fbq
suoratoistoOdotettu scifisarja Halo käynnistää taistelun ihmiskunnan tulevaisuudesta – Steven Spielberg tiiviisti mukana tuotannossa
Odotettu scifisarja Halo käynnistää taistelun ihmiskunnan tulevaisuudesta – Steven Spielberg tiiviisti mukana tuotannossa

Xboxin julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli Halo räjäytti pelimaailman marraskuussa 2001. Huhtikuuhun mennessä peli oli myynyt miljoona yksikköä ja nostanut Xbox-konsolien kysynnän huippuunsa.

Tähän mennessä Halo-pelit ja niiden oheistuotteet ovat tuottaneet lähes seitsemän miljardia dollaria. Ei siis ihme, että Hollywood kiinnostui Halo-ilmiöstä jo vuosia sitten.

– Tuntuu pelottavalta sekä palkitsevalta päästä sovittamaan sarjaksi peliä, joka on pysynyt suosittuna yli 20 vuotta. Halusimme kunnioittaa pelikokemusta mutta antaa sarjalle myös oman äänen, toteaa tuottaja Kiki Wolfkill.

Rima oli korkealla

Halon tie Paramount+-palvelun alkuperäissarjaksi on ollut pitkä. Steven Spielbergin oli tarkoitus tuottaa sarja 2013 Xboxin vastaperustetun viihdestudion kanssa. Studion kaaduttua sarja päätyi vuosien kehittelyhelvettiin Showtime-kanavalle. Tekijävaihdosten jälkeen sarjaa päästiin viimein kuvaamaan Budapestissa syksyllä 2019. Päätös sarjan siirtämisestä kokonaan Paramount+:lle tehtiin vuosi sitten.

Tuottajien mukaan sarjan tekeminen kesti kauan, koska rima oli korkealla.

– Halusimme sarjasta mahdollisimman autenttisen, mikä oli haastavaa. Etsimme kauan oikeita ihmisiä ja jouduimme aloittamaan alusta monta kertaa. Näin valtavan projektin ja sen takaa löytyvän brändin kanssa on kuitenkin pakko olla kärsivällinen. Sarjan tekemiseen kunnolla saatiin lopulta vain yksi mahdollisuus, tuottaja Justin Falvey kertoo Katsolle.

Spielberg vaati huolellisuutta

Brutaaleja avaruusolentoja ja spartalaisia supersotilaita. Hämmästyttävää tekoälyä ja sotapoliittista kieroilua. Suuria tunteita ja ihmisyyden pohdiskelua. Näin tekijät itse kuvailevat Halo-sarjan maailmaa ja sen keskeisiä elementtejä. Tarina sijoittuu 2500-luvulle, jolloin ihmiskunta taistelee avaruusolentojen liittoumaa vastaan.

– Tuon maailman tuominen eeppisenä kotisohville oli haastavinta. Onneksi kaikki tajusivat, mitä sarjan tekeminen vaatii, käsikirjoittaja ja showrunner Steven Kane toteaa.

Kanen mukaan varsinkin executive-tuottaja Spielberg suhtautui sarjaan intohimoisesti.

– Hän vaati, että Haloa kohdellaan huolella ja kunnioituksella. Hän on sarjan kummisetä, joka luki kaikki käsikirjoitukset ja oli mukana valitsemassa ohjaajia, näyttelijöitä, tuotanto- ja tehostesuunnittelijoita. Hän pyysi meitä suhtautumaan sarjaan kuin se olisi hänen henkilökohtainen projektinsa.

Toinen kausi on tulossa

Kane korostaa, ettei Halo-sarja ole suora sovitus vaan pelin inspiroima itsenäinen kokonaisuus, jota voi kehittää moneen suuntaan. Kaksisataa miljoonaa dollaria maksaneelle sarjalle on jo päätetty tehdä toinen kausi.

– Voimme laajentaa sarjan maailmaa uusien hahmojen ja taustatarinoiden myötä. Mukana on elementtejä, joita ei ole pelissä vaan Halo-kirjoissa. Kyseessä on sotatarina, rakkaustarina sekä poliittinen tarina.

Californication ja The First -sarjoista tunnettu näyttelijä Natasha McElhone myöntää, että hänellä oli aluksi suppea näkemys pelin sisällöstä.

– Tutustuin Haloon ensi kerran, kun löysin kokkausvuorossa olevan aviomieheni pelaamasta sitä yksivuotias poikamme sylissään. Peli on ollut siitä lähtien rakastettu häiriötekijä perheessämme.

McElhone esittää sarjassa spartalaisen sotilasprojektin luojana tunnettua tiedenaista, tohtori Catherine Halseya.

– Hän on väärinymmärretty hahmo, joka uskoo, että kaiken takana on suurempi merkitys. Tuntuu hassulta olla mukana tuomassa sarjaa televisioon, kun kaikki lapseni ovat kasvaneet Halon parissa. He ovat roolistani enemmän innoissaan kuin minä, Natascha nauraa.

Halo alkaa Paramount+-palvelussa torstaina 24. maaliskuuta. Uusi jakso julkaistaan joka viikko torstaisin.

18.03.2022 09:48 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Paramount+

Seuraa meitä somessa