fbq
HaastatteluTieteisklassikko The Man Who Fell to Earth tehtiin uusiksi – Katson haastattelema Chiwetel Ejiofor haluaa kunnioittaa David Bowien perintöä
Tieteisklassikko The Man Who Fell to Earth tehtiin uusiksi – Katson haastattelema Chiwetel Ejiofor haluaa kunnioittaa David Bowien perintöä

Britannian arvostetuimpiin Hollywood-tähtiin kuuluva Chiwetel Ejiofor tunnetaan etenkin Oscar-ehdokkuuden saaneesta pääroolistaan Steve McQueenin mestariteoksessa 12 Years a Slave (2013).

Chiwetel myöntää, että on muutamia legendoja, joiden ääressä hän itse mykistyy.

David Bowie on yksi heistä. Muistan, kun näin elokuvan Mies toisesta maailmasta ensimmäisen kerran. Olin täysin lumoutunut. Bowie on niin uskomaton persoona ja vangitseva esiintyjä, ettei hänestä voi kääntää katsetta. Hänen roolisuorituksensa kunnioittaminen oli yksi syy, miksi halusin tehdä tämän sarjan, Chiwetel kertoo Katsolle videopuhelun välityksellä.

The Man Who Fell to Earth Chiwetel Ejiofor

Ei niin uljas uusi maailma

Ejiofor ei esitä sarjassa täysin samaa hahmoa kuin Bowie. The Man Who Fell to Earth jatkaa Walter Tevisin 1963 ilmestyneen romaanin ja Nicolas Roegin sen pohjalta 1976 ohjaaman kulttiklassikon tarinaa. Ejiofor esittää toista avaruudesta saapuvaa muukalaista, Faradayta, joka laskeutuu Bowien esittämän Thomas Newtonin perässä maapallolle.

Myös Faradayn kotiplaneetta on tuhoutumassa, ja mies on saapunut Maahan etsimään pelastusta. Hänen on löydettävä Naomie Harrisin esittämä nerokas tiedenainen Justin Falls, joka on kyyninen ihmiskunnan tulevaisuuden suhteen. Newtonia esittää tällä kertaa brittikonkari Bill Nighy (Rakkautta vain, Operaatio Valkyrie).

– Faraday yrittää ymmärtää uutta maailmaa parhaansa mukaan, mikä saa hänet vaikuttamaan jopa autistiselta. Hän ja Newton ovat kaksi hyvin erilaista muukalaista, joiden luonteet ovat sidoksissa näiden kotiplaneettaan, Chiwetel määrittelee.

Lue myös: Odotettu scifisarja Halo käynnistää taistelun ihmiskunnan tulevaisuudesta – Steven Spielberg tiiviisti mukana tuotannossa

The Man Who Fell to Earth Bill Nighy

Uran alku oli pelottava

Ejiofor sijoitti rooliin paljon itseään. Näyttelijän mukaan se on ainoa keino erottautua, jos kyseessä on populaarikulttuurin kyllästyttämä hahmo.

– Opit aina paljon itsestäsi uusien roolien myötä. Ensin joudut kuitenkin hyödyntämään omaa kokemusta, oli kyseessä sitten ulkopuolisuuden tunne tai sosiaalinen kokemus. Avaruusolentoja ja yksinäisiä muukalaisia on esitetty niin monta kertaa ja niin hyvin, ettei jäljellä ole muuta kuin oma tulkintasi. Et voi matkia muiden suorituksia vaikka ne olisivat kuinka loistavia.

Chiwetel haki samastumispintaa myös nuoruudestaan.

– Tunsin samaa vieraantuneisuutta urani alussa. En ollut täysin varma kuulunko tähän maailmaan, jonka olin valinnut itselleni.

Sarja toimii varoituksena

Ejioforin mukaan sarja toimii varoituksena, vaikka tulevaisuus onkin arvoitus.

– Kukaan ei tiedä mitä ilmastonmuutos ja tulevaisuus tuovat lopulta tullessaan. Faraday kertoo, mitä hänen planeetalleen tapahtui, ja se voidaan tulkita varoituksena. Myös hänen kansansa piti planeettaansa itsestäänselvyytenä, kunnes se päästettiin tuhoutumaan.

Lue myös: Tokyo Vice vie kiehtovalle matkalle Tokion alamaailmaan – Ansel Elgort opetteli puhumaan japania pääroolia varten

25.04.2022 09:45 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Paramount+

Seuraa meitä somessa