fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Syvä vesi on kieroutunut tarina murhista ja avoimesta uskottomuudesta
Elokuva-arvostelu: Syvä vesi on kieroutunut tarina murhista ja avoimesta uskottomuudesta

* * *

Syvä vesi on elokuva, jota eroottisen trillerin ystävät ovat odottaneet 20 vuotta. Ohjaaja Adrian Lyne nousi genren huipulle vuoden 1987 mestariteoksella Vaarallinen suhde, joka rikkoi lajityypin konventiot ja kirjoitti uusiksi sen sovinnaisuussäännöt. Michael Douglasin ja Glenn Closen tähdittämää klassikkoa voi pitää edelleen genrensä radikaaleimpana saavutuksena.

Lyne palasi menestyselokuvansa tematiikkaan vuoden 2002 ohjauksella Kohtalokas syrjähyppy, joka modernisoi taitavasti Claude Chabrolin ranskalaisklassikon Mies, nainen, rakastaja (1969). Richard Geren ja Diane Lanen tähdittämää filmiä juhlittiin Lynen comeback-teoksena, jota seurasi yllättäen kahden vuosikymmenen hiljaisuus.

Syvä vesi nousi otsikoihin jo ennen julkaisuaan, kun sen tähdillä Ben Affleckilla ja pian Netflixin Blondi-elokuvassa säväyttävällä Ana de Armasilla juoruttiin olevan suhde myös kulissien ulkopuolella. Ennen kaikkea elokuvaa kuitenkin odotettiin nyt jo 81-vuotiaan Lynen paluuna kameran taakse. Lopulta Syvä vesi nousi vielä kerran otsikoihin, kun sen oikeudet myytiin yllättäen Amazonille, joka päätti julkaista elokuvan suoratoistopalvelussaan ohi teattereiden. Uutinen sai median epäilemään, että Lynen elokuva on täysi pommi, joka ei kelpaa valkokankaille edes tähdistä huolimatta. Se ei onneksi pidä paikkaansa, vaikka Syvä vesi ei kuulukaan Lynen parhaiden ohjausten joukkoon.

Lue myös: Uskomaton yhdennäköisyys! Tältä Ana de Armas näyttää Marilyn Monroeksi muuntautuneena

Deep Water Ana de Armas

Patricia Highsmithin romaaniin pohjaava tarina kertoo rikkaasta ja rakkaudettomasta pariskunnasta, jonka hatara avioliitto pysyy kasassa ennaltasovitun järjestelyn avulla. Miljardööri Vic Van Allen antaa vaimonsa Melindan käydä vapaasti vieraissa, kunhan tämä ei jätä perhettään. Kun Vic päättää vitsailla murhanneensa Melindan kadonneen ex-rakastajan, johtaa se kieroutuneeseen ja lisää ruumiita synnyttävään tapahtumaketjuun.

Affleck ja de Armas onnistuvat luomaan välilleen aidosti häiriinnyttävän, kiihkeän psykoseksuaalisen jännitteen, jossa on enemmän sadomasokistista vetovoimaa kuin tusinassa Fifty Shades -pliisuilussa. Myös Lyne todistaa olevansa ohjaajana terässä ja pitää kerronnan viettelevän vihjaavana ja kaksinaisena.

Valitettavasti käsikirjoituksen kolmas näytös päästää mopon käsistä ja rysäyttää ojaan täydessä vauhdissa. Loppuhuipennus tuntuu hätiköidyltä ja jopa naurettavalta. Mikä sääli, sillä Syvässä vedessä on paljon hyvää. Ennen kaikkea se on katsomisen arvoinen kenelle tahansa, joka rakastaa 35-vuotisjuhlaansa syyskuussa viettävää Vaarallista suhdetta.

Jännitysdraama. O: Adrian Lyne. N: Ben Affleck, Ana de Armas, Tracy Letts. (Deep Water, USA 2022). 115 min. Amazon Prime Video.

02.08.2022 18:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Amazon Studios

Seuraa meitä somessa