Söisitkö sinä tässä ravintolassa? Perunat kasvavat ilmassa, sirkat lampuissa!

Mainos
Mainos päättyy

Ensivaikutelma on kuin jättimäisessä kasvihuoneessa. Ravintola Ultiman ikkunat on täytetty pystysuunnassa sadoilla kasveilla, jotka kasvavat vesiviljelminä eli hydroponisesti. Perunat puolestaan putkahtelevat suoraan ilmasta aeroponisesti. Jotta tunnelma olisi tarpeeksi scifi-henkinen, lasisissa palloissa varttuu sirkkoja ja sikiää sieniä.

Kokkisodan tähti Tommi Tuominen kokkaa kelloon katsomatta: Parisuhteet ovat menneet kiville!

Huippukokit Tommi Tuominen, 40, ja Henri Alén, 40, keräsivät vielä alkuvuodesta suosionosoituksia suomalaista perinneruokaa tarjonneella Finnjävelillä. Kun historiaan keskittyvä projekti saatiin maaliin, herrat lähtivät tutkimaan ruoan tulevaisuutta. Tommi kertoo, että tavoitteena on selvittää, miten kiertotalous onnistuu ravintolaympäristössä.

Tommi ja hänen liikekumppaninsa, tv:stäkin tuttu huippukokki Henri Alén ovat tehneet yhteistyötä jo pari vuotta.
Tommi ja hänen liikekumppaninsa, tv:stäkin tuttu huippukokki Henri Alén ovat tehneet yhteistyötä jo pari vuotta.

– Logistiikasta ja muovijätteistä syntyviä päästöjä saadaan pienennettyä merkittävästi kasvattamalla kasvikset suurimmaksi osaksi itse. Myös sienemme ovat kiertotaloutta parhaimmillaan: ne putkahtelevat vanhoista kahvinpuruista eli omista jätteistämme, Tommi selittää ylpeänä.

Mainos
Mainos päättyy

Hyvä Suomi, Michelin-tähdet jaettiin: Tommi Tuomisen ravintola teki historiaa!

Ravintolan ulko-oven viereen on rakennettu kiertovesijärjestelmä, jossa kasvatetaan muun muassa yrttejä, salaatteja ja kaaleja.
Ravintolan ulko-oven viereen on rakennettu kiertovesijärjestelmä, jossa kasvatetaan muun muassa yrttejä, salaatteja ja kaaleja.

Eikä kehitys lopu tähän. Tommi viljelee testimielessä levää ja suunnittelee bioreaktoria kasvisolujen kasvattamiseen. Ultima tekeekin yhteistyötä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.

Reitti illallissaliin kulkee Star Wars -elokuvien tehostetiimin suunnitteleman valotaideteoksen läpi.
Reitti illallissaliin kulkee Star Wars -elokuvien tehostetiimin suunnitteleman valotaideteoksen läpi.

– Mielenkiintoinen mahdollisuus on esimerkiksi laboratorioissa kasvatettava keinotekoinen liha. Tällä hetkellä se on vielä tähtitieteellisen kallista, mutta melko varmasti hinta putoaa lähitulevaisuudessa. Jää nähtäväksi, kasvatanko joku päivä lihatkin ravintolassa!

Tommi Tuomisen ravintola Demo on tehnyt voittoa jo 14 vuotta – murheenkryyni Grotesk yhä liki 400 000 euroa miinuksella!

Ruokailutilan seinät on peitetty kolmiulotteisilla taideteoksilla. Niiden takaa avautuisi näkymä Helsingin Kauppatorille.
Ruokailutilan seinät on peitetty kolmiulotteisilla taideteoksilla. Niiden takaa avautuisi näkymä Helsingin Kauppatorille.
Mainos
Mainos päättyy

Ultiman alkutuotantoa esittelevästä aulasta matka jatkuu kohti illallissalia erikoisen valotaideteoksen läpi. Sen on suunnitellut Digital Sputnik, joka on valaissut muun muassa Star Wars -elokuvia.

Ruokailutilasta avautuisi näkymä Helsingin Kauppatorille, ellei ikkunoita olisi peitetty kolmiulotteisilla taideteoksilla.

– Aika moni on ihmetellyt, mikä tolkku on peittää näkymät Helsingin kalleimmalla liikepaikalla. Tällä ratkaisulla pystymme kuitenkin luomaan tasalaatuisen, luonnonvaloa muistuttavan ledivalaistuksen ympäri vuoden. Se on varmasti miellyttävää talven pimeinä iltoina, Tommi miettii.

Mainos
Mainos päättyy
Ladataan