fbq
Uutiset
23.05.2020 09:02
Teksti: Eetu Ampuja, Turku|Kuvat: TIMO KORHONEN, JUKKA LIUKAS, GETTY IMAGES, LEHTIKUVA JA TPS
Juhani Tamminen
Paljonkertova kuva! Näin timanttisessa tikissä Juhani Tamminen oli huippuvuosinaan: ”Penkistä heittämällä 150 kiloa, tehkääpä nykypäivän veljet perässä!”
Uutiset
23.05.2020 09:02
Teksti: Eetu Ampuja, Turku|Kuvat: TIMO KORHONEN, JUKKA LIUKAS, GETTY IMAGES, LEHTIKUVA JA TPS

Omintakeisesta tyylistään tunnettu Juhani Tamminen kuvailee itseään todelliseksi tienraivaajaksi. Aikaansa edellä ollut visionääri onkin tallonut latua muille muun muassa jääkiekon ammattimaistumisessa.

Tami suuntasi ensimmäisten suomalaispelaajien joukossa Pohjois-Amerikan ammattilaiskaukaloihin. Hän teki tiliä 1970-luvulla toimineessa WHA-liigassa, joka kamppaili elintilastaan NHL:ää vastaan.

– Ammattilaisliigat eivät ole koskaan olleet niin likaisia kuin silloin. Siihen aikaan varsinkin meitä eurooppalaisia testattiin joka tavalla.

– Ei näillä nykypäivän veljillä ole mitään käsitystä siitä, millaisen viidakon keskelle me jouduimme!

Lue myös: Kiekkolegenda Juhani Tammisen yllättävä avautuminen rahasta: Omistan kymmeniä asuntoja!

Suomalainen jääkiekkoleijona, jonka Jääkiekkomuseo nimesi järjestysnumerolla 79.
Suomalainen jääkiekkoleijona, jonka Jääkiekkomuseo nimesi järjestysnumerolla 79.

”Tehkää perässä”

Jatkuvien tappeluiden ja häikäilemättömien sikailujen värittämä WHA-lätkä muistutti paikoin enemmän sotaa kuin jääkiekkoa. Mutta Tamminen ja kumppanit olivat valmiina taistoon, sillä Suomen suvessa hankittu pohja oli rautainen.

– Siihen aikaan jäälle ei päässyt treenaamaan vuoden ympäri. Pahimmillaan kaukaloon ei päässyt neljään kuukauteen. Siksi kesätreeni oli erilaista: kovaa punttia, juoksemista ja pallopelejä, Tami muistelee.

– Harjoittelimme niin paljon, että fyysiset ominaisuutemme olivat varmasti vähintään samalla tasolla kuin nykyisillä NHL-huipuilla. Vellu Ketola kiskaisi penkistä 175 kiloa ja meikäläinen 150 – tehkääpä nykypäivän veljet perässä!

Lue myös: Yhteiskuva kiekkolegendan perheestä! Jälkikasvustaan ylpeä Juhani Tamminen: ”Kaikki on perustunut siihen, että…!”

Juhani Tamminen oli vuonna 1977 timanttisessa tikissä.  – Nostin kuvan aikoihin penkistä 150 kiloa. Tehkääpä veljet perässä!
Juhani Tamminen oli vuonna 1977 timanttisessa tikissä.  – Nostin kuvan aikoihin penkistä 150 kiloa, Tami kuittaa.

Lihakimpaleita vastassa

Raa’an voiman lisäksi myös tilannekovuus oli tapissaan. Tami tottui painimaan aikakautensa kovimpia karpaaseja vastaan.

– WHA:ssa oli Gordie Howe, Bobby Hull ja näitä muita lihakimpaleita. Kansainvälisistä otteluista voisin mainita vaikkapa Neuvostoliiton Aleksandr Ragulinin.

– Hullia kun lähti taklaamaan, niin tuntui kuin olisi kiviseinään ajanut. Howe oli vielä viisikymppisenäkin niin kova luu, että iski allekirjoittanuttakin ihan saatanan kovaa kyynärpäällä kupoliin. Naureskeli vain, että "Welcome to the league", tervetuloa liigaan!

– Aikakonetta ei ole olemassa, mutta uskoisin 1970-luvun Tamin pärjäävän myös nykypäivän NHL:ssä, legenda pohtii.

LUE LISÄÄ 70 VUOTTA TÄYTTÄVÄSTÄ JUHANI TAMMISESTA TUOREIMMASTA SEISKASTA!

 

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »