fbq
ArtikkelitTäältä voit katsoa Vesa-Matti Loirin elokuvia – mukana viimeinen elokuvarooli ja Disneyn ylistämä dubbaus
Täältä voit katsoa Vesa-Matti Loirin elokuvia – mukana viimeinen elokuvarooli ja Disneyn ylistämä dubbaus

Pojat, Vesku-dokumentti, Aladdin ja monet muut Loiri-suosikit ovat katsottavissa suoratoistopalveluissa.

Moni haluaa varmasti kunnioittaa Vesa-Matti Loirin muistoa ja palauttaa mieleensä hänen ikimuistoisimpia elokuvaroolejaan. Katso kokosi yhteen valikoiman kansansuosikin filmiesiintymisistä läpi vuosikymmenten. Mukana on myös poimintoja Loirin tv-esiintymisistä.

Kaikkia Loirin merkkiteoksia ei löydy tällä hetkellä suoratoistopalveluista. On myös huomioitavaa, että Loirin poismenon johdosta suoratoistopalvelut luultavasti hankkivat lähitulevaisuudessa vielä lisää Loiri-elokuvia valikoimiinsa.

Uuno Epsanjassa

Uuno Turhapuro -elokuvat/MTV Katsomo, C More 

Uuno Turhapuron seikkailut olivat totta kai katsojilla mitattuna Vesa-Matti Loirin suurimpia elokuvamenestyksiä. MTV Katsomo ja C More -palveluista löytyy useampi Turhapuro-elokuva, muun muassa niistä suosituin eli Uuno Turhapuro armeijan leivissä. Vuonna 1984 valmistunut komedia on Suomen kaikkien aikojen katsotuimpien kotimaisten elokuvien listalla yhä sijalla yhdeksän.

Lue myös: Vesa-Matti Loirin Uuno Turhapurosta tuli koko Suomen kansan rakastama hahmo – Katso listasi kaikki Uuno-elokuvat

C Moresta löytyy lisäksi Uuno Turhapuro menettää muistinsa (1982), Uuno Epsanjassa (1985), Uuno Turhapuro muuttaa maalle (1962) sekä 11. elokuuta palveluun tuleva Uuno Turhapuro – kaksoisagentti (1987). MTV Katsomossa on tämän lisäksi Uuno Turhapuron muisti palailee pätkittäin (1983).

Lisäksi molemmissa palveluissa on vuonna 2017 valmistunut, dokumentaarista tyyliä ja fiktiota sekoittava kuusiosainen tv-sarja Kansalainen turhapuro.

Pojat Vesa-Matti Loiri

Pojat/Yle Areena

Mikko Niskasen ohjaama Pojat (1962) oli Vesa-Matti Loirin ensimmäinen roolisuoritus elokuvissa ja myös välitön ponnahdus koko Suomen tuntemaksi ja arvostamaksi näyttelijäksi. Kukaan elokuvan nähnyt katsoja ei varmasti pysty unohtamaan loppukohtauksen Loirin sydäntä särkevää suoritusta äitinsä perään huutavana Jakena.

Pojat tulee katsottavaksi Areenaan perjantaina 12. elokuuta, jolloin se myös esitetään TV2:lla. Vesa-Matti Loirin elämää ja uraa muistellaan muutenkin laajasti Ylellä, myös Areenassa, erilaisin erikoisohjelmin ja arkistopoiminnoin.

Lue myös: Veskun vakavat roolit eivät jääneet Uunon varjoon – poikkeuksellinen näyttelijäura käynnistyi 60 vuotta sitten Pojat-elokuvassa

Lisäksi Areenasta löytyy jo ennestään muun muassa Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet (1977) sekä esimerkiksi dokumentti Paula kohtaa studiossa 9 miesartistia, jossa iskelmälegenda Paula Koivuniemi kutsuu äänityshommiin suomalaisia kärkipään mieslaulajia. Vesa-Matti Loirin lisäksi kuvissa nähdään muun muassa Pate Mustajärvi, Michael Monroe ja Elastinen.

Aladdin

Aladdin/Disney+

Vesa-Matti Loiri teki myös varsinaisten näyttelijätöiden lisäksi myös dubbauksia, joista kuuluisin on varmasti lampunhengen rooli Disney-klassikossa Aladdin (1992). Disney-yhtiö jopa valitsi suomenkielisen version maailman parhaaksi Aladdin-dubbaukseksi, ja suomenkielisen Hengen ääninäyttelijä Loiri sai erityismaininnan suorituksestaan.

Vesku Vesa-Matti Loiri

Vesku, Tie pohjoiseen/Elisa Viihde Viaplay, Kirjastokino

Vesa-Matti Loiri sai arvoisensa dokumenttielokuvan, kun Mika Kaurismäki ohjasi hänestä vuonna 2010 ensi-iltansa saaneen Vesku-elokuvan. Siinä kuullaan muun muassa läheisten työtoverien, kuten Hannele Laurin ja Esko Salmisen, ajatuksia Loirista.

Vesku löytyy sekä Elisa Viihde Viaplaystä että ilmaisesta Kirjastokino-palvelusta. Samoista paikoista voi katsoa myös Loirin roolityöt sisältävät elokuvat Tie pohjoiseen (2012) ja Ripa ruostuu (1993). Elisa Viihde Viaplayssä on myös katsottavissa muun muassa Elämältä kaiken sain (2015) ja Varasto (2011).

Mestari Cheng Loiri Väänänen

Mestari Cheng/Elisa Viihde Viaplay, Netflix, HBO Max

Vesa-Matti Loirin sivuosasuorituksen sisältävä Mestari Cheng on sekin katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssä ja myös Netflixissä ja HBO Maxilla. Loirin lisäksi elokuvassa näyttelevät muun muassa Anna-Maija Tuokko, Chu Pak Hong ja Kari Väänänen.

Vuonna 2019 ensi-iltansa saanut Mestari Cheng jäi myös pitkän ja monipuolisen uran tehneen Loirin viimeiseksi elokuvatyöksi. Mika Kaurismäen ohjaama draamakomedia keräsi kehuja elokuvafestivaalikierroksellaan, ja Saksassa siitä muodostui varsinainen yleisömenestys.

Lue myös: Vesa-Matti Loiri esitti kappaleen kuolevaisuudestaan Vain elämää -ohjelmassa ja sai kuulijat murtumaan täysin: ”Mä hajoon tänne”

Pahat pojat

Pahat pojat/SF Anytime

Lisäksi varsinaisten suoratoistopalveluiden lisäksi verkosta löytyy sivustoja ja palveluita, joista voi ostaa tai vuokrata myös Loiri-elokuvia. Esimerkiksi Loirin hurjan Jokke-papan roolin sisältävä Pahat pojat (2003) on ostettavissa muun muassa  SF Anytime -palvelussa.  

11.08.2022 16:15 | Teksti: Toni Keränen | Kuvat: MTV

Seuraa meitä somessa