fbq
Uutiset
30.12.2017 16:06
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Timo Korhonen, All Over Press, Lehtikuva ja Seiskan arkisto
Jukka Jalonen valmentaa Jokereita.
Miljoonia euroja KHL:ssä tienannut Jukka Jalonen puhuu nyt vihdoin rahasta – Suomen ja Venäjän palkoissa valtava ero: Ei tullut mieleenkään, että voisin saada sellaisia summia!
Uutiset
30.12.2017 16:06
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Timo Korhonen, All Over Press, Lehtikuva ja Seiskan arkisto

Italialaisen alppikaupungin Alleghen maisemat olivat silmiä hiveleviä, muttei jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen, 55, siellä halunnut olla. Eikä myöskään Englannin Newcastlessa, vaikka perinteisessä panimokaupungissa on siinäkin puolensa.

Elettiin vuosituhannen vaihdetta. Valmentaminen oli vienyt Jukan maihin, jotka luokiteltiin jääkiekkomaailman Ö-mappiin.

Lue myös: Suomalainen huippuvalmentaja väläyttelee NHL-korttia – vaihtuvatko nämä venäläistunnelmat maailman kovimpaan kiekkoliigaan? – ”Uskon, että minulla olisi siellä annettavaa”

– Ensimmäiset kymmenen vuotta valmennusurallani eivät olleet mitään ruusuilla tanssimista. Silloin vielä opeteltiin tätä hommaa. Voisi sanoa, että sain pidettyä perheen juuri ja juuri leivänsyrjässä kiinni, hän sanoo Seiskalle.

– Mutta sitten kun HPK:n aikoina alkoi mennä hyvin, niin menestymisen mahdollisuuksia alkoi aueta muuallekin.

Ei tunnut työltä

Päävalmentajanpesti Hämeenlinnan Pallokerhossa eli HPK:ssa kouli Jukasta huippuvalmentajan. Hän johdatti joukkueensa kuudella kaudella peräti viidesti mitaleille. Kruununa seurahistorian ensimmäinen Suomen mestaruus keväällä 2006.

Moista temppua ei jätetty noteeraamatta Suomen jääkiekkoliitossa, joka pestasi Jukan A-maajoukkueen kakkosvalmentajaksi. Sieltä hän yleni päävastuuseen ja johdatti Leijonat historian ensimmäisenä suomalaisena päävalmentajana MM-kultaan keväällä 2011.

Jukasta tuli vuonna 2011 historian ensimmäinen suomalainen jääkiekon MM-valmentaja.
Jukasta tuli vuonna 2011 historian ensimmäinen suomalainen jääkiekon MM-valmentaja.

– Koen olevani etuoikeutetussa asemassa. Saan tehdä sitä mitä haluan ja rakastan. Valmentaminen ei tunnut työltä, vaan harrastukselta, josta saa hyvän korvauksen, Jukka myhäilee Jokereiden toppatakissaan.

Leveän leivän ääreen

Jos vuosituhannen vaihteessa roikuttiin leivänsyrjässä kiinni, enää Jukan ei tarvitse tarkastella leivän päälle levitettävän juuston kilohintaa. Ei ole tarvinnut pitkään aikaan.

Lue myös: Jukka Jalonen tavoittelee KHL-mestaruutta ja penkkiennätystään!

Vuodet 2008–2012 Leijonien päävalmentajana, ja varsinkin sen jälkeiset kaudet KHL:ssä ovat tehneet riihimäkeläisestä rikkaan miehen.

– Jokereissa maksetaan erittäin hyvää palkkaa päävalmentajalle. Niin maksetaan A-maajoukkueessakin, mutta kun verrataan KHL:n suurseuroihin, niin pelaajien tavoin myös valmentajat saavat vielä paremmat korvaukset.

Jukka valmentaa nyt toista kautta Helsingin Jokereita, joka keikkuu KHL:n läntisen konferenssin kärkikahinoissa.
Jukka valmentaa nyt toista kautta Helsingin Jokereita, joka keikkuu KHL:n läntisen konferenssin kärkikahinoissa.

Jukka ei mielellään puhu rahasta, mutta suostuu silti raottamaan idän kiekkoliigan ruplaverhoa.

– Jos vähän haluaa konkretisoida, niin tuplapalkka ei varmastikaan riitä eroksi Suomeen.

Vuoli Venäjällä kultaa

Loppuvuodesta 2012 Jukka osui kultasuoneen, kun hänet palkattiin kesken kauden SKA Pietarin päävalmentajaksi. Pestiä pidetään kovimpana mahdollisena eurooppalaisessa seurajoukkuevalmennuksessa – ja korvauskin on sen mukainen.

Ilta-Sanomat uutisoi tuolloin pietarilaisten pulittaneen Jukalle puolentoista vuoden sopimuksesta noin kaksi miljoonaa euroa.

– Vaikkei kukaan pelkästään rahan takia valmennakaan, niin kyllä silläkin on merkitystä. Jos kahden vuoden pesti Venäjällä voi tarkoittaa tienesteissä melkein kymmentä vuotta Suomessa, niin onhan siinä valtava ero, Jukka myöntää.

Upporikkaan SKA:n maksamassa mammuttidiilissä huomionarvoista oli, että Venäjällä vallitsee 13 prosentin tasavero.

– Melkein sen sai käteen, mitä tienasi bruttona. Suomessa taas lähtee 60 prosenttia bruttopalkasta. Siinä on se suurin ero.

Jukalla ja Sari-vaimolla on kaksi täysi-ikäistä poikaa, jotka pelaavat jääkiekkoa.
Jukalla ja Sari-vaimolla on kaksi täysi-ikäistä poikaa, jotka pelaavat jääkiekkoa.

Jokereiltakin jättiliksa

Aikoinaan Euroopan mutaliigoissa fläppitauluun piirrellyt valmentaja ei osannut kuvitellakaan rikastuvansa jääkiekolla.

– Ei tullut mieleenkään, että voisi saada sellaisia summia kuin mitä tuli hetken aikaa tienattua. Se oli kyllä poikkeuksellista aikaa.

Hän korostaa nauttineensa muutoinkin ajastaan Pietarissa.

– Siitä ajanjaksosta ei ole mitään valittamista. Se oli hieno joukkue ja organisaatio. Ne olivat kyllä huikeat puolitoista kautta.

Kituuttaa ei tarvitse Jokereissakaan. Helsinkiläinen KHL-seura maksoi Jukalle kalenterivuonna 2016 lähes 300 000 euroa.

– Olen omalla työlläni paikkani ansainnut.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »