fbq
Uutiset
15.10.2020 16:24
Teksti: Milla Leinonen|Kuvat: Seiskan arkisto ja Instagram
Maria Veitola
Maria Veitola kertoo voinnistaan: "Olen kuolemanväsynyt, itkuinen ja pelaan Monopolia kolmiolääkkeissä"
Uutiset
15.10.2020 16:24
Teksti: Milla Leinonen|Kuvat: Seiskan arkisto ja Instagram

Sairaalasta kotiutunut suosikkijuontaja Maria Veitola, 47, päivitti kuulumisiaan sosiaalisessa mediassa. Marialta leikattiin jättimäinen kasvain rintaontelosta reilu viikko sitten.

Ai että mitenkö menee? Ihan hyvin. Kivut kurissa, kolmiolääkkeissä. Oon aika pöhnässä siis. Lähinnä nukun ja torkun. Nautin kukista, niitä on paljon nyt kotona. Kiitos, Maria kertoo voinnistaan Instagram-tilillään.

Maria on keksinyt myös ajanvietettä toipilaana olemiseen.

Oon kattonut monta jaksoa Schitt’s Creekiä ja kuunnellut podcasteja. Pelannut Monopolia, joka on elämys sekin kolmiolääkkeissä. Mua on helppo huijata, hän kertoo.

Lue myös: Maria Veitolan sokki-ilmoitus: Jättimäinen kasvain löytyi rintaontelosta - julkaisi kuvan sairaalasta operaation jälkeen: "Hurja löydös, sanoi lääkäri"

Kaiken takana onnellisuus siitä, että kuukausien odotus on ohi ja itse leikkaus on ohi.

Vaikka olen onnellinen hyvästä tilanteestani, olen myös kuolemanväsynyt (epäilemättä kolmiolääkkeet ja iso operaatio) ja itkuinen. Itken kai edelleen säikähdystä koko asiasta, sitä pelkoa ja ahdistusta, jonka kuukausitolkulla pidin sisälläni esittäen joka puolelle reipasta (olen hyvä siinä), itken 9kk leikkausjonossa kokemaani epäoikeudenmukaisuutta ja turhautumista terveydenhuoltoon, joka toki näytti parhaat puolensa, kun lopulta pääsin hoitoon, Maria kirjoittaa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maria Veitola (@mariaveitola) on

"Ahdistuin jonotusaikana"

Maria Veitola kertoo myös pitkien leikkausjonojen tuomasta ahdistuksesta.

Olen saanut paljon viestejä muilta jonottajilta ja miettinyt sitä, miksi suomalainen terveydenhuolto perustuu jonotukseen? Kuinka paljon kalliimpi olisi systeemi, jossa kaikki saisivat apua HETI. Sillä vaikka omalla kohdallani leikkausjono venyi yhdeksään kuukauteen koronan ja uuden potilastietojärjestelmä Apotin takia, olisin ilman niitäkin joutunut odottamaan leikkausta.

Lue myös: Suosikkijuontaja pääsi kotiin sairaalasta – Maria Veitolalta leikattiin kasvain: kiittää hoitohenkilökuntaa ja läheisiään saamastaan avusta.

- Minulle vain kerrottiin, että rintaontelossani on jättimäinen kasvain ja laitettiin jonoon. Ohjattiin menemään päivystykseen, jos tilanteeni pahenisi. ”Jos et vaikka pysty enää nielemään.” Voin kertoa, että se tapahtui, esim. kerran suihkussa. En pystynyt enää nielemään. Se ei johtunut kasvaimesta vaan jonotusaikana kasvaneesta ahdistuksesta.

Maria kuitenkin kiittää Suomen terveydenhoitoa, mutta kaipaa lisää resursseja hoitopuolelle sekä hoitajille lisää palkkaa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Terkut Meilahden sairaalasta. Multa leikattiin jättimäinen kasvain rintaontelosta. Kirurgin mukaan todennäköisesti hyvänlaatuinen kasvain (patologilta tulee vielä varmistus) oli kietoutunut ruokatorven ympärille painaen sydäntä sekä palleaa. Kasvain löytyi varjoainekuvauksessa joulukuussa, ja sain tietää siitä tammikuussa. ”Hurja löydös”, sanoi lääkäri ja laittoi mut leikkausjonoon. Leikkausaika tulisi viikon varoitusajalla, ja toipumiseen pitäisi varata kuukausi. Hoitotakuun mukaan leikkaus pitäisi tehdä 6 kk kuluessa. ”Mutta ei me niin kauan voida sun tapauksessa odotella”, sanoi lääkäri. Maaliskuussa soitin osastolle ja kysyin, miten korona mahtaa vaikuttaa leikkausjonoon ”ei mitenkään”, mulle vastattiin. Kesäkuun alussa soittelin uudelleen ihmetellen, miksi kutsua leikkaukseen ei ole tullut. ”Kaikki leikkaussalit yhtä lukuunottamatta on kiinni ja henkilökunta koulutettu koronan tehohoidon tarpeisiin”, kerrottiin. Leikkaukseni siirtyisi pitkälle tulevaisuuteen. Oon ollut tosi vihainen HUSille siitä, että sairaala ei ole ollut missään yhteydessä jonossa oleviin potilaisiin. Ei ainakaan muhun. Tietoa olen saanut vain, kun olen itse soittanut ja vaatinut. On ollut henkisesti tosi raskasta elää pelossa ja epävarmuudessa. Edes tekstiviesti siitä, että hoitotakuu ei päde ja korona vaikuttaa isosti leikkausjonoihin, olisi ollut kiva. Nyt kun olen täällä 9 kk odotettuani, olen saanut mielettömän hyvää hoitoa. Parasta mahdollista. Leikkaus meni hyvin, olen siitä tosi onnellinen. Hoitohenkilökunta on aivan mahtavaa. Kirurgi, lääkärit, hoitajat, sairaala-apulaiset, vahtimestarit, fysioterapeutti. Ystävällisiä, täsmällisiä, sydämellisiä, kiireettömiä ja paneutuvia mega-ammattilaisia. Mulla on ollut leikkauksen jälkeen järisyttävät kivut ja järisyttävät kipulääkkeet. Silti, läsnäolevan ja empaattisen henkilökunnan ansiosta on ollut koko ajan turvallinen olo. Koronakevään takia HUSin leikkausjonossa on tällä hetkellä tuhansia ihmisiä. Toivotan kaikille heille, sekä jonoja purkaville ammattilaisille tosi paljon tsemppiä. Ja muita pyydän olemaan fiksuja ja iisisti. Koronan leviäminen vaikuttaa myös siihen, miten ihmiset saavat hoitoa muissa asioissa.

A post shared by Maria Veitola (@mariaveitola) on

Tilaa Seiskan uutiskirje! »