fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Oscar-ehdokkuuden napannut Brendan Fraser sairaalloisen lihavassa roolihahmossaan on ahdistavaa katsottavaa
Elokuva-arvostelu: Oscar-ehdokkuuden napannut Brendan Fraser sairaalloisen lihavassa roolihahmossaan on ahdistavaa katsottavaa

The Whale saa ensi-iltansa elokuvateattereissa perjantaina 3.3.

The Whale

****

Muumio-elokuvista ja Viidakon Ykästä tuttu Brendan Fraser on Charlie, sairaalloisen ylipainoinen englannin opettaja. Hän ei halua lähteä sairaalaan, vaikka hoitaja Liz (Hong Chau) tarjoaakin apua.

Viimeisinä päivinään Charlie yrittää saada yhteyden teini-ikäiseen tyttäreensä Ellieen (Sadie Sink), jota ei yhtydenpito vähempää voisi kiinnostaa. Lisäksi lähetyssaarnaaja Thomas (Ty Simpkins) haluaisi antaa Charlielle henkistä apua ja jakaa Jumalan sanaa.

Haavoittuvainen eläin

The Whalen on ohjannut Darren Aronofsky, joka oli ehdolla vuoden 2011 Oscar-gaalassa parhaaksi ohjaajaksi (Black Swan). Elokuvassa Charlie tuntee itsensä valaaksi, haavoittuvaiseksi eläimeksi, joka säälii itseään.

Brendan Fraser tuo näyttävästi tehdyssä läskipuvussaan hyvin esille hahmonsa tuskan ja ongelmat. Charlielle lähes kaikki arkinen toiminta, esimerkiksi sohvalta ylös nouseminen ja vessassa käyminen on hyvin hankalaa.

Siksi onkin ahdistavaa katsoa, kuinka Charlie tekee pahaa itselleen, vaikka hänellä olisi kaikki apu käytettävissään. Charlieta kohtaan tuntee sympatiaa ja myötätuntoa, mutta välillä kieltämättä inhoa ja myötähäpeääkin.

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Rakkautta, rasismia ja elokuvan taikaa – Valon valtakunta on kaunis tarina täynnä kipupisteitä

 

Oscarin arvoinen suoritus

Fraserin suoritus on huomioitu parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuudella, eikä syyttä. 2000-luvun vaihteen toiminta- ja komediaelokuvista tunnettu näyttelijä on tehnyt vaikuttavimman roolinsa tähän mennessä. 

Myös Netflix-sarja Stranger Thingsistä tuttu Sadie Sink tekee vaikuttavan ja pirteän roolin Charlien teini-ikäisenä tyttärenä, jonka hahmo saa lisää syvyyttä, kun elokuva etenee.

The Whale jättää jäljen ja panee ajattelemaan. Ulkopuolelta on helppo kommentoida muiden ulkomuotoa ja ongelmia, mutta itsensä auttaminen on helpommin sanottu kuin tehty.

Draama. O: Darren Aronofsky. N: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau. (USA 2022). 117 min. 

Lue myös: Glenn Close tulee Suomeen kuvaamaan Tove Jansson -elokuvan

03.03.2023 09:25 | Teksti: Pekka Luokkala | Kuvat: Elokuvien levittäjät

Seuraa meitä somessa