fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Karaokeparatiisi vie koskettavalle matkalle tuhansien laulujen maahan
Elokuva-arvostelu: Karaokeparatiisi vie koskettavalle matkalle tuhansien laulujen maahan

Karaokeparatiisi ****½

Sanotaan, että suomalaiset eivät osaa näyttää tunteita. Tämä pitää usein paikkansa, paitsi, jos ollaan karaokebaarissa.

Karaoken laulaminen on monessa maassa suurta hupia, mutta Suomessa se on jotain syvempää. Terapiaa ja sielunhoitoa. Itsetutkiskelua ja tukahdutettuja tunteita. Einari Paakkasen ohjaama ja käsikirjoittama dokumentti avaa oven tähän maailmaan, joka on yhtä suomalainen kuin Esson baarissa soiva Leevi and the Leavingsien kappale.

Lue myös: Sihja ei ole mikään Helinä-keiju: "Lähempänä peikon ja lepakon viehkeää yhdistelmää"

Dokumentissa seurataan puolta tusinaa suomalaista, joille karaoken laulaminen tarjoaa hetkellisen väylän ulos surusta, yksinäisyydestä ja sairauden tuomasta ahdistuksesta. Kuulostaako synkältä? Sitä Karaokeparatiisi ei kuitenkaan ole. Erittäin koskettava ja pakahduttava kylläkin.

Paakkanen ja tuottaja Marianne Mäkelä ovat houkutelleet mukaan mahtavan kollektiivin persoonia, joista etualalle nousee Suomen kokeneimmaksi karaoke-emännäksi mainittu Evi. Jo vuosikymmeniä hän matkannut läpi pohjoisten maisemien viedäkseen lauluterapiaa juuri sinne, missä sitä tarvitaan, ja halatakseen asiakkaitaan.

Karaokeparatiisi Kari

Laura käsittelee lapsensa kuolemaa laulamalla, koska puhuminen sattuu yhä liikaa. Elina ei puolestaan pysty kävelemään kunnolla Parkinsonin taudin takia, mutta punk-kappaleet saavat hänet liitämään. Toni on ujo kaveri, josta kuoriutuu lavalla mahtava esiintyjä. Ja sitten on Kari, hillittömän sympaattinen yksinhuoltajaisä, joka laulaa öisin autokorjaamossaan ja odottaa malttamattomana mätsiä Tinderistä.

Paakkanen ei korosta hahmojen kovia kokemuksia, vaan antaa heidän itse avautua kameralle ja ääniraidalle. Pääosassa ovat laulut ja niiden autenttisen säröilevät tulkinnat. Kokonaisuus on rytmitetty otoksilla suomalaisista laulamassa karaokea milloin missäkin, aina pikkubussista leirintäalueen kautta saunan terassille.

Karaokeparatiisista jää äärimmäisen hyvä mieli. Se on täynnä toivoa ja ihmisyyden vetovoimaa juuri nyt, kun maailma sitä eniten tarvitsee.

Dokumentti. O: Einari Paakkanen. (Suomi 2022). 75 min.

11.08.2022 12:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Aurora Studios

Seuraa meitä somessa