Teri Niitin kuolema vavisutti, Timo T.A. pääsi kärsimyksestään, Mauno Koivisto haudattiin valtiollisin menoin – heidät menetimme 2017

Uutiset | 24.12.2017 10:03

Presidentti Mauno Koivisto menehtyi 93-vuotiaana Meilahden sairaalassa 12. toukokuuta. Hän sairasti Alzheimerin tautia. Kaipaamaan jäivät tytär Assin lisäksi vaimo Tellervo Koivisto. Mauno siunattiin haudan lepoon valtiollisin menoin.

Lue lisää: Tellervo Koivisto jätti hyvästit rakkaalle Maunolleen

Mauno oli Suomen presidenteistä yhdeksäs, ensimmäinen vasemmistotaustainen ja Mannerheimin lisäksi ainoa toisen maailmansodan veteraani. Hän taisteli jatkosodassa legendaarisen Lauri Törnin sissikomppaniassa.

Lue lisää: Tiesitkö tätä presidentti Mauno Koivistosta? Oli haka Nintendossa!

Maunosta muodostui kuva varsinaissuomalaisena kansanmiehenä, joka tunnettiin myös suurena ”fundeeraajana”. Pitkän ja komean miehen ympärille syntyi 1980-luvun alussa valtava kansansuosio, Manu-ilmiö.

Lue lisää: Mauno Koiviston ex-vävy Jari Komulainen muistelee: Maunolla oli suuri sydän!

Filosofointiin taipuvainen presidentti piti tyylinsä loppuun asti. Viimeisessä haastattelussaan Helsingin Sanomissa Mauno antoi unohtumattoman elämänohjeen:

– Yleensä elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin. Yleensä se kannattaa siinäkin tapauksessa, ettei siihen edes uskoisi. Sillä usein on käynyt niin, että uhkakuvat alkavat toteutua juuri sen takia, että niihin varaudutaan.

Kaljakuppiloiden miljardööri kuoli yllättäen

Niklas Herlin
Niklas Herlin

Media-alan vaikuttaja ja suuromistaja Niklas Herlin kuoli sairauskohtaukseen 53-vuotiaana Ranskan Nizzassa 10. lokakuuta. Niklas kuului Herlinien teollisuussukuun, joka omistaa valtaosan määräävistä osakkeista pörssiyhtiöissä Kone ja Cargotec. Kuollessaan Niklaksen omaisuus oli Forbers-lehden mukaan 1,4 miljardia euroa.

Lue lisää: Alma Media: Niklas Herlin, 53, on kuollut – sai sairauskohtauksen Nizzassa

Pekka-isä kaavaili Niklaksesta alun perin työnsä jatkajaa Koneen johdossa, mutta poika valitsi toimittajanuran. Niklas muistettiin kansanmiehenä, joka viihtyi paremmin kaljakapakoissa kuin sikariportaassa. Taloudellisesti riippumattomana hän uskalsi myös ottaa räväkästi kantaa yhteiskunnan ilmiöihin.
Niklasta jäivät kaipaamaan kaksi aikuista lasta, joista toinen on kehitysvammainen tytär Riikka. Niklas muistetaan myös työstään kehitysvammaisten oikeuksien parantamiseksi.

Arvostettu dramaturgi nukkui pois

Outi Nyytäjä
Outi Nyytäjä

Kirjailija ja dramaturgi Outi Nyytäjä nukkui pois 81-vuotiaana pitkällisen sairauden jälkeen 25. huhtikuuta. Outi teki merkittävän uran teatteritaiteen kehittäjänä, erityisesti Teatterikoulun rehtorina ja dramaturgian lehtorina. Teatterikoulussa hän kuului Jouko Turkan puolustajiin, mutta joutui eroamaan virastaan Jumalan teatteri -äläkän jälkilöylyissä vuonna 1987.

Outi on palkittu urastaan muun muassa Taiteen valtionpalkinnolla ja Pro Finlandia -mitalilla.

Outi eli suurimman osan vuodesta miehensä, kääntäjä Kalevi Nyytäjän kanssa Bretagnessa, Ranskassa. Terveyden heikennyttyä hän joutui jäämään pysyvästi Suomeen.

Timo T.A. pääsi kärsimyksestään

Timo T.A. Mikkonen
Timo T.A. Mikkonen

Tv-persoona Timo T.A. Mikkonen menehtyi 69-vuotiaana pitkällisen sairauden uuvuttamana 24. tammikuuta. Lokakuussa 2011 Timo oli saanut kallonpohjavaltimon tukokseen, josta seurasi useita aivoinfarkteja. Niiden seurauksena hän sokeutui, menetti lähimuistinsa ja joutui loppuiäkseen pyörätuoliin.

Lue lisää: Timo T.A. Mikkonen menehtyi sairauden uuvuttamana

Timo oli television uranuurtaja, jonka sanotaan tuoneen talk show -kulttuurin Suomeen. Hän oli myös julkisuuden hahmona edelläkävijä, sillä hän tuli jo 1970-luvulla tunnetuksi myös sivutoimisena kantrilaulajana. Timon itseriittoiseksi kuvattu persoona myös ärsytti monia.

Lue lisää: Edesmennyt Timo T.A. Mikkonen teki näyttävän uran - kuvat elämän varrelta

Timoa jäivät kaipaamaan hänen vaimonsa Nina ja perheen pojat Mikael ja Matias. Hänellä oli myös kaksi aikuista lasta avioliitostaan Tuire Mikkosen kanssa.

Lue lisää: Nina Mikkonen kertoo vihdoin kauniista hetkestä Timo T.A:n hautajaissa

Viihdytti loppuun asti

Annikki Tähti
Annikki Tähti

Legendaarinen iskelmälaulaja Annikki Tähti nukkui pois 87-vuotiaana vantaalaisessa palvelutalossa 19. kesäkuuta. Annikki sai aivoinfarktin vuonna 2008, eikä häntä enää sen jälkeen nähty julkisuudessa. Hänen luottohanuristinsa Ari Hakulinen kertoi Seiskalle, että laulaja jaksoi viihdyttää palvelutalon asukkaita loppuun asti.

Lue lisää: IS: Arvostettu iskelmätähti on kuollut

Annikki aloitti uransa jo vuonna 1952, ja hän oli maamme ensimmäisiä iskelmätähtiä. Hänen tunnetuimpia laulujaan ovat Muistatko Monrepos’n, Pieni sydän ja Kuningaskobra.

Syöpä voitti Pekan

Pekka Myllykoski
Pekka Myllykoski

Muusikko Pekka Myllykoski kuoli 57-vuotiaana syöpään 22. huhtikuuta. Hänet muistetaan parhaiten Freud Marx Engels & Jung -kantriyhtyeestä. Freukkareiden tunnetuimpia kappaleita ovat Särkynytsydämiset (viekää minut baariin), Meidän rumien rakkauslaulu ja Juomalaulu II. Pekka vaikutti myös Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Pekka oli eläessään avoin taistelustaan alkoholismia vastaan. Hän kertoi vuonna 2015 Seiskalle olleensa 10 kertaa katkaisuhoidossa. Hän oli raitistumassa, kun kuuli syöpädiagnoosistaan.

– Ajattelin, että vedän nyt vielä viimeiset kunnon kännit, ennen kuin rankat syöpähoidot alkavat. Olihan se suorastaan absurdia, että kun mies lopetti ryyppäämisen, iski syöpä! Kyllä vitutti, Pekka manasi värikkääseen tyylinsä.

Äiti ja poika kuolivat samana vuonna

Antti Majanlahti
Antti Majanlahti

Näyttelijä ja ohjaaja Antti Majanlahti menehtyi 30. syyskuuta vain 50-vuotiaana sydänkohtaukseen. Tunnetun teatterisuvun vesa muistetaan parhaiten Ylen Uusi päivä -sarjasta sekä rooleistaan muun muassa tv-sarjoissa Häräntappoase ja Autovaras. Ennen kuolemaansa Antti ohjasi Rakastunut Ryti -näytelmää Raumalla, ja hän valmistautui tulevaan työhönsä Valkeakosken kaupunginteatterin johtajana.

Lue lisää: Yle: Uusi päivä -näyttelijä Antti Majanlahti kuollut 50-vuotiaana

Maija-Liisa Majanlahti
Maija-Liisa Majanlahti

Vuosi oli erityisen traaginen Majanlahden perheelle. Antin äiti, näyttelijä Maija-Liisa kuoli vakavaan sairauteen 25. tammikuuta. Maija-Liisa muistetaan muun muassa elokuvasta Kivenpyörittäjän kylä ja tv-sarjasta Häräntappoase.

”En pelkää kuolemaa”

Teri Niitti
Teri Niitti

Julkkisstylisti Teri Niitti sai 43-vuotiaana vakavan sairauskohtauksen viime vuonna joulupäivänä ja kuoli sairaalassa 9. tammikuuta. Hän tuli tunnetuksi useista tv-ohjelmista, kuten Suomen Huippumalli haussa ja Vuosia Nuoremmaksi. Teri joutui vuonna 2016 keskelle somekohua paheksuttuaan lentokoneessa imettänyttä naista.

Lue lisää: Teri Niitti on kuollut: sisar surun murtama

Terin kuoleman jälkeen ex-malli ja juontaja Anne Kukkohovi muisteli ystäväänsä kauniisti:

– Tanssin kanssasi aamuun New Yorkissa, itkimme isäsi kuolemaa Islannissa, hikoilimme Kapkaupungissa. Tungit vartaloni 2 numeroa liian pieneen mekkoon Portugalissa, sait minut nauramaan vedet silmissä kuvaussetissä, opetit minut elämään hetkessä. Viimeiset sanasi olivat: ”En pelkää kuolemaa”. Rakastin ja rakastan sinua, Teri. Safe travels, meet you at the Gap.

Lue lisää: Anne Kukkohovi muisteli menehtynyttä Teri Niittiä – koskettava muistokirjoitus

Myös he nukkuivat pois:

Kansanedustaja Outi Ojala

Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja

Iskelmätähti Seija Simola

Toimittaja Esko Riihelä

Kirjailija Pentti Holappa

Säveltäjä Matti Puurtinen

F1-kuski Leo Kinnunen

Säveltäjä Toni Edelmann

Mediavaikuttaja Hymy Lahtinen

Rallikuski Timo Mäkinen

Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:All Over Press, Lehtikuva, Yle ja Seiskan arkisto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!