christina Ricci, joka esitti Wednesday Addamsia 1990-luvun menestyselokuvissa.

Kahdeksanosainen Wednesday tuntuu täydelliseltä projektilta Burtonille. Amerikkalaisen fantasiaelokuvan 64-vuotias mestari tunnetaan Saksikäsi Edwardin, Batman – paluun, Ed Woodin ja Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturin kaltaisista, varjopuolella elävien sivullisten ja yhteiskunnallisten hylkiöiden kuvauksista. Niinpä tarina synkästä nuoresta naisesta, joka on astumassa aikuisuuteen ikuisia halloween-juhlia muistuttavasta perhekuplastaan, on kuin kirjoitettu Burtonin kuvitettavaksi.

Jo 1960-luvun alussa syntyneeseen Addams Family -sarjaan pohjaavassa tarinassa Wednesday on aloittamassa opiskelut Nevermore Academyssa. Siellä Wednesday joutuu tutustumaan piileviin psyykkisiin kykyihinsä, selvittämään paikallisia asukkaita järkyttäneen murhasarjan sekä ratkaisemaan 25 vuotta vanhan mysteerin, johon hänen vanhempansa Morticia ja Gomez ovat sotkeutuneet. Ja tietenkin navigoimaan varhaisaikuisuuden ja sen orastavien ihmissuhdekiemuroiden labyrintissa.

Wednesday Tim Burton

Nimiroolia esittävä parikymppinen Jenna Ortega nousi pinnalle suosikkisarjoista Stuck in the Middle ja Jane the Virgin. Viime vuosina meksikolais-puertoricolaista syntyperää oleva näyttelijä on nähty useissa kauhufilmeissä, kuten vuoden 2022 hiteissä X ja Scream. Seuraavaksi Ortega esiintyy Scream 6:ssa ja pääroolissa Brian Helgelandin (Payback – Tilinteko, Legend) uudessa rikoselokuvassa Finestkind, joka on jälkituotannossa.

Lue myös: Lontoon alamaailmassa kytee jälleen – ultraväkivaltaisen rikossarjan Gangs of Londonin uusi kausi alkaa

Burton on kertonut itse olleensa ulkopuolinen nuori, joka viihtyi hämärissä sisätiloissa piirustuslehtiön ja hirviöluonnostelmien parissa muiden pelatessa jalkapalloa auringonpaisteessa. Suuri myötätunto friikkejä ja hylkiöitä kohtaan näkyy jo Burtonin varhaisissa lyhytelokuvissa Vincent (1982) ja Frankenweenie (1984), jotka kielivät merkittävän uuden fantasiaäänen synnystä.

Ohjattuaan esikoispitkänsä, kulttikomedian Pee-Ween suuri seikkailu (1985) Burton nousi nopeasti tähdeksi perätysten tekemillään hiteillä Beetlejuice (1988), Batman (1989) ja Saksikäsi Edward (1990). Näistä varsinkin Saksikäsi Edward oli Burtonille henkilökohtaisesti merkittävä teos, jossa Johnny Depp muuntautuu ohjaajan alter egoksi korpinmustaa ja kikkaramaista hiuskuontaloa myöten. Edward on monella tapaa ultimaalinen Burton-ulkopuolinen ja kuin Addamsin perheen kaukainen sukulainen.

Kahdeksanosainen Wednesday julkaistaan Netflixissä keskiviikkona 23.11.

Tim Burton -elokuvat suoratoistopalveluissa:

Apinoiden planeetta (Disney+)
Corpse Bride (HBO Max)
Dumbo (Disney+)
Ed Wood (Disney+)
Frankenweenie (Disney+)
Jali ja suklaatehdas (Elisa Viihde Viaplay)
Liisa Ihmemaassa (Disney+)
Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille (Disney+)
Painajainen ennen joulua (Disney+)
Saksikäsi Edward (Disney+)
Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi (HBO Max)

22.11.2022 15:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Netflix

Seuraa meitä somessa