Hyppää pääsisältöön
Dannyn veli loi omaisuuden Yhdysvalloissa.

Uskomaton tuhkimotarina! Dannyn pikkuveli Pekka, 74, loi Amerikassa tyhjästä huikean omaisuuden: ”Saapuessani Houstoniin taskussani oli 460 dollaria!”

Auringon kanssa kilpaa kiiltelevä Harley-Davidson. Naurettavan vähän ajettu Ford Mustang GT. Ja sen seurana autotallissa tuliterä, Amerikan markkinoille räätälöity Honda.

Yhdysvalloissa 40 vuotta asunut Pekka Lipsanen, 74, esittelee muitta mutkitta ja mitenkään pröystäilemättä vuosien varrella kertynyttä omaisuuttaan. Viihdekonkari Dannyn pikkuveljen leveä eläke on kertynyt USA:ssa tehdystä työstä.

Vähältä kuitenkin piti, ettei hän olisi jäänyt vanhaan kotimaahansa – ja kuka tietää, vaikka hän olisi luonut uransa isoveljensä Dannyn palveluksessa.

– Pekka työskenteli kolmisen vuotta D-Tuotannon talousjohtajana. Hän hoiti erinomaisesti firmani raha-asioita, Danny kehaisee Seiskalle Houstonin helteessä.

– Olisin mielelläni pitänyt hänet, mutta Amerikan kutsu oli liian kova.

Lue myös: Laulaja Danny löysi Pekka-veljensä Amerikasta: ”Käyn luonasi aivan liian harvoin” – kuvat helteisestä Texasista Seiskassa!

Augie Lipsasen kolmekymppinen poika Daniel on texasilainen poliisi, deputy sheriff. Tytär Maria on kosmetologiyrittäjä.
Augie Lipsasen kolmekymppinen poika Daniel on texasilainen poliisi, deputy sheriff. Tytär Maria on kosmetologiyrittäjä.

 

Danny pettyi

Pekka oli jo ennen lopullista lhtöään, 1960-luvulla opiskellut liiketaloutta New Yorkissa. Sykkivä miljoonakaupunki sekä uuden mantereen mahdollisuudet kiehtoivat niin, että Pekka päätti vuonna -73 ottaa lopputilin Dannylta ja palata USA:han.

– Se oli tuskallista mutta oikeudenmukaista. Tiesin, ettei hän pysyisi kauan paikoillaan, sillä onhan kyseessä sentään pirtusalakuljettaja Algot Niskan pojanpoika! Danny nauraa.

Lue myös: Tunnistatko?! Tältä iskelmälegenda Danny näytti pikkupoikana – kuva!

Vainu Houstonista

Niin siis kävi, että Pekka häipyi Helsingistä ja suuntasi Amerikkaan. Syksyllä 1973 hän seisoi tyhjätaskuna Times Squarella ja tajusi, että menestyäkseen hänen olisi suunnattava sittenkin lännemmäs.

– Havaitsin Houstonin olevan koko maan nopeimmin kasvava kaupunki. Sen asukkaiden keski-ikä oli nuorempi kuin muualla, ja koska kehitys ja kasvu oli kova, päätin suunnata sinne, Pekka muistelee.

Nuoren herra Lipsasen vainu osui oikeaan. Teollisuudestaan tunnetun Houstonin suurkaupunkialueella asuu nykyään enemmän ihmisiä kuin Suomessa.

Lue myös: ”Täytyy posauttaa silmien väliin!” – Dannyn Houstonissa asuva Pekka-veli varustautui kutsumattomien vieraiden varalta: ”Taloni läpi ammuttiin luoti!”

Harrikkamies Augie lähtee pian ajelulle New Mexicon, Arizonan ja Coloradon kautta Montanaan. – Siellä pitäisi olla vähän viileämpää. Eikös kuulostakin hyvältä reitiltä?
Harrikkamies Augie lähtee pian ajelulle New Mexicon, Arizonan ja Coloradon kautta Montanaan. – Siellä pitäisi olla vähän viileämpää. Eikös kuulostakin hyvältä reitiltä?

 

Hiluilla alkuun

Pekka alkoi nopeasti tehdä nimeä itselleen. Tosin nimen suhteen ongelmana oli, ettei se meinannut millään soveltua amerikkalaisten suuhun.

Niinpä ahkeraa suomalaista alettiin kutsua Augieksi, toista nimeään Augustia mukaillen.

– Saapuessani Houstoniin taskussani oli 460 dollaria. Ei siis suomeksi sanottuna paljon paskaakaan! Augie nauraa.

– Aloitin Amerikan-urani tavaratalossa, jossa menin executive training programiin, eli minusta tehtiin ostaja.

Lue myös: Dannylla ja Pekka-veljellä rankka lapsuus – ”Jouduimme selviämään kahden kesken!”

Pomoksi putkiteollisuudessa

Pisimmän pätkän, 26 vuotta, Augie työskenteli maakaasu- ja öljyputkiteollisuudessa. Hän eteni konekonttorialalla lopulta toimitusjohtajaksi tulevan vaimonsa isän firmassa.

– Myin öljy-yhtiöille suunnitelmia ja ohjelmia, joissa putkien reitit ja tiedot oli eritelty hitsauskohtineenkin, Pekka selittää.

Nyt hän nautiskelee enemmän kuin ansaituista eläkepäivistään.

– Täällä Amerikassa tehdään pitkää päivää ja lomat ovat lyhyet. Esimerkiksi kolme viikkoa palkallista lomaa saa vasta 15 vuoden työuran jälkeen.

Eetu Ampuja - Seiska Texasissa.

Liity uuteen Seiska Klubiin ja lue mehukkaita julkkisuutisia, joihin pääset käsiksi vain Klubin jäsenenä! Rekisteröidy käyttäjäksi!


Teksti:
Eetu Ampuja, Houston
Kuvat:
Pasi Murto

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!