Naimisiin alaikäisen kanssa, rikostuomioita ja poliitikkoja lähipiirissä – ihmiskaupasta epäillyllä Veijo Baltzarilla värikäs historia

Uutiset | 18.11.2020 07:11

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar, 78, vangittiin marraskuussa 2019. Häntä epäillään lukuisista törkeistä rikoksista, ja hän on ollut siitä lähtien vangittuna sekä eristettynä esitutkinnan turvaamiseksi.

Viime viikon maanantaina (9.11.) Helsingin käräjäoikeus vapautti Baltzarin tutkintavankeudesta. Samalla hänet asetettiin kuitenkin matkustuskieltoon. Syyttäjälle annettiin kaksi viikkoa lisäaikaa nostaa syytteet.

Poliisi teki massiivisen iskun Baltzarin huvilalle vuosi sitten marraskuussa.
Poliisi teki massiivisen iskun Baltzarin huvilalle vuosi sitten marraskuussa.

Lue myös: Törkeästä ihmiskaupasta ja useista seksuaalirikoksista epäilty Veijo Baltzar pääsi vapaaksi vankilasta

Presidentin ystävä

Baltzar oli ennen jutun esille tuloa kulttuuripiireissä arvostettu hahmo. Hänen hankkeitaan ovat tukeneet muiden muassa presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri (vihr.) Pekka Haavisto.

Halonen on myöntänyt Baltzarille kulttuurineuvoksen arvonimen. Baltzarin teatterihankkeita ovat tukeneet myös demaripoliitikko Liisa Jaakonsaari ja kokoomuskonkari Ilkka Kanerva.

Teatterineuvoksen läheisin tunnettu ystävä on demaripoliitikko Paavo Lipponen, jonka kanssa Baltzar ystävystyi jo armeija-aikoinaan.

Sosiaalinen media on pullollaan poliitikkojen Baltzaria ylistäviä videoita. Entinen pääministeri Antti Rinne (sd.) oli Baltzarin eduskuntavaalikampanjan tukija vuonna 2015.

Kulttuurineuvoksella oli runsaasti tunnettuja poliitikkoystäviä. Läheisin tukija on ollut Paavo Lipponen.
Kulttuurineuvoksella oli runsaasti tunnettuja poliitikkoystäviä. Läheisin tukija on ollut Paavo Lipponen.

Lue myös: Suomen rikoshistorian suurin ihmiskauppaoikeudenkäynti alkamassa: Veijo Baltzaria uhkaa kymmenen vuoden vankeus

Tuomioita taustalla

Baltzarin historia on mielenkiintoinen. Hänet on tuomittu vuonna 1999 virkavelvollisuuden rikkomisesta työskennellessään teatterikorkeakoulussa.

Tuomion mukaan Baltzar houkutteli nuoria naisia mukaansa teatterimatkalle sitä vastaan, että naiset pääsisivät kurssille.

Veijo Baltzar vangittiin marraskuussa 2019  useista törkeistä rikoksista epäiltynä.
Veijo Baltzar vangittiin marraskuussa 2019  useista törkeistä rikoksista epäiltynä.

Lue myös: Massiivisen poliisi-iskun tausta: Outo vaatetus paljasti Veijo Baltzarin lahkon – kulttuurineuvoksen talossa asuneen nuoren naisen vanhempi otti yhteyttä poliisiin

Vuonna 2005 Baltzar sai tuomion törkeän petoksen yrityksestä, kun hänen huvilansa paloi maan tasalle. Vakuutusyhtiö ja oikeus eivät nielleet Baltzarin selityksiä.

Vuonna 1997 Finlandia-talossa esitettiin oopperateos, jossa näytteli muiden muassa keskustapoliitikko Kimmo Tiilikainen. Avajaispuheen piti Tarja Halonen, joka toimi myös Baltzarin oopperateoksen suojelijana.

Pääosaan oli kaksi vuotta aiemmin valittu 15-vuotias tyttö, jonka kanssa Baltzar meni presidentin erikoisluvalla naimisiin. Nuori nainen nähtiin Baltzarin seuralaisena myös Linnan juhlissa.

Teksti:Ahti Kettunen
Kuvat:Lehtikuva, All Over Press ja Seiskan arkisto
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!