fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Hassisen kone -dokumentti on kaurismäkeläisessä toteavuudessaan informatiivinen ja tunteikas
Elokuva-arvostelu: Hassisen kone -dokumentti on kaurismäkeläisessä toteavuudessaan informatiivinen ja tunteikas

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin saa ensi-iltansa elokuvateattereissa perjantaina 16.3.

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin * * * *

Ismo Alangon johtama Hassisen Kone teki lyhyen mutta vaikuttavan uran 1980-luvun alussa. Vuoden 1982 hajoamisen jälkeen yhtye teki hajakeikkoja seuraavien vuosikymmenten aikana, mutta 2019 ilmoitettiin suuresta paluusta esiintymislavoille.

Vuoden 2020 kesän keikkarupeaman kruununa olisi ollut suurkonsertti Ratinan stadionilla Tampereella.

Korona kuitenkin siirsi suunnitelmia seuraavalle kesälle ja vielä sitä seuraavalle. Kesä–heinäkuussa 2022 päästiin lopulta yleisön eteen.

Mika Kaurismäen ohjaama dokumentti ottaa kesän 2022 keikoista keskiöön juuri Ratinan ja siihen valmistautumisen, ja ratkaisu onkin hyvä ankkuri elokuvalle. Rinnalla kulkee tarina yhtyeen aktiiviajoista.

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Oscar-ehdokkuuden napannut Brendan Fraser sairaalloisen lihavassa roolihahmossaan on ahdistavaa katsottavaa

Elokuva on kaurismäkeläisessä toteavuudessaan informatiivinen sekä tunteikas. Rockille tärkeä fanikokemus on otettu hienosti mukaan leikkaamalla Ratinan keikkapätkien yhteyteen runsaasti kuvaa omistautuneesta yleisöstä. Kamera poimii myös lavalta koskettavia hetkiä. Ismo Alangon katse Tällä tiellä -kappaleen ”aina yksin” -loppusanoissa on koskettava.

Elokuvasta valmistuu keväällä versio, jossa dokumentin mukana on myös tunnin mittainen konserttiosuus. Se nähdään osassa elokuvateattereita.

Dokumentti. O: Mika Kaurismäki. (Suomi 2023). 80 min. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
16.03.2023 18:30 | Teksti: Toni Keränen | Kuvat: Elokuvayhtiöt

Seuraa meitä somessa