fbq
SuoratoistoPrinssi Harry avautuu dokumentissa, miksi hänen oli vaikea löytää pysyvää rakkaussuhdetta: ”Miten koskaan voisin tavata ketään?”
Prinssi Harry avautuu dokumentissa, miksi hänen oli vaikea löytää pysyvää rakkaussuhdetta: ”Miten koskaan voisin tavata ketään?”

Netflixissä tänään 8.12. julkaistun Harry ja Meghan -dokumenttisarjan ensimmäisessä jaksossa prinssi Harry paneutuu myös äitinsä, prinsessa Dianan kohtaloon. 

– Minulla ei ole varhaisia muistoja äidistäni. Ikään kuin olisin sulkenut ne mielestäni. Mutta muistan aina hänen röyhkeän naurunsa, Harry muistelee ja toteaa olevansa itsekin luonteeltaan röyhkeä.

Hän kertoo muistavansa jo varhaisesta lapsuudestaan valokuvaajat, jotka seurasivat heitä kaikkialle, lomillekin. Hovissa neuvottiin, ettei kuvaajia saa ruokkia, joten on paras olla reagoimatta heihin mitenkään.

– Julkinen paine oli aina olemassa. Siihen liittyi draamaa, stressiä ja kyyneleitä. Näen sen aina äitini kasvoilla. Sellaisina hetkinä mietin, että hetkinen. Mikä minä olen? Kuka minä olen? Mihin kuulun?  

Harry kertoo tunteneensa jo pienestä saakka, ettei asetelma ollut reilu. Hän muistaa myös tilanteita, joissa Diana meni pyytämään kuvaajilta, että nämä jättäisivät perheen rauhaan. Jaksossa nähdään yksi tällaisista kohtauksista hiihtokeskuksessa. 

– Vanhempana pyydän, että kunnioitatte lasteni yksityisyyttä. Toimme lapset tänne lomalle, ja arvostaisimme yksityisyyttä, Diana pyytää kuvaajilta kohteliaasti. 

Kuvaajat alkavat silti inttää perhekuvia heiltä, mistä Diana kieltäytyy. 

Lue myös: Prinssi Harry kertoo kohudokumentissa viimein hovista lähtönsä syyt: ”Tehtäväni on paljastaa hyväksikäyttö”

di

Jaksossa käsitellään myös Dianan ja Charlesin eroa, jonka jälkeen Dianaan kohdistunut mielenkiinto vain paisui entisestään. 

– Näin, koin ja opin kaikenlaista. Sen kivun ja kärsimyksen, mitä monarkia tuottaa naisille, jotka avioituvat tähän instituutioon. Muistan miettineeni, miten koskaan voisin tavata ketään, joka haluaisi ja pystyisi kestämään kaikki ne rasitteet, mitä minun mukanani tulee, Harry sanoo.

– Jokainen suhteeni päätyi viikkojen tai kuukausien sisällä sanomalehtiin. Näiden henkilöiden perheitä ahdisteltiin, ja heidän elämänsä mullistui. Parin tyttöystävän jälkeen seuraavat sanoivat jo, että odota vähän, en tiedä, haluanko tätä. 

Harry kertookin pelänneensä Meghanin tavattuaan, että taas kävisi samalla tavalla ja media säikäyttäisi hänet tiehensä. Siksi he yrittivät salata asian kaikin keinoin ja onnistuivatkin muutaman kuukauden ajan säilyttämään suhteen salaisuutena. 

harry

Hän vertaa Meghania Dianaan.

– Meghanissa on niin paljon samaa kuin äidissäni. Hän on yhtä myötätuntoinen ja empaattinen. Hän on yhtä itsevarma ja lämmin. 

Harry sanoo hyväksyvänsä, että monet ovat eri mieltä siitä, miten hänen olisi pitänyt elää elämäänsä, mutta tärkeintä hänestä oli vain suojella perhettä.

– Etenkin sen jälkeen, mitä äidilleni tapahtui. En halunnut, että historia toistaa itseään. 

Videolla nähdään, kun Meghan näyttää sylissään olevalle lapselleen Dianan kuvaa.

– Hei isoäiti, hän sanoo.

diana

Harry puhuu dokumentissa myös Dianan traagisesta kuolemasta elokuussa 1997.

– Kun äiti kuoli, meidän piti ottaa kaksi roolia.  Toisaalta meidän piti olla surevia poikia, jotka itkivät ja käsittelivät äidin menettämisestä seurannutta surua. Toisaalta emme saaneet näyttää tunteita, vaan meidän piti kohdata ihmisiä ja kätellä heitä. 

Harry kertoo, että sekä hän että prinssi William kokivat vaikeana sen, että heidän piti siinä tilanteessa olla ihmisten keskuudessa. 

Kasvettuaan teini-ikäisiksi nuoret prinssit saivat lehdistön peräänsä nopeasti. ”Naisia, viinaa ja tupakkaa”, lööpit kirkuivat pian Harrysta, joka piti juhlimisesta.

Harry myöntää, ettei kaikki lehdissä kirjoitettu ollut keksittyä, mutta juttuja oli liioiteltu ja vääristelty usein voimakkaasti.

– Samaan aikaan olin nuori äitinsä menettänyt poika, joka yritti käsitellä menetystään ilman mitään apua tai opastusta. Se ei tuntunut oikealta eikä reilulta. 

Lue myös: Harry ja Meghan paljastavat dokumentissa kaiken suhteensa alusta: ”Saavuin paikalle hikisenä ja punakkaana”

Harry ja Meghan -dokumenttisarjan kolme ensimmäistä jaksoa Netflixissä.
 

08.12.2022 16:15 | Teksti: Anuliina Liukkonen | Kuvat: All Over Press

Seuraa meitä somessa