fbq
HaastatteluJoseph Gordon-Levitt ei tuomitse roolihahmoja etukäteen: "Olemme kaikki luonnostaan petoja"
Joseph Gordon-Levitt ei tuomitse roolihahmoja etukäteen: "Olemme kaikki luonnostaan petoja"

Paramount+-palvelussa 12.5. julkaistu Super Pumped: The Battle for Uber perustuu Mike Isaacin samannimiseen kirjaan. The New York Timesin arvostettu teknologiatoimittaja paljasti bestsellerissään Uberin menestyksen takaa löytyvät sotkut, rötökset ja valtataistelut.

– Luettuani Isaacin kirjan yllätyin, miten paljon laittomuutta Uberin tarinaan liittyi. He rakensivat jopa ohjelmiston, jolla estettiin viranomaisia käyttämästä palvelua. Super Pumped onkin ennen kaikkea rikostarina, Joseph Gordon-Levitt toteaa Katsolle videopuhelun välityksellä.

Hahmoon pitää tutustua

Gordon-Levitt esittää sarjassa Travis Kalanickia, joka johti osin perustamaansa Uberia 2010-2017. Kyseisinä vuosina Uberista tuli arvoltaan maailman nopeimmin kasvanut yhtiö. Kalanick joutui kuitenkin eroamaan, kun Uberin epäeettinen toiminta ja tutkimatta jääneet ilmoitukset seksuaalisesta häirinnästä yhtiön sisällä nousivat esiin.

– Isaacin perusteellinen kirja antoi pohjan sarjalle. Olen kuitenkin näyttelijä, joka haluaa tutustua hahmoonsa kunnolla. Niinpä haastattelin useita Travisin tunteneita ihmisiä, joista yllättävän moni kehui häntä. Arvostan rooleja, jotka herättävät paljon ristiriitaisia mielipiteitä.

Gordon-Levittin mukaan hänen tulkintansa on suopeampi kuin Kalanickista annettu kuva mediassa.

– En suostu muutenkaan tuomitsemaan roolihahmoja etukäteen, vaan haluan ensin tutkia heitä. Olen sitä paitsi esittänyt paljon pahempiakin ihmisiä kuin Travis Kalanick.

Super Pumped Joseph Gordon-Levitt Uma Thurman

Tekkiversio Mafiaveljistä

Gordon-Levittin mukaan Travisin ja Uberin tarina on rehellinen kuvaus ihmisluonteesta.

– Olemme kaikki luonnostaan petoja, joilla on syvään juurtunut vietti haalia kaikki itsellemme. Useimmat meistä pystyvät hallitsemaan tätä ahneutta. Travis ei tehnyt niin. Hän halusi kaiken ja myös maksoi siitä. Monen mielestä hänen olisi pitänyt maksaa vielä enemmän.

Joseph näkee Super Pumpedissa samaa vetovoimaa kuin klassisissa gangsteritarinoissa.

– Nautimme elokuvista kuten Arpinaama tai Mafiaveljet, koska niiden hahmot menevät äärimmäisyyksiin halutessaan kaiken. Sitä on kiehtovaa seurata turvallisen etäisyyden päästä. Toisaalta Super Pumped muistuttaa Ikaroksen myyttiä. Tässäkin tarinassa lennetään liian lähelle aurinkoa ja käräytetään siivet, Joseph muotoilee.

Lue myös: Uma Thurman järkyttyi Uberin taustatarinasta: "Kuin suoraan jostain katumafialeffasta!"

Super Pumped Gordon-Levitt Thurman Chandler

Yksityisyys on tärkeää

Super Pumped: The Battle for Uber kertoo lopulta etenkin amerikkalaisesta kapitalismista. Gordon-Levittin mukaan yhteiskunta palkitsee edelleen vain niitä yhtiöitä, jotka tekevät eniten rahaa – ei niitä, jotka saavat aikaan yhteistä hyvää.

– Supertulosten jahtaaminen ruokkii ahneutta ja synnyttää machiavellimaista johtamista. Rehellisyyttä ei palkita. On surullista, että myös Uberin arvo laski heti sen jälkeen, kun yhtiö muutti toimintatapojaan.

Joseph muistuttaa, että varsinkin teknoyritysten kohdalla ihmisten pitäisi katsoa peiliin.

– Olemme osasyyllisiä, kun lataamme kiltisti sovelluksen ja käytämme sitä kyseenalaistamatta yhtiön toimintatapoja. Minulle yksityisyys on erittäin tärkeää. On pelottavaa kuinka paljon ihmiset ovat valmiita luovuttamaan itsestään isoille yrityksille ja mainostajille.

Some palvelee kultteja

Komediasarjalla Kolmas kivi auringosta läpimurtonsa tehnyt Gordon-Levitt tunnetaan isojen Hollywood-elokuvien lisäksi indie-filmeistä kuten Hesher, 50/50, Looper, Don Jon ja Snowden. Varsinkin viimeisintä näyttelijä muistelee lämmöllä.

Edward Snowden teki jotain todella historiallista, vaikka se herätti myös paljon raivoa. Olen tuosta elokuvasta erittäin ylpeä ja tyytyväinen, että sain työskennellä Oliver Stonen kanssa.

Gordon-Levittin seuraava rooli hätkähdyttää, sillä hän esittää liki tuhannen ihmisen joukkoitsemurhasta vastuullista Jim Jonesia elokuvassa White Nights.

– Jim Jones oli kammottava kulttijohtaja, joka onnistui houkuttelemaan ihmisiä luokseen. Nyt samaa tehdään sosiaalisen median avulla. Trump onnistui voittamaan vaalit ennen kaikkea somen ansiosta. Hän on kuin nykyaikainen kulttijohtaja. Siksi koen, että Jonesin tarina on yhä relevantti ja kertomisen arvoinen.

Seuraa meitä somessa