Uutiset

Voittajalle palkinnoksi selänpesu! Hiihtäjälegenda Siiri "Äitee" Rantasen elämäkerta maalaa karun kuvan naisurheilijoiden arvostuksesta!

23.10.2020 19:02

Toimittaja ja urheiluselostaja Jari Porttilan laatima elämäkertakirja Siiri ”Äitee” Rantasesta julkaistiin viime viikon keskiviikkona. Lukuisia olympia- ja MM- ja SM -mitaleja saavuttaneen Siirin, 95, elämäkerta maalaa karun kuvan suomalaisten naisurheilijoiden arvostuksesta sota-ajan jälkeisessä Suomessa.

Tohmajärven Kaurilan kylässä vuonna 1924 syntynyt Siiri kertoo, että voitoista ei herunut pokaaleja saati rahapalkintoja.

– Paras palkinto oli, kun kisan jälkeen mentiin tyttöjen kanssa saunaan ja muut pesivät voittajan selän, Siiri kertoo kirjassa.

Siirin urasta ilmestyy dokumenttielokuva hänen 96-vuotis- päivänään 14. joulukuuta 2020.
Siirin urasta ilmestyy dokumenttielokuva hänen 96-vuotis- päivänään 14. joulukuuta 2020.

Lue myös: Urheilutoimittaja Jari Porttila herkistyy muistellessaan Matti Nykästä: ”Yritin antaa isällisiä neuvoja!”

Mestarivoitelija

Edes suomalaisten kolmoisvoitto naisten 10 kilometrin kilpailussa Oslon olympialaisista 1952 ei saanut Seutulan kentälle vastaanottokomiteaa, saati jälkikäteen apurahoja. Mieshiihtäjiä kyllä hehkutettiin.

– Naisten hiihtoa pidettiin harrastuksena. Neuvostoliiton naishiihtäjät eivät meinanneet Salpausselällä uskoa, että suomalaiset naishiihtäjät käyvät ensin kahdeksan tuntia töissä ja harjoittelevat sitten illalla, jos jää aikaa. He kertoivat keskittyvänsä pelkästään urheiluun.

Uransa huippuvaiheessa määrätietoinen Siiri tunnettiin siitä, että hän voiteli aina omat ja arvokisoissa myös muiden suomalaisnaisten sukset. Siiristä kehittyi osittain pakon edessä huipputason voitelija, jolta mieshiihtäjätkin kysyivät neuvoa.

– Koskaan en ole tupakkaa polttanut, eikä viinaksienkaan kanssa ole tullut hassuteltua, Siiri kertoo elämäkerrassaan.
– Koskaan en ole tupakkaa polttanut, eikä viinaksienkaan kanssa ole tullut hassuteltua, Siiri kertoo elämäkerrassaan.

Lue myös: Seppo Räty ja Katri Helena ovat Tohmajärven tähtiä, mutta millaiset välit heillä on? Sinivalkoiselta laulajalegendalta paljonpuhuva paljastus Seiskalle: ”Emme me Sepon kanssa oikeastaan…”

Urheilua päivittäin

Yhä ahkerasti liikkuva Siiri on edelleen olympia-aikojen mitoissa.

– Painan neljä kiloa enemmän kuin urheilu-urani aikana. Teen kaksi kävelylenkkiä päivässä Vesijärven ympäristössä. Neljän kilometrin lenkki aamulla ja toinen iltapäivällä, Siiri kertoo kirjassa.

– Joka päivä pitää liikkua ja aktivoida itseään.

Monen hiihtäjän esikuvana toiminut Siiri opasti vielä viime helmikuussa Lahden hiihtoseuran nuorille kilpailijoulle esimerkkiä näyttäen, kuinka ylävartaloa on käytettävä hyväksi. Elämäniloinen Siiri ei huolehdi koronastakaan.

– Mitäs pelkääminen auttaisi? Kun muistaa pitää turvavälit ihmisiin, käsineet kädessä ja käsien pesun, kyllä sitä pärjää. Vieraita ei kyllä kevään aikana käynyt, sen myötä oli vähän yksinäisempää.

Teksti:Anna Tenhu
Kuvat:Seiskan arkisto, All Over Press ja Lehtikuva
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!