Ile Vainio muistelee Kikkaa.

Sanoittajamestari Ile Vainio tekeytyi naiseksi! Näin laulaja Kikasta leivottiin kohuttu laulaja ja seksisymboli!

16.07.2019 16:02

Vuonna 1989 nuori tamperelainen blondi pinkissä huulipunassaan ja minimekossaan saapui Ilkka ”Ile” Vainion elämään. Ile työskenteli levy-yhtiö Audiovoxissa isänsä Juha Vainion kanssa, ja firma oli solminut levysopimuksen Sokoksella meikkejä esitelleen Kirsi "Kikka" Viilosen kanssa.

– Kikassa oli sitä jotain. Hän erottui joukosta, Ile muistelee.

Marilyn Monroeta ihailevan Kikan uralle alkusysäyksen oli antanut tamperelainen radiotoimittaja Pia Temisevä. Hän kannusti ja tuki Kikkaa ja työskenteli lopulta hänen managerinaankin.

Lue myös: Muistatko?! Kikka oli 1990-luvun seksikkäin suomalaisartisti – sydäninfarkti koitui kohtaloksi 41-vuotiaana!

"Erotiikan ylipapitar"

Levy-yhtiössä parhaat voimat ryhtyivät töihin. Ile muistelee, että Kikalle rakennettiin tarkoituksella naiselliset taustajoukot. Koska Kikka oli seksikäs flirttailija, pikkutuhmien kappaleiden tekijöiksi merkittiin vain naisia.

– Olimme muka nuoria suorapuheisia neitokaisia, vaikka oikeasti helkkarin pahannäköisiä miehiä, Ile nauraa.

Juha Vainio sanoitti Kikan ensimmäisen jättihitin ”Mä haluun viihdyttää” nimellä Kirsi Sunila. Hovisäveltäjä Veikko Samuli oli Inari Katramo, Ile oli Sipi Castrén ja Aappo I. Piippo käytti nimeä Kristiina Sydänmaa.

Lue myös: Sydänystävä Raija Pelli suree laulaja Kikan kohtaloa – ”Miksi kukaan meistä ei osannut auttaa?”

Tammikuussa 1989 ilmestyneestä kappaleesta tehty video on yhä kulttimaineessa. Se kuvattiin remontissa olleella Tampereen Tulliklubilla ja esitettiin Mikko Alatalon juontamassa Jukebox-ohjelmassa Kolmoskanavalla. Pinkeä pinkki toppi ei tahtonut pysyä kiihkeästi liikehtivän Kikan päällä, ja rinta pullahtaakin yhdessä kohtaa esiin.

– Kohu oli valtava, ja samalla se sementoi Kikan roolin erotiikan ylipapittarena. Hän oli Suomessa ennennäkemätön, uudenlainen naiseuden ja rohkeuden ylistys, Ile kertoo.

Mä haluun viih dyttää -musiikkivideo sementoi Ilen mukaan Kikan roolin eroottisena ylipapittarena ja uutena, rohkeana naisartistina Suomessa. Videolla Kikan pinkeä toppi paljasti rinnan, ja kohu oli valtava.
Mä haluun viih dyttää -musiikkivideo sementoi Ilen mukaan Kikan roolin eroottisena ylipapittarena ja uutena, rohkeana naisartistina Suomessa. Videolla Kikan pinkeä toppi paljasti rinnan, ja kohu oli valtava.

 

Lue myös: ”Itkin koko paluulennon!” Hyvä ystävä Raija Pelli sai kuulla laulaja Kikan poismenosta kesken lomamatkan

Vain vähän ystäviä

Ile sanoo, että hänen isänsä ehti tehdä vielä toisen ison Kikka-hitin, Sukkula Venukseen.

– Sitten Juha meni taivaaseen 1990. Se oli iso menetys myös Kikalle, sillä hänestä ja Juhasta oli tullut hyvin läheiset. Minä ja Kikka olimme kuin sisko ja veli, hän kutsuikin minua aina ”veikaksi”, isoveljekseen.

Ile näyttää Kikan vuoden 1989 esikois- albumia Mä haluun viihdyttää, joka myi peräti 71800 kappaletta ja platinaa. Oikealla on vuoden 1993 levy Käyrä nousemaan, joka myi kultaa ja 25000 kappaletta.
Ile näyttää Kikan vuoden 1989 esikois- albumia Mä haluun viihdyttää, joka myi peräti 71800 kappaletta ja platinaa. Oikealla on vuoden 1993 levy Käyrä nousemaan, joka myi kultaa ja 25000 kappaletta.

 

Lue myös: ”Minihame oli kaupungin lyhyin” – näin uransa alussa ollut laulaja Kikka teki vaikutuksen Raija Pelliin!

Isä-Juhan kuoltua Ile otti sanoittamiset haltuunsa. Tuloksena oli lukuisia legendaarisia hittejä kuten lamasta ammentava Käyrä nousemaan (1991), kierrätykseen kannustava Kierrätä pyöritä mua (1991) ja tietysti Tartu tiukasti hanuriin (1993).

– Muistan, kuinka Kirsi soitti studiolta ja sanoi, että nyt on sellainen teksti, ettei hän voi laulaa tätä Tartu tiukasti hanuria. Minä lepyttelin ja vakuutin, että siitä tulee hitti. Hetken mietittyään Kikka sanoi: ”Hyvä on, sinun vuoksesi laulan, Ile-veikka.”

Ilkka Vainion isä Juha Vainio sanoitti salanimellä Kirsi Sunila ensimmäisen Kikka-hitin Mä haluun viihdyttää.  – Juhan kuolema oli iso menetys myös Kikalle, Ile sanoo
Ilkka Vainion isä Juha Vainio sanoitti salanimellä Kirsi Sunila ensimmäisen Kikka-hitin Mä haluun viihdyttää. – Juhan kuolema oli iso menetys myös Kikalle, Ile sanoo

 

Kun kappale oli sitten myynyt platinaa, Kikka soitti taas ja kysyi nauraen, miksei tällaisia tehdä enemmän.

– Vaikka meillekin paheksuttiin Kikan avointa eroottista latausta, täytyy muistaa, että Kikka itse halusi ja heittäytyi rooliinsa. Kun hän poistui lavalta, hän oli aika toisenlainen, herkkä ja ujo. Hänellä ei ollut paljoa ystäviä.

Liity uuteen Seiska Klubiin ja lue mehukkaita julkkisuutisia, joihin pääset käsiksi vain Klubin jäsenenä! Rekisteröidy käyttäjäksi!

Teksti: Jari Peltomäki
Kuvat: Matti Matikainen, Yle ja Warner Music

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!