Uutiset

Tanssilavojen kestosuosikki Juhamatille ero ja kovat verovelat: ”Esiintyminen auttoi vaikeuksien yli!”

03.07.2018 13:57

Juhamatti voitti vuonna 1975 Iskelmähaavi-kilpailun, jonka jälkeen laulajan ura alkoi toden teolla.

– Silloin sitä lähdettiin kiertämään maita ja mantuja, ympäri Suomea, kestotähti kertoo Yläneen Valasrannan lavan takahuoneessa muutamaa tuntia ennen keikkaansa.

Vuonna 1977 julkaistiin Juhamatin ensimmäinen albumi Fanny Fanny, jonka nimikkobiisin hän löysi itse.

– Minulla oli tapana kuunnella radiosta uusia ulkomaalaisia hittejä, ja kerran kuulin ranskalaiskappaleen Fanny Fanny. Soitin levy-yhtiöön ja kerroin, että nyt minulla on teille hittibiisi. Niinhän se nousikin hittilistoille, Juhamatti muistelee.

Lue myös: Tässä ovat Suomen ihanimmat tanssilavat – tangotähdet listasivat: ”Voiko tanssilava enää kauniimmalla paikalla olla?” – katso kuvat!

Hurjia keikkaputkia

1980-luvulla Juhamatti bändeineen teki jopa 200 keikkaa vuodessa. Suosittu iskelmälaulaja muistelee aikoja hymyillen.

– Saatettiin viettää kuukausi putkeen jossain hotellissa ja veivattiin kuutena iltana viikossa täyspitkää keikkaa hotellin yökerhossa. Nykyään tanssiravintoloita ei juurikaan ole. Ajat ovat muuttuneet.

Huipulla tuulee. Suosion ollessa kovimmillaan myös Juhamatin yksityiselämässä kävi puhuri. Reissutyö vaati veronsa, ja Juhamatti päätyi avioeroon vaimostaan.

– Kyllähän tämä kaikki kosketti, varsinkin kun ajattelee lapsia, Juhamatti miettii.

Samaan aikaan kirjanpitäjän huolimattomuus toi Juhamatille todella kovat verovelat.

– Mutta kaikesta selvittiin. Olen aina ollut todella sinnikäs, ja olen aina halunnut laulaa. Esiintyminen auttoi vaikeiden aikojen yli.

– Äitini nimi oli muuten Fanny. Vasta jo levytettyäni tajusin, että äidilläni on sama nimi kuin albumillani. Häntä kutsuttiin vain Fanniksi, Juhamatti kertoo.
– Äitini nimi oli muuten Fanny. Vasta jo levytettyäni tajusin, että äidilläni on sama nimi kuin albumillani. Häntä kutsuttiin vain Fanniksi, Juhamatti kertoo.

Lue myös: Seiskan jättireportaasi Markku Aron lavakeikalta: takana jo yli 6 200 esiintymistä!

Väsymys pisti nauramaan

Juhamatti muistaa erään keikkareissun, jolloin väsymys iski toden teolla.

– Kesken keikan minua rupesi naurattamaan aivan hirveästi. Siitä ei tullut millään loppua. Minun oli pakko poistua lavalta ja mennä hetkeksi takahuoneeseen rauhoittumaan, hän kertoo nytkin nauraen.

–  Hetken kuluttua palasin lavalle ja pahoittelin tapahtunutta. Oli siinä yleisö ihmeissään!

Pohdin uusvanhaa ideaa

Esimerkiksi Paula Koivuniemi on tehnyt yhteistyötä nuorempien muusikoiden kanssa. Moni muistaa Paulan ja Apulanta-orkesterin yhteisvedon kappaleesta Anna mulle piiskaa. Milloin Juhamatti lähtee tyttöbändin solistiksi?

– Ei minulla ole siihen tarvetta. Sen olisi täytynyt tapahtua jo 30 vuotta sitten.

Yli 200 levytystä ja 18 albumia julkaissut Juhamatti kertoo, että seuraava albumi näkee päivänvalon vuonna 2019.

– Taidan tehdä albumistani myös c-kasettiversion. Se voisi olla aika kova juttu. Tästä pitää kyllä neuvotella ensin entisen tuottajani Hans Raution kanssa, etten en mene lupaamaan mitään, musiikkimies innostuu.

Juhamatti on ikäisekseen loistavassa kunnossa. Hän pitää kunnostaan huolta liikkumalla monipuolisesti. – Viime talvenakin hiihdin sadan kilometrin viikkotahtiin.
Juhamatti on ikäisekseen loistavassa kunnossa. Hän pitää kunnostaan huolta liikkumalla monipuolisesti. – Viime talvenakin hiihdin sadan kilometrin viikkotahtiin.

Lue myös: Iskelmätähti Anne Mattila arjestaan: Valvomista, takahuoneita, ajamista...

Konserttikiertue odottaa

Uuden albuminsa myötä Juhamatti haluaa toteuttaa yhden haaveensa.

– Olen suunnittelemassa konserttisalikiertuetta, sillä kyllä noista levytysmääristä ja laulamistani hiteistä konsertin saisi aikaiseksi.

Suosikkilaulaja katuu yhtä asiaa urallaan.

– Minulle on usein sanottu, että ääneni sopisi oopperaan, se ei vain silloin kiinnostunut. Se vähän kaduttaa. Muutoin en ole katujatyyppiä.

Teksti:Sami Spåra
Kuvat:Mika Okko
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!