Muusikko Jussi Niemi kiersi 28 vuotta Matti Nykäsen kanssa – ”Riitelimme kuin vanha aviopari!”

Uutiset | 27.04.2019 13:43

Vuonna 1992 muusikko Jussi Niemi sai levytuottaja Ilkka ”Ile” Vainiolta soiton, joka mullisti hänen elämänsä.

– Ile kysyi, tunnenko Matti Nykästä. En voinut sanoa tuntevani, olimme tavanneet vain jossain Calgaryn olympialaisten kultajuhlissa 1988. Ile papatti, että Matille pitää tehdä levy nopeasti valmiiksi, Jussi muistelee.

– Minulla oli silloin studiossa kädet täynnä töitä, mutta päätin mennä tapaamaan Mattia. Juttelimme tunnin paikallisessa hotellissa, ja minulle jäi hänestä sen verran hyvä kuva, että päätin yrittää.

Jussille selvisi, että yhtäkään biisiä ei ollut valmiina, mutta julkaisu olisi jo parin viikon päästä. Lehdistötilaisuus oli varattu ja kiire kauhea.

– Ajattelin, että eihän tässä ole mitään järkeä. Kysyin Matilta studiossa, osaako hän laulaa. Matti katsoi silmiin ja vastasi: ”En tiedä, kun en ole koskaan yrittänyt.”

Lue myös: Tule katsomaan! Seiskalta upea valokuvanäyttely Matti Nykäsestä – yleisöllä vapaa pääsy!

Yötä päivää studiossa

Niinpä Matti ja Jussi miltei asuivat studiossa kahden viikon ajan. Päivät venyivät 16-tuntisiksi ja pidemmiksikin.

– Aina, kun sain biisin valmiiksi, kutsuin Matin laulamaan, ja sitten soitettiin Ilelle, että kelpaako. Ile vastasi aina, että hyvältä kuulostaa, antaa mennä vaan, Jussi nauraa.

– Matti oli todella sinnikäs, hyvä oppimaan ja hänellä oli erinomainen muisti. Matti oli Suomen ensimmäisiä räppäreitä. Joidenkin biisin a-osat oli nimittäin pakko tehdä puhemaisiksi, jotta Matti selviäisi niistä.

Niin vain Matti Nykäsen debyyttialbumi Yllätysten yö valmistui kahdessa viikossa vuonna 1992. Levy sisältää monet tutut hitit kuten V-tyyli ja Vain mäkimies voi tietää sen. Albumi myi kirkkaasti kultaa, yli 25 000 kappaletta.

– Sitten pitikin lähteä keikoille. Sanoin, etten ehdi, mutta Matti asetti uhkavaatimuksen: jos ei Jussi lähde keikoille, ei lähde hänkään.

Matin debyyttilevystä tuli valtaisa hitti, ja media oli perässä koko ajan. Kuva radiostudiosta 1992.
Matin debyyttilevystä tuli valtaisa hitti, ja media oli perässä koko ajan. Kuva radiostudiosta 1992.

 

Lue myös: Mäkisankari luuli olevansa kuolematon! Matti Nykäsen haudalla vieraillut Pia-leski: ”Matti ei uskonut lääkärin neuvoja!”

Hullua keikkamenoa

Keikkaputki alkoi. Jussi muistelee ensimmäisten vuosien olleen hullua hypetystä ja pökerryttävää menoa.

– Tuntui, että koko Suomi halusi nähdä Matin. Jossain Evijärvellä väkeä oli yli 6 000, ja ruuhkat kestivät kuulemma aamukuuteen. Jokaista keikkaa edelsi tiedotustilaisuus. Ei sellaista ole tehnyt kukaan Suomessa ennen eikä jälkeen!

Toimittajien kiinnostus oli kovaa ympäri maailman. Jussi sanoo, että esimerkiksi eurooppalainen tv-urheilujätti Eurosport kiersi kaikki alkuvaiheen keikat Matin perässä.

– Sovimme median kanssa, että saavat kysyä, mitä haluavat ja me vastaamme, mitä huvittaa. Niin se Matin kanssa parhaiten sujui. Oli turha käsikirjoittaa mitään valmiiksi. Vain keikoilla sovittiin, mitä lavalla puhuttiin, ja se taas johtui Matin ujoudesta.

Lue myös: Matti Nykäsen läheinen ystävä Ari Saarinen muistelee mäkikotkan huippuvuosia: ”Menestys ei muuttanut Masaa!”

Jussi kyseli lavalla

Ei riittänyt, että kansa kuuli Matin laulavan – keikkayleisö tahtoi myös kuulla Matin puhuvan. Se oli ongelma, sillä Mattia ujostutti.

– Keksimme, että minä leikin toimittajaa ja kyselin Matilta kuulumisia. Siinä syntyi monia lentäviä lauseitakin. Kun kysyin, miten menee, Matti vastasi: ”Kaikki menee, mitä tulee.” Ihmiset tykkäsivät.

– Lavalla käytiin jopa Matin naisasioita ja uusimpia lööppejä läpi.

Koska lavalle nousu pelotti Mattia, Jussi sai olla kotipsykologi takahuoneessa.

– Osasin käsitellä Mattia. Minulla on lehmän hermot, enkä hermostu helposti. Olin varmaan ainoa, joka uskalsi sanoa hänelle vastaan. Välillä riitelimme kuin vanha aviopari, mutta pitkään emme vihoitelleet.

Vuonna 1995 Jussi kuitenkin sai tarpeekseen ja katosi Matin rinnalta vuosiksi.

Teksti:Jari Peltomäki
Kuvat:Jussi Niemen albumi ja Seiskan arkisto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!