Tämä mies on Suomen parhaiden e-urheilijoiden taustalla – ”20 vuotta sitten suhtautuminen oli hyvin erilaista!”

Uutiset | 15.05.2019 07:44

E-urheilujoukkue Encen valmentaja Slaava Räsänen, 31, on pelannut itsekin useita pelejä. Pääsääntöisesti ammuntapeli Counter-Strike Global Offensivea, mutta myös roolipeli World of Warcraftia sekä Ancient Planetia.

Enceä Slaava on valmentanut viime syksyn alusta. Hän on valmentanut vuodesta 2017 lähtien, mutta palasi pelaajaksi ennen nykyistä pestiään.

Vuosien saatossa asenteet pelaamisen suhteen ovat muuttuneet rajusti.

– Kaksikymmentä vuotta sitten suhtautuminen oli hyvin erilaista, Slaava naurahtaa.

Suomalaisen e-urheilun tulokuningas Lasse "Matumbaman" Urpalainen on saanut Dota 2 -strategiapeliä pelaamalla turnauspalkintoina miljoonatulot.
Suomalaisen e-urheilun tulokuningas Lasse "Matumbaman" Urpalainen on saanut Dota 2 -strategiapeliä pelaamalla turnauspalkintoina miljoonatulot.

Suomi on maailman kärkimaita ammattimaisessa tietokonepelaamisessa esportsissa, suomalaiselta nimeltään e-urheilussa. Maailman top 10 -listalta löytyy peräti kaksi suomalaista, Lasse Urpalainen ja Jesse Vainikka.

Lasse on tienannut Dota 2 -strategiapeliä hakkaamalla jo 3,1 miljoonaa euroa ja Jesse samasta pelistä lähes kolme miljoonaa.

Lue lisää: Näin hurjasti tienaavat e-urheilun suomalaistähdet – Lasse Urpalaisella yli 3 miljoonan euron tulot!

Hyväksi pelaajaksi on pitkä matka. Slaava painottaa, että omista virheistään täytyy oppia ja ottaa parannusehdotuksia vastaan.

– Tärkein ominaisuus pelaajalla on asenne. On ymmärrettävä, ettei pidä ottaa itseensä, kun annetaan vinkkejä ja ohjataan. Palautteen tavoite on vain tuottaa parempia pelaajia.

Pelaajan urallaan Slaava on tienannut noin 18 000 euroa.

Slaava Räsänen valmentaa e-urheilun suomalaishuippuja.
Slaava Räsänen valmentaa e-urheilun suomalaishuippuja.

Kilpapelien kuningas on Dota

Valve Corporation -yhtiön strategiapeli Dota 2:ssa on jaettu yhteensä 160 miljoonaa euroa yli tuhannessa turnauksessa.

Ottelun tyypillinen kesto on puolesta tunnista tuntiin, ja vastakkain on kaksi viiden hengen joukkuetta. Reaaliaikaisessa pelissä tehtävänä on tuhota vastustajajoukkueen päärakennus.

Vuonna 2013 julkaistulla pelillä on yli 10 miljoonaa pelaajaa. Jo vuonna 2015 sen arvioitiin tuottaneen tekijöilleen yli 346 miljoonaa euroa!

Lue lisää: Olisitko arvannut? Tällä tavalla Suomen e-urheilutähdet treenaavat – ”Kehitän itseäni 8-9 tuntia päivässä!”

Lähes 23 miljoonan turnauspotti

Suurimmat rahapotit jaetaan vuotuisessa International Dota 2 -turnauksessa. Viime vuonna Jesse Vainikka ja Topias Taavitsainen olivat OG-joukkueessa, joka nappasi turnausvoitollaan yli 10 miljoonan euron potin.

Lue myös: Miljoonia tienanneet e-urheilijat Jesse Vainikka ja Topias Taavitsainen saapuivat Linnan juhliin – tyylikäs ilmestys!

Jesse Vainikka tuuletti voittoa International Dota 2 -turnauksessa.
Jesse Vainikka tuuletti voittoa International Dota 2 -turnauksessa.

Koko turnauksessa jaettiin palkintorahoja 23 miljoonaa euroa.

Katso televisiossa ja netissä!

E-urheilu tekee tuloaan televisioon. Pelejä näkee Ylellä, Subilla sekä maksukanavilla, ja niitä voi seurata myös esimerkiksi Twitch-striimauspalvelussa.

e-urheilu

Telian e-urheilusarja Telia esports pyörii 8. kesäkuuta asti, ja siinä esimerkiksi Counter-Strike: Global Offensive -pelissä kilpaillaan 40 000 euron potista.

Teksti:Jyrki Hämäläinen
Kuvat:Atte Kajova, Lehtikuva & Valve Corporation
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!