fbq
SuoratoistoHouse of the Dragon: Kevytkenkäisyys kostautuu, kun kaikki haluavat kruunun tai prinsessan itselleen
House of the Dragon: Kevytkenkäisyys kostautuu, kun kaikki haluavat kruunun tai prinsessan itselleen

Edellisessä jaksossa nähtiin kevytkenkäinen kruununprinsessa Rhaenyra, joka päätyi lopulta levittämään haaransa sekä sedälleen prinssi Daemonille, että henkivartijalleen Ser Cristonille. Prinsessan siveellisyys on näin tuplapilalla, ja asian voisi kuvitella tuottavan jos jonkinlaisia ongelmia.

Viides jakso alkaa suurella dramatiikalla. Prinssi Daemonin vaimo saa heti alkuunsa karut tervetuliaiset. Pariskunnan avioliitto vaikuttaa melko onnettomalta. Hevosella ratsastava vaimoke ei ole tyytyväinen Daemoniin, ja alkaa parjata tätä. Se on kuitenkin virhe, ja nössähtävä prinssi Daemon tuijottelee tätä kulmiensa takaa saaden loputa hevosen pillastumaan ja kaatumaan vaimon päälle. Daemon on jättämässä rakkaan puolisonsa maahan makaamaan, mutta ilmeisesti halvaantunut vaimo jatkaa provokatiivista monologiaan, jolloin Daemon nappaa maasta pään kokoisen kiven.

Myöhemmin jaksossa harmitellaan Daemonin vaimon tapaturmaista kuolemaa. Daemon onkin taas vapaalla jalalla, ja hänellä olisikin nyt mahdollisuus käydä kunnolla käsiksi veljentyttäreensä ja saada kruununperijyys miehenä itselleen.

Lue myös: House of the Dragon: Targaryenien suvulle tuttu insesti heräilee melkoisena läiskäyksenä vasten kasvoja

House of the Dragon

Edellisessä jaksossa kuningas Viseryksen koura Otto Hightower paljasti kuninkaalle tyttärensä seksiseikkailut Daemonin kanssa, joka lopulta johti kouran erottamiseen. Kuningatar Alicent onkin varsin murtunut isänsä Otto Hightowerin lähdöstä. Otto ennustaakin, ettei kuningas tule elämään vanhaksi mieheksi, ja Alicentin pojan prinssi Aegonin tulisi jatkaa hallitsijana, sillä Rhaenyra tulee tuomaan valtakuntaan vain sotaa.

Isänsä lähdön jälkeen Alicentille selviää nykyisen kouran pojalta, että Rhaenyralle tuotiin edellisen jakson lopussa mysteeristä aborttiteetä. Alicent alkaakin epäillä Rhaenyran tarinaa ja omaa luottamustaan ystäväänsä.

Samaan aikaan kuningas Viserys voi selvästi huonosti, ja yskii taukoamatta. Hän matkaa Sea Snaken luo ja ehdottaa avioliittoa Rhaenyran ja Sea Snaken pojan, eli Rhaenyran serkun välillä.

Pitkällisten pohdintojen jälkeen avioliitto hyväksytään, ja myös avioliittoa vastustanut Rhaenyra hyväksyy kohtalonsa. Ongelmia kuitenkin tuottavat Rhaenyran tunteet ser Cristonia kohtaan, sekä se, että hänen tulevalla avioimiehellään on poikaystävä. Prinsessa ehdottaakin lopulta avointa suhdetta serkkunsa kanssa, jolloin he molemmat saisivat nauttia omista mielihaluistaan, mutta täyttäisivät silti velvollisuutensa valtakunnalle.

Lue myös: Tältä suosikkisarja House of the Dragonin näyttelijät näyttävät oikeasti – tunnistatko?

House of the Dragon

Ser Criston ei ole tyytyväinen ihastuksensa edessä häämöttävään liittoon, vaan ehdottaakin Rhaenyralle, että hän hylkäisi kaiken, ja he lähtisivät yhdessä vapaina maailmalle, ja naisivat toisensa rakkauden tähden. Rhaenyra kieltäytyy tarjouksesta vedoten velvollisuuksiinsa, ja parivaljakon välille syntyy ikävä kuilu Cristonin kokiessa Rhaenyran haluavan hänet huorakseen.

Kukaan ei kuitenkaan aavista, että Rhaenyran ja Cristonin välillä olisi mitään. Kuningatar pyytääkin Cristonin luokseen kyselläkseen tältä prinsssan siveellisyydestä. Hän haluaa tietää, pitääkö aborttiteehuhu paikkaansa. Sydänsärkyinen Criston kuitenkin yllättäen myöntää kuningattarelle harrastaneensa pientä kivaa prinsessan kanssa, joka tietysti järkyttää kuningatarta syvästi. Hän pitää toistaiseksi kuitenkin suunsa kiinni, eikä rankaise Cristonia teosta.

Alkaa hurmiollinen hääjuhla serkusten välillä. Draama poreilee pinnan alla, sillä paikalla ovat Rhaenyran tuleva homoseksuaalinen aviomies, tämän mustasukkainen poikaystävä, Daemon-setä, jolle Rhaenyra menetti neitsyytensä, Rhaenyran salarakas ser Criston sekä kuningatar, joka tietää Cristonin ja Rhaenyran harrastelemista paheista.

Kehittynyt draama ei ennustele hyvää alkavalle avioliitolle.

Lue myös: House of the Dragonin toinen jakso lupaa jännitystä jatkoon – hitaasti ja ennalta-arvattavasti

Prinssi Daemon yrittää manipuloida prinsessaa kertoen, että Sea Snaken poika tylsistytyttä hänet hengiltä. Rhaenyra haastaakin tämän tappamaan tulevan puolisonsa ja ottamaan hänet itselleen. Keskellä häitä Daemon ottaa kuumasti Rhaenyraa leuasta kiinni, mutta äkkiä alkaa tappelu, eikä tilanne sedän ja veljentyttären välillä ehdi kehittyä suuntaan tai toiseen. Ser Criston on suutahtanut, ja hakkaa lopulta tikarilla Rhaenyran tulevan aviomiehen poikaystävän naaman tohjoksi.

Iloinen ja tanssintäyteinen juhla päättyy suruun ja kuolemaan, ja itkien Rhaenyra nai miehensä suudellen tätä melko epäromanttisesti poskelle. Samalla Ser Criston valmistautuu itsemurhaan ja kuningas tuupertuu palatsin lattialle. Melkoista.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
19.09.2022 09:25 | Teksti: Iida Elstelä | Kuvat: HBO

Seuraa meitä somessa