fbq
SuoratoistoTanskassa vaarallisimmat kehitysvammaiset vangit sijoitetaan saareen suljetulle osastolle – dokumenttisarjassa tutustutaan heidän elämäänsä: tuomioita tapoista, raiskauksista ja tuhopoltoista
Tanskassa vaarallisimmat kehitysvammaiset vangit sijoitetaan saareen suljetulle osastolle – dokumenttisarjassa tutustutaan heidän elämäänsä: tuomioita tapoista, raiskauksista ja tuhopoltoista

Tanskassa kehitysvammaisia ei suljeta tavalliseen vankilaan riippumatta siitä mihin rikokseen he ovat syyllistyneet, vaan heidät sijoitetaan suljetulle osastolle.  

He suorittavat rangaistuksensa laitoksissa, joista Lollandin saarella sijaitseva Kofoedsminde on tarkoitettu kaikkein vaarallisimmille. Tanskalaistoimittaja Kristian Almblad  vieraili saarella viimeksi vuonna 2006. Yle Areenaan ilmestyneessä Erityisen vaarallinen -dokumenttisarjassa Kristian palaa osastolle ja katsoo, mitä näiden vuosien aikana on tapahtunut. 

Vuoden 2006 jälkeen laitoksen asukasmäärä on yli kaksinkertaistunut. Jäljellä on vielä samojakin asukkaita, ja uusia tulee joka vuosi. 

Laitos on vankilamainen, mutta sen tehtävänä on hoito. Tanskan malli poikkeaa monista muista maista. Hoito- ja sosiaalihuoltohenkilöstö on paikalla vuorokauden ympäri. Henkilökunnan tehtävänä on taata vangeille mahdollisimman hyvä elämä, ja tavoitteena on, etteivät nämä uusisi rikoksia. 

Lue myös: Linna: Hämeenlinnan naisvankilassa on ollut korona-aikaan harvinaisen vähän huumeita – keittiöstä katosi yllättäen 15 pussia hiivaa: ”Jollain pitää saada pää sekaisin”

Tuomioita vangeilla on niin tapoista, raiskauksista kuin tuhopoltoista. Tuomioistuin määrää asukkaan yleensä laitokseen viideksi vuodeksi. Viiden vuoden jälkeen päätöstä arvioidaan uudelleen. Usein päätetään, että asukas jää, dokumentissa kerrotaan.

Vangeista Nadja kertoo ohjelmassa Kristianille, että joutui laitokseen, koska uhkasi veitsellä hoitajaa, kun ei saanut oikeaa lääkettä. 

– En tiedä miksi reagoin niin. Kukaan ei tiedä, Nadia toteaa. 

Hän kertoo, että hänen sisällään on piruja. Hän näkee niitä silloin, kun suututtaa tai ärsyttää. 

– Miltä ne näyttävät? Kristian kysyy. 

– Niillä on pienet ja mustat silmät, Nadia kertoo varovasti. 

Erityisen vaarallinen katsottavissa Yle Areenassa. 
 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle