fbqKoskettava tarina Timo T.A. Mikkosen kultakellon takana – Nina Mikkonen liikuttui: ”Onko tällaisia ihmisiä olemassa?” | Seiska
Vain Seiskassa!
Nina Mikkonen ja Tauno

Koskettava tarina Timo T.A. Mikkosen kultakellon takana – Nina Mikkonen liikuttui: ”Onko tällaisia ihmisiä olemassa?”

Uutiset | 20.01.2021 08:18

Kuvassa Tauno Pekkanen ja Nina Mikkonen.

Jyväskyläläinen eläkeläinen Tauno Pekkanen, 72, osti vuonna 2004 Kaunialan Sotavammasairaalan hyväntekeväisyyshuutokaupasta toimittaja, valtiotieteen maisteri Timo T.A. Mikkoselle kuuluneen kultakellon.

Kelloon on kaiverrettu Timon nimikirjaimet, päivämäärä 16.2.1980 ja lahjoittaja MTV.

– Timo itse on joskus 1980-luvulla lahjoittanut kellon hyväntekeväisyyteen, ja sitä kautta se oli lopulta päätynyt hyväntekeväisyyshuutokauppaan, Tauno kertoo.

Vuonna 2016 Tauno sai rajun sairauskohtauksen, ja hänen sydämensä pysähtyi. Kun Tauno viimein heräsi sairaalassa, tuli kotona ollut kultakello yllättäen hänen mieleensä. Taunolle nousi voimakas tarve lahjoittaa kello takaisin Timolle.

– Sairauteni kuitenkin pitkittyi, enkä ehtinyt antaa kelloa, ennen kuin hän menehtyi tammikuussa 2017. Minulle oli tärkeää, että kello löytäisi silti tiensä takaisin kotiin kaikkien vuosien jälkeen. Päätin lahjoittaa sen Timon leskelle Nina Mikkoselle sekä hänen pojilleen.

Seiskan puhelin soi

Tauno mietti vuosien mittaan, miten ottaisi yhteyttä Ninaan. Häntä mietitytti, kokisivatko omaiset eleen liian raskaana tai tungettelevana kaiken surun keskellä.

– Lopulta päätin yrittää ottaa yhteyttä Ninaan Seiskan kautta. Ajattelin, että se olisi helpoin tapa kaikille.

Hyväsydäminen eläkeläismies soitti ennen joulua Seiskaan ja kertoi kellon tarinan. Tapaaminen Ninan kanssa saatiin järjestettyä heti vuoden alkuun.

– Olisin halunnut antaa kellon Ninalle jo joululahjaksi, mutta onneksi tämä järjestyi heti tähän vuoden alkuun. Olen kamalan onnellinen, kun tämä viimein toteutui. Minulle kellon arvo on muuta kuin rahallinen, Tauno kertoo kyyneleet silmissä.

kelloTauno Pekkanen lahjoitti hyväntekeväisyyshuutokaupasta ostamansa Timo T.A.:n ennen omistaman kultakellon Ninalle.

”Hyvä veli, kiitos!”

Kun Nina Mikkonen, 56, kuuli, että tuntematon mies haluaa lahjoittaa hänelle Timolle kuuluneen kultakellon, oli hän kuin puulla päähän lyöty.

– Mietin, että wau. Onko tällaisia ihmisiä olemassa? Tämä on äärettömän kaunis tarina, ja pojillemme Mikaelille ja Matiakselle tosi merkityksellinen teko. Kaikki heidän isäänsä liittyvä on äärimmäisen arvokasta.

Pojatkin olivat ihmeissään kuullessaan Taunon lahjasta.

– Joku on maksanut jostain paljon rahaa ja sitten haluaa ihan ystävällisyyttään antaa sen ilmaiseksi pois heille, joille sillä on suurempi merkitys. Ihmisiä, joilla on tällaista sydämen sivistystä, ei kovin usein tapaa, Nina sanoo liikuttuneena.

Hän uskoo, että myös Timo arvostaisi Taunon elettä suuresti.

– Jos Timo nyt katsoo pilven päältä, niin hän tuntee Taunoa kohtaan varmasti suurta lämpöä ja arvostusta. Hän sanoisi Taunolle: ”Hyvä veli, kiitos!”

perhe– Aivan mahtavaa että kello on nyt meillä. Se on osa suurempaa kokonaisuutta ja historiaa, Nina iloitsee.

Lapsille hengityskaappeja

Nina tietää kertoa, että Timo on aikoinaan saanut kellon lahjaksi Maikkarilta tehtyään kanavalle töitä kymmenen vuotta. Nina arvaa kyllä, miksi Timo on lahjoittanut kellon eteenpäin.

– Hän osallistui usein hyväntekeväisyyteen, ja perheen lisäksi isänmaa oli hänelle kaikki kaikessa.

timo

Timo T.A. Mikkonen menehtyi kolme vuotta sitten tammikuussa pitkällisen sairauden murtamana.

Taunokin on osallistunut hyväntekeväisyystempauksiin aiemmin.

– Lahjoitin seitsemänä vuonna Kaunialan Sotavammasairaalan huutokauppaan täysin kunnostetun Pappatunturin. Yritykset ostivat niitä itselleen isolla rahalla. Lisäksi vuonna 2007 saimme hankittua 70 mopoilijan voimin kaksi lasten happikaappia Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

– Jotkut kysyvät, miksi annan niin paljon hyväntekeväisyyteen. No, kun minulla on mahdollisuus antaa, niin miksi en antaisi, hyväntekijä sanoo.

Lue myös: Näin Suurin pudottaja -voittaja Nina Mikkonen pitää ”korsetin” kunnossa: ”En halua pelleillä terveydelläni!”

Teksti:Kirsi Pöllänen
Kuvat:Timo Korhonen ja Seiskan arkisto

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!