fbq
Uutiset
07.02.2018 10:23
Teksti: Panu Hörkkö|Kuvat: Lehtikuva ja Seiskan arkisto
Tarja Halonen ja kuski.
Näin paljon eläköityneet presidentit maksavat valtiolle: Martti Ahtisaarelle maksettiin viime vuonna 180 000 euroa – katso silmät avaava lista!
Uutiset
07.02.2018 10:23
Teksti: Panu Hörkkö|Kuvat: Lehtikuva ja Seiskan arkisto

Valtion budjetissa on varattu vuosittain noin 600 000 euroa virkakautensa päättäneiden presidenttien menoihin. Tasavallan presidentin eläkelain mukaan verovaroista maksetaan entisille presidenteille muun muassa tarvittavat sihteeri- ja toimistopalvelut.

Viime vuonna eläkkeellä oleville presidenteille maksettiin verovaroista erilaisia palveluita yhteensä vajaat 400 000 euroa.

LUE LISÄÄ: Seiska selvitti eläköityneiden presidenttien kulut valtiolle – tätä kaikkea pressoille maksetaan verovaroista, budjettina jopa 600 000 euroa!

– Toimiston perustamiskustannukset sekä toimiston vuokra ja sihteerin palkka korvataan, linnanvouti Anne Puonti tasavallan presidentin kansliasta kertoo Seiskalle.

Presidentti voisi saada myös valtion asunnon, josta maksaisi käypää vuokraa.

– Toistaiseksi kukaan ei ole vielä tarvinnut sellaista, kaikki ovat asuneet omissa asunnoissaan. Myös valtiolliseen edustamiseen liittyviä matkakustannuksia korvataan, mutta sitä tapahtuu harvoin.

Lue myös: "Sehän on Tarja Halonen!" Presidentti hämmästytti koripallotaidoillaan Töölön kisahallissa - huima video ja kuvat!

Presidenteillä on käytössään myös laajat kuljetus- ja turvallisuuspalvelut. Tämä tarkoittaa, että virkakauden jälkeen järjestetään tarvittaessa turvamies ja auto valtion piikkiin.

Eeva Ahtisaari ja auto.

Kuljetus- ja turvallisuuspalvelut ovat myös presidenttien puolisoiden käytössä. Erityisesti Martti Ahtisaaren Eeva-puoliso on bongattu toistuvasti käyttämästä kuljetuspalveluita. Seiska julkaisi pari viikkoa sitten Eevasta paparazzi-kuvia, kun hän oli arkisella asialla panssaroidulla BMW:llä turvamiehen kanssa.

Lue myös: Tätä tavalliset mummot voivat vain kadehtia - Eeva Ahtisaari, 81, on todellinen luksuseläkeläinen: Hurautti ompelimoon öky-Bemarilla – kuvat!

Puonti ei osaa avata Ahtisaaren tilannetta, mutta kertoo, että palvelu suodaan myös puolisoille tilanteesta riippuen.

– Jos puolisot osallistuvat tilaisuuksiin tai jos heistä on tehty erityinen uhka-arvio, niin silloin kyllä. Yhtenä tekijänä voi olla henkilön terveydentila tai ikä, Puonti sanoo.

Presidenttien tulot.

- Presidentti Ahtisaaren sihteerin palkkakulut sisältyvät palvelujen ostoihin.

- Aineet, tarvikkeet ja tavarat -kohta sisältää lähinnä polttoainekuluja ja toimistotarvikkeita.

- Palvelujen ostoihin kirjataan muun muassa autojen huoltokulut ja puhelin- sekä tietoliikennekulut.

- Muihin kuluihin kirjataan turvallisuushenkilöstön matkakulut.

Maran kulut 179 086 €

Martti ja Eeva Ahtisaari.

Kanslia maksoi presidentti Martti Ahtisaaren käyttämiä palveluita viime vuonna 179 086 euroa. Sihteeri- ja toimistopalvelut sekä kuljetuskustannukset veivät yli 89 000 euroa ja vuokrakulut noin 43 000 euroa. Turvallisuushenkilöstön matkakulut olivat yhteensä noin 43 000 euroa. Ahtisaaren kulut edellisenä vuonna 2016 olivat peräti 232 563 euroa.

Tarjan kulut 159 543 €

Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi.

Presidentti Tarja Halosen palveluita maksettiin vuonna 2017 yli 159 000 euroa. Henkilöstökuluihin Tarjalla meni noin 53 000 euroa ja vuokriin noin 34 000 euroa. Turvallisuushenkilöstön matkakulut olivat yhteensä noin 55 000 euroa. Ahtisaaren tavoin Tarjalla paloi vuotta aikaisemmin huomattavasti enemmän rahaa, sillä vuoden 2016 kulut olivat 203 705 euroa.

Lue myös: Presidentti vessapaperiostoksilla! Tarja Halonen kirmasi kansan parissa tarjousten perässä – kuvat!

Manun kulut 45 981 €

Mauno Koivisto.

Presidentti Mauno Koivisto menehtyi toukokuussa 2017, joten hänen kulunsa eivät ole vertailukelpoisia Tarjaan ja Maraan. Terveydentilansa vuoksi hän ei tietenkään esimerkiksi liikkunut yhtä ahkerasti kuin muut presidentit. Manu on kuitenkin ollut kolmikosta taloudellisin. Henkilöstökuluihin meni viime vuonna vajaat 10 000 ja vuokriin 26 415 euroa. Turvallisuushenkilöstön matkakulut olivat vain 1 400 euroa. Edellisen vuonna rahaa paloi ainoastaan 26 793 euroa.

Lue myös: Presidentti Mauno Koivisto laskettiin haudan lepoon: Tellervo-vaimo heitti ruusun arkulle - koskettava kuva!

Tilaa Seiskan uutiskirje! »