fbq
Uutiset
05.05.2019 08:16
Teksti: Mikko Niimes|Kuvat: Atte Kajova, Juha Pitkänen ja All Over Press
Jari Porttila muistelee Matti Nykästä.
Urheilutoimittaja Jari Porttila herkistyy muistellessaan Matti Nykästä: ”Yritin antaa isällisiä neuvoja!”
Uutiset
05.05.2019 08:16
Teksti: Mikko Niimes|Kuvat: Atte Kajova, Juha Pitkänen ja All Over Press

Kokenut urheilutoimittaja Jari Porttila, 59, herkistyy ainakin kahdesti, kun hän muistelee Seiskan kanssa Suomen suurinta mäkihyppääjää Matti Nykästä.

Jarin muistoissa 55-vuotiaana kuollut Nykänen on lahjakas, ujo ja kohtelias mies, väärinymmärretty sankari.

Jarin ensimmäinen tarina ajoittuu aikaan ennen Calgaryn olympialaisia.

– Se oli mäkihyppymaajoukkueen Vuokatin-leiri vuonna 1987. Matti ja muut hyppääjät treenasivat silloin erittäin kovaa, Paljon kovempaa kuin nykyhyppääjät, Jari kertoo.

Aamupäivällä Suomen mäkimaajoukkue veti loikkaharjoitusta jyrkässä mäessä. Vaativa treeni sai Matin otsan hikeen, ja hän päätti keventää varustustaan riisumalla verryttelytakkinsa.

– Minä ja Matin joukkuetoverit ihmettelimme paljastunutta näkyä äimän käkenä. Kysyin häneltä, että mitä hitoa sulla siellä alla on? Matti vastasi, että pitäähän sitä saada harjoittelusta irti muita enemmän. Hänellä oli päällään kuuden kilon painoliivi!

– Ymmärsin silloin, että Matti harjoittelee todella kovaa. Muiden kundien ilmeet olivat näkemisen arvoiset, sillä harjoitus vei heistä voimat, ja yksi mies vetää treenit lisäpainoilla!

Toimittajatkin rakastivat Mattia. Tässä lauman keskellä Calgaryn talviolympialaisissa vuonna 1988.
Toimittajatkin rakastivat Mattia. Tässä lauman keskellä Calgaryn talviolympialaisissa vuonna 1988.

 

Lue myös: Nimikkosiideri kiellettiin, siivosi päivittäin, vierasti somea ja tekstareita – tiesitkö näitä faktoja Matti Nykäsestä?

Raskas kaasujalka

Samaisen Vuokatin-leirin aikana Jari Porttila lähti tekemään juttua hiihtokeskuksen mäen päällä treenanneista mäkisankareista. Kuvaus- ja äänityskaluston yksin mukanaan korkean mäen laelle rahdannut toimittaja sai yllätyksekseen ehdotuksen Matilta kuvausten päätyttyä: Tulisiko toimittaja mäkisankarin kyydissä takaisin majoituspaikalle?

– Ihmettelin hieman, mitä ne Matin joukkuetoverit oikein naureskelevat ilkikurisesti, kun suostuin. Heitin kalustoni takaluukkuun, ja istuin etupenkille Matin viereen. Jumankauta, en ole koskaan pelännyt niin paljon autossa!

– Matilla taisi siihen aikaan olla Toyotan tai Saabin sponsoriauto, tehokas versio. Matti toi auton alas sivuluisussa, etuperin, takaperin, sudittaen ja kauhealla nopeudella. Kun nousimme autosta, polveni löivät tyhjää, Porttila kertoo nauraen.

Alhaalla Matti kysyi rennosti Jarilta: "Miltäs tuntui?"

Tällä Saabin sponsoriautolla Matti kaahasi Jari Porttila kyydissään.
Tällä Saabin sponsoriautolla Matti kaahasi Jari Porttila kyydissään.

 

Lue myös: Muusikko Jussi Niemi kiersi 28 vuotta Matti Nykäsen kanssa – ”Riitelimme kuin vanha aviopari!”

Matin lämmin luonne

Matin naisiin Jari ei vuosikymmenten saatossa tutustunut Piaa lukuunottamatta. Hän huomasi, että Piassa on jotakin erityistä Matille.

– Minusta vaikutti siltä, että Matti oli löytänyt Pian kanssa rauhan ja oli onnellinen tässä parisuhteessa – ja lähti onnellisena tästä maailmasta. Sen aisti, Jari kertoo herkistyen.

Matin lämmin luonne tuli esille myös vieraanvaraisuutena. Reportteria odotti Talvilajien olympiasankarit -kirjan haastattelureissulla Joutsenossa isännän vastaleipomat pullat.

– Hänen luonteessaan oli selvästi myös vanhempien ihmisten kunniotus. Joskus tapasimme paikkakunnilla, missä Matti esiintyi. Hän oli minut nähdessään kuin pikkupoika ja todisteli, että mitään ei ole otettu.

– Viestittelimme silloin tällöin, ja yritin aina rohkaista häntä oikealle tielle. Mutta en halua meidän välisiimme viesteihin syvällisemmin mennä, Jari sanoo herkistyen uudelleen.

Lue myös: Mäkisankari luuli olevansa kuolematon! Matti Nykäsen haudalla vieraillut Pia-leski: ”Matti ei uskonut lääkärin neuvoja!”

Oliko sinun ja Matin suhde kuin isän ja pojan välinen suhde?

– Vaikken tiedäkään, mitä Matti asiasta ajatteli, niin kyllä minä isällisiä neuvoja hänelle yritin antaa.

Jari syventyy miettimään Seiskan kysyessä lämpimintä muistoa Matista. Vastaaminen ottaa oman aikansa.

– Se liittyy kirjan tekoon, siihen päivään... Siihen päivään, kun lähdimme Matin ja Piian luota. Halasimme lämpimästi, ja meillä oli hyviä suunnitelmia tulevaisuudelle.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »