fbq
Uutiset
16.06.2020 18:29
Teksti: Henryk Björkström|Kuvat: Seiskan toimitus
Niko Ranta-aho
Syyttäjän käsitys Katiska-jutun pääepäilty Niko Ranta-ahosta: Ailahteleva, ennalta-arvaamaton, ihannoi rikollista elämäntapaa... - näin Niko vastasi!
Uutiset
16.06.2020 18:29
Teksti: Henryk Björkström|Kuvat: Seiskan toimitus

Niko Ranta-ahon, 32, vapauttamista koskeva oikeuskäsittely istuttiin maanantaina 15.6. Helsingin käräjäoikeudessa. Lopputulos oli jossain määrin ennalta-arvattava: Niko pysyy telkien takana. Tähän mennessä hän on istunut tutkintavankina jo liki vuoden päivät. 

Syyttäjän erikoinen luonnehdinta

Päivän mittaan esitettiin monenkirjavaa tutkintamateriaalia, mutta varsinainen jännitysnäytelmä alkoi, kun salissa alettiin vihdoin käsitellä sitä, onko Nikon vangitsemisen jatkamiselle edellytyksiä. 

Syyttäjä Heli Vesaajan mukaan epäilty Ranta-aho on "muuttanut jatkuvasti lausuntojaan ja muutenkin häirinnyt tutkintaa", joten vapauttaminen ei tulisi kyseeseen. Lisäksi epäillyt rikokset koskevat valtavia määriä vaarallisia huumeita. Salissa kuitenkin ihmeteltiin syyttäjän suorastaan psykologisoivia luonnehdintoja pääepäillystä. 

- Hän on ailahtelevainen ja ennalta-arvaamaton päätekijä, sekä manipulointiin sortunut rikollisen elämän ihannoija, syyttäjä lateli.

"Syyttäjä valehtelee"

Puolustusasianajaja Hannu Kaitaluoma vastasi esitettyihin syytöksiin. Kaitaluoma perusteli vapauttamista sillä, ettei Ranta-aholla ole mitään todellista intressiä sotkea tutkintaa. Maaliskuinen osoitus yhteistyöhön olisi pitänyt ottaa puolustuksen mukaan huomioon.

- Ei ole mitään syytä hirttäytyä menneisyyteen, Kaitaluoma sanoi salissa.

Niko puolestaan aloitti pitkän puheenvuoronsa väitteellä, että syyttäjä valehtelee. 

- Puhutaan konkreettisesti näistä asioista, eikä vedetä väripensselillä, kuten syyttäjä näyttää tekevän, Niko vastasi hieman tuohtuneena. 

Salissa saatiin kuulla lähes kaksikymmentäminuuttinen puheenvuoro, kun Niko esitti perusteluja syyttäjän sanoja vastaan.

- Pidän tätä hämmentävänä, minulla ei ole mitään mitä sotkea (viitaten tutkinnan hankaloittamiseen).

Kerrottuaan asiansa napakkaan sävyyn hän pamautti paperipinkan takaisin pöydälle. Vapautusvaatimus kuitenkin hylättiin.

Tässä vaiheessa on syytä muistaa, että Niko on tunnustanut pääosin kaikki syytteet oikeiksi. Hän on kertonut olevansa koodinimi Cobra, joka järjesteli apureidensa kanssa suuria määriä huumeita ja lääkkeitä Suomen markkinoille.

Niko on kuitenkin tunnustanut vain omat rikoksensa. Hän on antanut ymmärtää, ettei ole tehnyt huumekaupassa yhteistyötä ammattigangsteri Janne Naccin tai Hells Angels MC:n johtohahmon kanssa, jotka ovat niin ikään syytettyinä Katiska-kokonaisuudessa.

Syyttäjän käsityksen mukaan Niko on joka tapauksessa tunnustanut tehneensä rikoksia, joihin edellä mainitut henkilöt kiistatta kytkeytyvät. 

Salissa vanha tuttu

Pitkän oikeudenkäynnin lomassa Niko siemaili sokeritonta kokista. Limupullojen vieressä pöydällä lojui Marimekon paperikassi. Salissa istui kanssasyytetty Janne ”Nacci” Tranberg. Etäisyyttä Nacciin oli huomattavasti, sillä Niko istui oikeussalin vastakkaisella puolella.  

Päivän aikana kuultiin esimerkiksi vuoden 2019 Ruisrockin aikaan taltioituja äänitteitä. Nauhat oli otettu tilakuuntelulaitteen avulla Nikon ja kumppaneiden vuokrakämpästä, jossa hän vietti Ruisrock-viikonlopun. Näitä tallenteita on analysoitu julkisuudessakin, erityisesti omituista keskustelua tunnetuista artisteista. 

Poliisi salakuunteli Niko Ranta-ahon bilekämppää - hämmentävä juoru Cheekistä taltioitui nauhalle! 

Niko oli melko tyyni äänitteiden kuuntelun aikana, ja myös koko oikeudenkäynti näytti hänen osaltaan sujuvan pääosin rennoissa tunnelmissa. Välissä hän jopa naurahteli. 

"Olosuhteisiin nähden hyvinvoiva"

Hylätty vapausvaatimus noussee pian uudelleen pinnalle. Nikon asianajaja Hannu Kaitaluoma uskoo, että Niko vapautuisi lähiviikkojen aikana.

- Hän oli hyvin helpottunut siitä, että karttamisvaaraa ei katsottu olevan. Päätavoite oli päästä vapaaksi, mutta tämä oli torjuntavoitto.

Asianajajan mukaan tapaus on harvinainen ja yleensä oikeudenkäynti sujuu sutjakkaammin. Olosuhteisiin nähden Niko Ranta-aho voi hyvin, vaikka hän on ollut lähes vuoden eristyksissä.

- Kyllä hän on yllättävän hyvin pärjännyt tuolla putkassa. 

Nikon exää, Sofia Belórfia, kuullaan oikeudessa todennäköisesti juhannuksen jälkeen.