fbq
HaastatteluPsykotrilleri Sijainen tarjosi Maria Ylipäälle mieluisan mutta rankan pääroolin: "Intensiivisimmät jaksot tulivat uniini"
Psykotrilleri Sijainen tarjosi Maria Ylipäälle mieluisan mutta rankan pääroolin: "Intensiivisimmät jaksot tulivat uniini"

Elisa Viihteen uusi minisarja kertoo arkkitehdista, jonka elämä muuttuu painajaiseksi äitiyslomasijaisen ansiosta.

Alun perin BBC:lle tuotettuun The Replacement -sarjaan perustuva kolmiosainen Sijainen on rakennettu tutuista aineksista. Klassinen tarina kertoo päähenkilöstä, joka uhkaa menettää identiteettinsä tämän elämään tunkeutuvan psykopaatin ansiosta. Kliseisen juonen pelastavat vahva ohjaus ja nappiin valitut näyttelijät.

Arkkitehti Ella Rönkä (Maria Ylipää) on uransa suurimman mahdollisuuden edessä, kun äitiysloma pakottaa hänet jäämään sivuun huippumodernin kirjaston rakennustöistä. Ellan sijaiseksi palkataan Paula Malinen (Pamela Tola), jonka nöyrä innokkuus saa pakkomielteisiä piirteitä. Onko Paula aito uhka Ellan uralle ja minuudelle, vai onko kyseessä synnytyksenjälkeisen masennuksen laukaisema stressireaktio?

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Karaokeparatiisi vie koskettavalle matkalle tuhansien laulujen maahan

Korona-ajan kamaritrilleri

Maria Ylipää kertoo ihastuneensa heti tarinan hahmoihin ja näiden väliseen dynamiikkaan.

– Oli inspiroivaa lähteä tekemään psykologista trilleriä, jossa on näin kiinnostavat hahmot. Ellan roolissa oli paljon työstettävää, ja koin itsekin joutuvani tietynlaiseen mankeliin.

Marian mukaan Ellan koettelemuksista ei päässyt eroon kuvausten jälkeenkään.

– Tarina tuli iholle ja intensiivisimmät jaksot uniini. Nautin myös tuotannon minimalismista ja keskittyneisyydestä. Kyseessä oli korona-ajan kamaritrilleri, joka tehtiin pienellä työryhmällä ja näyttelijäkokoonpanolla. Pidän myös kolmen jakson formaatista, mikä on kuin kolmeen osaan jaettu elokuva.

Maria Ylipää Sijainen

Kaikkea ei voi hallita

Äidiksi tuleminen ja sen vaikutus identiteettiin ovat Sijaisen kantavia teemoja. Ella on uraohjus, jonka kontrolloitu työelämä joutuu kaaokseen lapsen myötä.

– Olen tullut äidiksi huomattavasti nuorempana, mutta pystyin samastumaan hänen kokemuksiinsa. Arkkitehtuurin hallittu maailma rinnastetaan hienosti primitiivisyyteen, minkä äitiys Ellassa herättää. Hän elää todellisuudessa, jossa työskennellään viimeisteltyjen muotojen ja kauniin vaalean valon kanssa. Sitten hänet sysäistään kaoottiseen pyöritykseen. Se muodostaa herkullisen ristiriidan.

Sijainen kyseenalaistaa, onko äitiys pääasia naisen elämässä. Myös synnytyksen jälkeiset tunteet herättävät Mariassa ajatuksia.

– Naisnäyttelijöiltä kysellään edelleen, paljon useammin kuin miehiltä, että miten työn ja vanhemmuuden yhdistäminen onnistuu. Toisaalta pyrimme nykyisin kontrolloimaan aivan kaikkea, kuten fyysistä terveyttä. Kaksi lasta synnyttäneenä tiedän, ettei synnytystä ja sen jälkeistä aikaa voi kontrolloida.

Maria Ylipää Olavi Uusivirta Sijainen

Jännitys rakentuu jälkitöissä

Sijainen on ensimmäinen psykologinen trilleri, jonka Ylipää on tehnyt. Tiheätunnelmaiset tarinat eivät ole Marialle kuitenkaan vieraita, sillä hänet tunnetaan rikosdraamasarjoista kuten Aallonmurtaja, Ivalo ja Koskinen.

– Meillä oli hyvin aikaa pohtia tarinan psykologista kaarta ja miten haluamme kertoa sen kuvauksissa. Keskustelimme ohjaaja Jyri Kähösen ja Pamelan kanssa paljon, minkä jälkeen tuntui turvalliselta astua kameran eteen. Muuten trillerin ja rikossarjojen kuvaaminen tuntuu samalta kuin draaman tekeminen. Jännitys rakentuu lopulta jälkitöissä leikkauspöydällä, jota varten pitää olla intensiteetiltään riittävästi erilaisia ottoja.

Alkuperäistä brittisarjaa näyttelijät eivät katsoneet lainkaan.

– Siihen ei ollut syytä, sillä tarinaa kuulemma muutettiin aika paljon. Tässä ammatissa joutuu sitä paitsi tekemään jatkuvasti rooleja, jotka joku toinen on jo tehnyt, varsinkin teatterissa.

Maria Ylipää

Paluu suosikkirooliin

Syksyllä Maria muuntautuu jälleen rikollisperhettä johtavaksi Tuula Aaltoseksi, kun Aallonmurtajalle ryhdytään kuvaamaan neljättä kautta.

– Rakastan Tuulan esittämistä, ja on ollut upeaa voida työskennellä saman hahmon kanssa jo kuusi vuotta. Siinä muuttuu väkisin itsekin matkan varrella.

Aallonmurtajan lisäksi Maria saa eniten palautetta Luottomiehestä, jossa hän naurattaa Kari Ketosen ja Antti Luusuaniemen rinnalla.

– Ihastuttavinta on, että sarja vetoaa kaikenikäisiin katsojiin.

Vapaa-ajalla Maria ei katso lainkaan lineaarista televisiota, vaan lähinnä ulkomaisia suoratoistosarjoja.

– Toki omat sarjat pitää tarkastaa, jotta muistaa, mitä tulikaan tehtyä! Sarjoja tehdään nyt todella paljon, ja ala kehittyy myös Suomessa. Aiemmin olimme aina jälkijunassa naapurimaihin verrattuna, mutta emme enää. Ikävää on kuitenkin, että sarjoja tehdään Suomessa edelleen hirveällä kiireellä, liian vähillä kuvauspäivillä ja pienillä budjeteilla. Sarjoja myös ryhdytään kuvaamaan aivan liian aikaisin, usein raakilemaisten käsikirjoitusten pohjalta. Aika selvästi näkee, ettei meillä ole käsikirjoittamisen kulttuuria.

Sijainen katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa sunnuntaina 14. elokuuta lähtien.

14.08.2022 10:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Elisa Viihde, Aller Media

Seuraa meitä somessa