fbq
Uutiset
25.12.2017 14:09
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Seiskan toimitus, Mikko Taipale / Jokerit
Suomalainen huippuvalmentaja väläyttelee NHL-korttia – vaihtuvatko nämä venäläistunnelmat maailman kovimpaan kiekkoliigaan? – ”Uskon, että minulla olisi siellä annettavaa”
Uutiset
25.12.2017 14:09
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Seiskan toimitus, Mikko Taipale / Jokerit

Helsingin Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen, 55, seisoo karunnäköisen venäläisrakennuksen edessä. Sen julkisivulla komeilee teksti ”Leningrad”. Nimi on osuva, sillä hotelliksi naamioitu kolhoosi on käytännössä neuvostoajan museo.

Oheisella videolla tunnelmia Tsherepovetsin teollisuuskaupungista ja Jokereiden KHL-reissusta!

Tsherepovetsin teollisuuskaupunki on suomalaisvalmentajalle entuudestaan tuttu. Samoin ovat monet muutkin karut venäläiskohteet, joissa Jalonen on ammattinsa puolesta ”päässyt” vierailemaan - mutta joista ei kuitenkaan löydy yhtään mehukasta kommellustarinaa kerrottavaksi.

– Sehän tässä vähän ihmeellistä onkin, että on ollut niin helppoa. Ei oikein ole mitään tarinoita kerrottavana, kun ei ole käynyt mitään, Jukka naurahtaa Seiskalle.

– Täytyy myöntää, että ehkä itsellänikin oli hieman ennakkoasenteita Venäjää kohtaan. Mutta esimerkiksi Pietarihan on hieno ja turvallinen sekä kansainvälinen ja moderni kaupunki.

Jukka Jalonen

Romantiikka on kuitenkin kaukana Pohjolan Pariisiksi kutsutun kaupungin kiekkojoukkueesta. KHL:ää murskaavan ylivoimaisesti dominoiva ja tasaisen tappavaa tulosta tahkoava Pietarin SKA on suorastaan pelottava vastustaja.

Jukka näkee asian kuitenkin toisin. Itsekin pietarilaisia vuosina 2012–2014 valmentanut suomalainen suorastaan herkuttelee ajatuksella SKA:n kohtaamisesta pudotuspeleissä.

– Tiedämme, kuinka hyvä joukkue SKA on. Heidän voittamisensa pleijareissa vaatii huikean suorituksen, se on ihan selvää.

Lue myös: Seiskan jättireportaasi Venäjältä: Stroganoffia, shaibua ja sisua - Jokereiden vierasreissu itärajan takana!

– Meille Jokereissa on iso asia varmistaa paikkamme runkosarjassa kolmen kärjessä. Siten kohtaisimme SKA:n vasta läntisen konferenssin finaalissa, niin olemme päättäneet.

Olette päättäneet?

– Kyllä, siitä tulisi huikea kohtaaminen. Unelmoimme siitä, että pääsisimme pelaamaan heitä vastaan, Jukka yllättää.

– Siinä tilanteessa meillä voi olla jopa henkinen etu, sillä paineet ovat varmasti Pietarin poikien puolella. 

Jokerit haaveilee SKA Pietarin kohtaamisesta KHL:n pudotuspeleissä.
Jokereissa haaveillaan SKA Pietarin kohtaamisesta KHL:n pudotuspeleissä.

 

Jalosella itsellään ei sen sijaan ole enää juuri todisteltavaa. Jääkiekkohistorian ensimmäinen suomalainen maailmanmestarivalmentaja on huuhtonut kultaa sekä A-maajoukkueen (2011) että alle 20-vuotiaiden Leijonien (2016) peräsimessä.

Maajoukkueen lisäksi hän on päässyt eurooppalaisen seuravalmennuksen näköalapaikalle jo mainitun SKA:n pelaajapenkin takana. Liigastakin takataskussa on Suomen mestaruus HPK:sta (2006), joka toimi mestarivalmentajan ponnahduslautana kohti kirkkaimpia valoja.

Mutta ne kaikista kirkkaimmat valot ovat kuitenkin vielä näkemättä.

Lue myös: Venäläisjoukkueen cheerleaderit loksauttavat leuat – katso video teollisuuskaupungin KHL-enkeleistä!

– NHL ei ole ollut konkreettinen haave, mutta jotenkin se tulee aina välillä mieleen... Jukka pohdiskelee.

– Nytkin pohdin, että olen Jokereiden jälkeen seuraavat kaksi vuotta taas maajoukkueessa. Mutta mitäs sen jälkeen?

Hän miettii hetken.

– Se NHL-asia pitäisi vain konkretisoida itselleen, siitä pitäisi tehdä tavoite. Pelkkä haaveilu ei ihan hirveästi edistä mitään.

Jukka Jalonen siirtyy Jokereista takaisin Suomen A-maajoukkueen päävalmentajaksi.
Jukka Jalonen siirtyy Jokereista takaisin Suomen A-maajoukkueen päävalmentajaksi.

 

Jalonen uskoo tietävänsä, millä keinoin NHL-portit voisivat aueta.

– Jos sinne haluaisi lähteä, sinne pitäisi varmaan yrittää apuvalmentajan pestin kautta. Se voisi kyllä olla ihan mielenkiintoinen juttu kokeilla, ennen kuin jonain päivänä lopettaa nämä valmennushommat.

Hän pitää aidosti mahdollisena voivansa päästä osaksi jonkin NHL-organisaation valmennustiimiä.

– Heidän kannaltaan voisi olla riski ottaa suoraan päävalmentajaksi eurooppalainen kaveri, joka ei ole niin tottunut pienen kaukalon valmennukseen. Mutta uskon, että itselläni ja monella muulla Euroopan kärkipään koutsilla olisi annettavaa myös NHL:lle ja sen pelaajille, hän analysoi.

– Aika näyttää. Olen oppinut, että mitä vain voi tapahtua yllättävänkin nopealla aikataululla.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »