Naamioituneet poliisit kiidättivät Sofia Belórfin käräjiltä tutkintavankeuteen! Asianajaja pettyi: Tuottamuksellinen rahanpesu on ihan eri asia kuin törkeä - lue lisää!

Uutiset | 19.07.2019 16:50

Helsingin käräjäoikeus vangitsi perjantaina 19.7 pitkien istuntojen päätteeksi sekä fitness-kaunotar Sofia Belórfin että hänen avomiehensä Niko Ranta-ahon. Ranta-ahoa epäillään törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä dopingrikoksesta, kun taas Belórfin kohdalla vangitsemisperuste muuttui.

Alkuun poliisi haki vangitsemista todennäköisin syin koskien epäiltyä törkeää rahanpesua. Käräjäoikeus päätti vangita epäillyn, mutta katsoi pakkokeinon syyksi epäillyn tuottamuksellisen rahanpesun. Näin ollen vangitseminen vaati erityisiä perusteita, sillä rangaistusasteikko on lievempi. Perusteita ei kuitenkaan avattu medialle, sillä istunnot pidettiin salaisina.

Tutkintavankeuteen! Sofia Belórf on vangittu käräjäoikeuden päätöksellä!

Paljastava kuva: Tässä viedään vangittavaksi määrättyä Niko Ranta-ahoa - vilautti vienon hymyn takapenkillä!

"Toiveikasta"

Sofia Belórfin asianajaja Paul Perovuo sanoi heti istunnon päätyttyä, että vaikka vangitseminen itsessään oli pettymys, niin rikosnimikkeen muuttuminen on toiveikas asia.

- Lievästi olemme pettyneitä tähän tilanteeseen, mutta tyytyväisiä siihen, että mahdollista tuomiota ajatellen tuottamuksellinen rahanpesu on aivan eri asia kuin törkeä rahanpesu.

Törkeästä rahanpesusta tekijä voidaan tuomita ankarimmillaan neljän vuoden vankeuteen, kun tuottamuksellisen rahanpesun osalta enimmäisrangaistus on kaksi vuotta.

- Puolustus ryhtyy nyt työskentelemään aktiivisesti näyttääksen sen, että kaikki (Sofia Belórfin saama) elatus (mieheltään) on tullut laillisista lähteistä.

Perovuo kertoi myös harkitsevansa kantelun tekemistä koskien vangitsemispäätöstä. 

Perovuo

Paul Perovuo harkitsee kantelua päätöksestä.

Poliisi vähäsanainen

Tutkinnanjohtaja Kaarle Lehmus kommentoi Seiskalle istunnon päätyttyä, että päätös vangita Sofia Belórf esitutkinnan ajaksi oli tuomioistuimen päätös.

- Se oli käräjäoikeuden päätös, enkä sitä voi tätä julkista selostettan enempää avata, komisario sanoi. Vangitsemiskäsittely oli salainen.

Seiska tiedusteli lisäksi, miksi Niko Ranta-aho on vangittuna Helsingin poliisinvankilassa Pasilassa, ja Belórfia pidetään Tikkurilassa?

- En kommentoi.

Lehmus

Komisario Kaarle Lehmus oli vähäsanainen, mutta totesi vangitsemisen olleen käräjäoikeuden päätös. 

Käräjille viimeistään tammikuussa

Takaraja syytteen nostamiselle on 16.1.2020.  Se ei kuitenkaan tarkoita, että kumpaakaan pidettäisiin vangittuna siihen saakka. 

Molemmilla on mahdollisuus päästä vapaalle odottamaan oikeuskäsittelyä, kun siihen on edellytykset. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että poliisi on saanut esitutkinnan epäiltyjen osalta valmiiksi, eikä ole pelkoa siitä, että nämä voisivat sotkea tai muuten hankaloittaa tutkintaa. 

Teksti:Pauli Poutanen, Mia Jussinniemi
Kuvat:Atte Kajova
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!