Miss Helsinki -kaunottaret Kelly Kalonji ja Sephora Lindsay kokkasivat mahtavan uudenvuoden juhla-aterian: näin syntyy kanaa kongolaisittain – katso reseptit!

Keittiö täyttyy iloisesta touhusta, naurusta ja puheensorinasta, kun siellä häärii kaksi tummaa kaunotarta. Kauhan varressa ovat vuosien 2013 ja 2017 Miss Helsingit, kongolaistaustaiset Kelly Kalonji, 30, ja Sephora Lindsay, 20.

Naiset ovat parhaita ystäviä ja viettävät paljon aikaa yhdessä. He lupautuivat kokkaamaan Seiskan lukijoille kongolaisen juhla-aterian uuden vuoden kunniaksi.
– Rakastamme ruoanlaittoa! Teemme kaikenlaista ruokaa, suomalaista, aasialaista ja kongolaista. Syömme paljon ja mielellämme, sirot kaunottaret kertovat.
Kuvauksissa kokkausta valvoo Sephoran kokkina työskentelevä äiti, joka antaa tytöille taustalta arvokkaita vinkkejä. Tarvikkeet ostettiin afrikkalaisesta kaupasta, mutta ateriaan tarvittavat ruuat ja mausteet löytyvät myös hyvin varustelluista marketeista.

– Kongossa jokaisella heimolla on omat suosikkiruokansa ja nyt tekemämme ateria on isäni heimon suosikkiruoka, Sephora kertoo.
Molemmat naiset ovat asuneet Suomessa lapsesta saakka. Kelly muutti Kongosta kahdeksan- ja Sephora kuusivuotiaana. Lapsuudesta asti heille on ollut selvää, kuka keittiössä on pomo.
– Se on äiti! Häntä sai auttaa, mutta kyllä keittiö oli hänen valtakuntansa. Me saimme korkeintaan tiskata, mutta opimme siinä samalla kyllä ruuanlaittoa, Sephora muistelee.

Hups, Miss Helsinki Sephoran, 20, rinnat vilkkuvat esiin tuoreissa mallikuvissa - sensuellit kuvat!
Naiset painottavat, että äidin perinnereseptejä saa ja pitää soveltaa oman maun mukaan. Kokeilemalla jokainen löytää itselleen sopivan version.

– Ja nämä maistuvat seuraavana päivänä vielä paremmalta, joten silloin pidetään rääppiäiset, Kelly suunnittelee.
Kellyn ja Sephoran uuden vuoden perinteisiin kuuluu iloinen yhdessäolo perheen ja ystävien kanssa. Yleensä koko suku kokoontuu saman pöydän ääreen.
Kelly Kalonji viettelee bikineissä: pyöreä peppu pääsee oikeuksiinsa – kuvat!
– Vähän skumppaa, raketteja, tanssia ja laulua. Aattona syödään pitkään ja hartaasti. Sitten lausutaan uuden vuoden rukous, ja keskiyön jälkeen perheen nuoret lähtevät ulos kavereiden kanssa ilotulituksia katsomaan, tytöt kertovat perinteistään.
Tyttöjen resptit:
PAPUPATA MADESU
1–2 sipulia
1 purkki tomaattimurskaa
Öljyä
Liemikuutio oman maun mukaan
Kuivat mausteet, kuten valkosipulijauhe ja paprikajauhe.
Ota pavut pois pussistaan ja laita veteen, jotta kaikki roskat lähtevät.
Papuja kannattaa liottaa vedessä yön yli, mutta tunnin liotus on minimi.
Huuhdo pavut ja laita kattilaan uuteen veteen kiehumaan, kunnes ne pehmentyvät vähän. Lisää keitinvettä tarpeen mukaan. Papujen pehmentyessä tee kastike.

Pilko sipulia todella pieneksi ja paista se kullanruskeaksi.
Lisää tomaattimurska. Tomaattimurskaa paistetaan niin kauan, että väkevyys lähtee pois. Lisää vettä, ettei soosi pala pohjaan.
Lisätään loput mausteet ja maistele löytääksesi oikean maun.
Lisää soosi kattilaan papujen joukkoon ja anna kypsyä.
KASVISHÖYSTÖ PONDU
1 purjo
1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
1 sipuli
1 paprika
Kasvisliemikuutio

Suola
Palmuöljy
Vesi
Leikkaa sipuli ja kasvikset pieniksi. Kaada kasvikset, mausteet, kasvisliemikuutio ja suola kattilaan. Anna kypsyä noin viisi minuuttia. Sekoita ja laita joukkoon loraus palmuöljyä. Hauduta kattilassa niin kauan, että pondu vaihtaa väriä ja on pehmeä.
MANNALISÄKE FUFU
Laita vesi kiehumaan.
Lisää puoli pakettia mannasuurimoita hiljalleen ja koko ajan samalla vatkaten. Vatkaa niin kauan, että seos alkaa muuttua kiinteäksi.
Lisää perunajauhoja maun mukaan, noin puoli desilitraa. Jotkut tykkäävät kovasta lopputuloksesta ja toiset pehmeästä.
UUNIKANA
Osta kaupan pakastealtaasta kokonainen luomukana, ja sulata se jääkaapissa yön yli.
Leikkaa kana pieniksi paloiksi, paloitteluohjeet löytyvät netistä. Ota huonot osat, kuten sisäelimet pois.
Kanan kypsennys:
1–2 litraa vettä, 1 ruokalusikka suola, kanaliemikuutio, laakerinlehti ja sipuli
Täytä kattila vedellä niin, että kana peittyy.
Kypsennä noin puolitoista tuntia ja lisää vettä tarpeen mukaan. Tarkista välillä kypsyys.
Laita kypsä kana uunivuokaan, lisää grillausmausteet, chili ja laita uuniin.
Ruskista 200-asteisessa uunissa noin 20–30 minuuttia, kunnes kana saa kullanruskean värin.