Hyppää pääsisältöön
päivi räsänen

Kolme kansanedustajaa poliisitutkinnan kohteeksi - nämä kommentit saivat rikosepäilyt aikaan!

Poliisi tiedotti tänään perjantaina 23. elokuuta, että kolme kansanedustajaa on joutunut poliisitutkinnan kohteeksi. Heitä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää varten. 

Poliisi ei mainitse kansanedustajia nimeltä, mutta jokaista tapausta on käsitelty aikaisemmin julkisuudessa. 

- Esitutkinnat ovat kesken. Poliisi tiedottaa niistä seuraavan kerran, kun ne siirretään syyttäjälle syyteharkintaan tai päätetään. Sitä ennen poliisi ei kommentoi tapauksia enempää, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Hätönen Helsingin poliisilaitokselta

Poliisi kuvailee tapauksia seuraavasti: 

Teonkuvaus poliisin tiedotteesta: 

Poliisille tehdyn rikosilmoituksen perusteella selvitetään, onko kansanedustaja syyllistynyt kesäkuussa julkaisemallaan Twitter-viestillä rikokseen. Viesti kuvaa Helsinki Pride -tapahtumaa synnin ja häpeän nostamiseksi ylpeyden aiheeksi sekä kyseenalaistaa kirkon osallistumisen tapahtumaan. Ilmoittajan mukaan viesti on vähemmistöihin kohdistuva suvaitsemattomuuden ilmaus.

Kristillisdemokraatti Päivi Räsänen teki edellämainittuun teonkuvaukseen sopivan tviitin 17. kesäkuuta. 

- Kirkko, jonka jäsen olen, on ilmoittanut olevansa SETA:n Helsinki Pride 2019 virallinen kumppani. Miten kirkon oppiperusta, Raamattu, sopii yhteen aatteen kanssa, jossa häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi? 

hussein

Teonkuvaus poliisin tiedotteesta: 

Kansanedustajan Facebook-viesteistä tehtiin tutkintapyyntö Valtakunnansyyttäjänvirastolle, josta se siirrettiin poliisille. Tutkintapyynnön mukaan kansanedustaja on syyllistynyt rikokseen viesteillään, joissa mainitaan eri etnisiä ryhmiä. Helsingin poliisi suoritti Valtakunnansyyttäjänviraston ohjeesta esiselvityksen siitä, onko syyteoikeus vanhentunut vuosina 2011–2012 julkaistujen viestien osalta. 

Sdp:n Hussein Al-Taeenin kirjoittamat Facebook-viestivät nousivat keväällä julkisuuteen niiden rasistisen sanoman vuoksi. Niissä al-Taee muun muassa pilkkaa somaleita, homoseksuaaleja ja juutalaisia.

TAUSTAA: Kansanedustaja Hussein al-Taeen törkykirjoitukset paljastanut ex-puoluetoveri saa tappouhkauksia: ”Kurkunleikkauseleitä kadulla!”

Teonkuvaus poliisin tiedotteesta: 

Kansanedustaja piti eduskunnan täysistunnossa kesäkuussa puheenvuoron, jossa hän käsitteli turvapaikanhakijoita. Poliisille on tehty rikosilmoituksia, joiden mukaan kansanedustaja syyllistyi puheenvuorollaan kiihottamiseen kansaryhmää vastaan. Kansanedustaja vertasi puheessaan tiettyyn etniseen ryhmään ja tiettyyn uskontokuntaan kuuluvia turvapaikanhakijoita torjuttaviin eli haitallisiin vieraslajeihin.
Jos syyttäjä päätyy syyteharkinnassa syytteen nostamiseen, on eduskunnan äänestettävä, antaako se suostumuksen asettaa kansanedustaja syytteeseen valtiopäivätoimessa tehdystä teosta

Kesäkuussa perussuomalaisten Juha Mäenpää sanoi täysistunnossa muun muassa seuraavasti: 

Siinä hyvin selkeästi tulee ilmi, kun turvapaikanhakija kertoo, että osa heistä tuli tänne turistiksi, osa raiskaamaan. Tiedän jotain muutakin tuosta dokumentista, mutta kerron nyt vain sen, mitä tässä julkisesti sanon. Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ”Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä.” Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa. — Kiitoksia.
 

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.


Teksti:
Mariama BAH
Kuvat:
Seiskan toimitus & all over press

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!