Seiska toi jouluiloa Kikan äidille.

Sängystä jouset läpi! Laulaja Kikan äiti Marita, 72, elää köyhyysrajan alapuolella – ”Menin takaamaan lainan!”

Uutiset | 23.12.2019 07:56

Helsinkiläinen Ritva Vilen, 74, kirjoitti Seiskaan ja toivoi jouluiloa Tampereella asuvalle, 72-vuotiaalle pikkusiskolleen Marita Viiloselle:

Marita on läpikäynyt infarktin ja sairastaa paljon, joten lääkekulut ovat suuret. Hän liikkuu rollaattorilla, toinen polvi on leikattu ja toinen polvi odottaa leikkausta ensi keväänä. Hän säästää nyt rahaa alle tuhannen euron eläkkeestään, että pääsee leikkaukseen. Hänellä on vanha, kuopalle painunut sänky, josta jousetkin tulevat jo läpi.  Runkopatjasänky olisi täydellinen lahja.

Itku tuli

Kun Seiskan tontut ajelevat kohti Tampereen Pirkkalaa, he pohtivat, eikös laulaja Kikka ollut tyttönimeltään Viilonen ja täältäpäin kotoisin. Täytyypä kysyä sukulaissuhdetta haastattelun aikana.

Sata vuotta vanhan pienkerrostalon ovella odottaa viehättävä, nauravasilmäinen Marita, joka on puunannut pienen kotinsa putipuhtaaksi. Keittiössä porisee kahvipannu ja pellillinen suolaista jäähtyy hellalla.

– Olen niin valtavan onnellinen, kun tulitte! Teinkö ison virheen, kun nukuin jo yhden yön tuossa ihanassa sängyssä? Se kiva mies kun toi sängyn jo eilen ja vei vanhan samalla pois, Marita hihkuu ja halailee tulijoita.

– Mulla tuli ihan vedet silmistä!

Marita sai Seiskalta uudenaikaisen runkopatjasängyn....
Marita sai Seiskalta uudenaikaisen runkopatjasängyn....

Lue myös: Muistatko?! Kikka oli 1990-luvun seksikkäin suomalaisartisti – sydäninfarkti koitui kohtaloksi 41-vuotiaana!

Olin lainan takaajana

Marita kuuluu niihin puoleen miljoonaan eläkeläiseen, jotka kituuttavat köyhyysrajan alapuolella.

– Olin lautasliinojen pakkaajana Haarlan paperitehtaalla vuosikymmenien ajan. Siitä ei kummoistakaan palkkaa maksettu.

Köyhyysraja yksinasuvalla on 1 229 euroa. Maritan eläke on noin 900 euroa, josta 290 menee vuokraan ja toinen mokoma lääkkeisiin. Lopuilla maksetaan erilaisia elinkuluja, kuten lämmitystä, ja vielä pitäisi voida ostaa ruokaakin.

– Menin takaamaan erään tuttavaparin lainan, kun olin jo eläkkeellä, mutta he eivät pystyneetkään hoitamaan sitä. Maksoin sitä eläkevaroillani pois seitsemän vuoden ajan, mutta nyt se laina on selvitetty.

... ja lisäksi Seiskan tonttujen tuomasta lahjapakesti löytyi laadukas lakanasetti uuteen vuoteeseen.
... ja lisäksi Seiskan tonttujen tuomasta lahjapakesti löytyi laadukas lakanasetti uuteen vuoteeseen.

Lue myös: Ile Vainio muistelee 14 vuotta sitten kuollutta laulaja Kikkaa – ”Moni nykyinen naisartisti saa olla hänelle kiitollinen!”

Kikan tytär läheinen

Maritan liikkuminen on huonoa nivelvaivojen takia. Hän sairastaa myös sepelvaltimotautia ja sai sydäninfarktin seitsemän vuotta sitten.

Selviää, että Marita on ollut aikoinaan naimisissa ja saanut kolme lasta. Lapsenlapsiakin on siunaantunut. Yksi lapsista asuu melko lähellä ja käy toisinaan auttamassa äitiään. Yksi lapsista kuoli vuonna 2005 vain 41-vuotiaana. Tässä vaiheessa Marita katsoo toimittajaan ja vastaa ennen kuin tämä ehtii kysyäkään.

– Kyllä, olen minä sen laulaja Kikan äiti. Voisimmeko kuitenkin olla nyt puhumatta hänestä, kun suru nousee pintaan, Marita pyytää.

Marita kuitenkin haluaa sen verran kertoa, että Kikan jo aikuiseksi kasvanut Sanni-tytär soittaa hänelle joka päivä ja käy katsomassa viikoittain, kuinka mummi voi.

Pirkkalassa asuvan eläkeläisen Maritan toive toteutui, ja nyt hän nukkuu kunnon sängyssä. – En uskonut, että minulle voisi käydä tällainen säkä!
Pirkkalassa asuvan eläkeläisen Maritan toive toteutui, ja nyt hän nukkuu kunnon sängyssä. – En uskonut, että minulle voisi käydä tällainen säkä!

Lue myös: ”Itkin koko paluulennon!” Hyvä ystävä Raija Pelli sai kuulla laulaja Kikan poismenosta kesken lomamatkan

Joulu yksin

Vaikka Maritan kävely on huonoa, hän sanoo harrastavansa kaikenlaista ja olevansa hyvin sosiaalinen.

– En minä kotiin jää elämää ihmettelemään. Minulla on paljon tuttuja. Tykkään käydä bingossa. Sieltä voi voittaa ruokalipukkeen viereiseen ravintolaan. Käyn usein myös A-killassa, jossa pyöritetään levyraatia. A-kiltaan voi tulla kuka vain, kunhan tulee selvinpäin, Marita selvittää.

SEISKA 49/2015 Marita kaipaa yhä syvästi 14 vuotta sitten menehtynyttä tytärtään Kikkaa. – Hänen Sanni-tyttärensä on minulle suuri ilo jokapäiväisillä soitoillaan.
SEISKA 49/2015 Marita kaipaa yhä syvästi 14 vuotta sitten menehtynyttä tytärtään Kikkaa. – Hänen Sanni-tyttärensä on minulle suuri ilo jokapäiväisillä soitoillaan.

Häntä naurattaa utelut mahdollisesta miesystävästä.

– Kyllä minulle yhä saattaa joku sanoa, että ”Olen rakastunut sinuun.” Minä siihen vastaan, että ”Sori, mutta mä en ole sinuun!”

Joulun vietostaan Marita ei vielä tiedä. Omaisilla on omat juttunsa, eikä Marita halua tuppautua.

– Olen varmaan yksin, eikä se ensimmäinen kerta ole. Eihän se kivaa ole, mutta kestän sen kyllä. Kyllä joulu silti minutkin herkistää.

Teksti:Anne Pennanen
Kuvat:Timo Korhonen ja Seiskan arkisto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!