Uutiset

Järisyttävä roolisuoritus! Tuntemattoman Rokkana loistava Eero Aho sai palautetta ikonisen sotilaan aikuiselta tyttäreltä: "Hän oli sitä mieltä, että..."

02.11.2017 17:03

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas on houkutellut ihmisiä vajaan viikon verran elokuvateattereihin. Oli elokuvasta sitten mitä mieltä tahansa, ainakaan Antero Rokan roolihahmon laadusta ei tarvinne käydä kädenvääntöä.

Lue myös: Sauli Niinistö yllätti Aku Louhimiehen: halusi nähdä ennakkoon uuden Tuntemattoman sotilaan – ”Tämän isompaa elokuvaa ei voi tehdä”

Eero Aho tulkitsee legendaarista hahmoa sellaisella vimmalla ja pieteetillä, ettei olisi ihme, vaikka itse Väinö Linnakin myhäilisi jossain hiljaa mielissään. Aholla on jo yksi parhaan miespääosan Jussi-palkinto, sekin Louhimiehen ohjaamasta elokuvasta (8-pallo, 2013).

Tuleeko nyt toinen?

– En lähde tuohon, palkinnoista päättävät ihan muut ihmiset. Eikä se ole se syy, miksi näitä töitä tehdään, Aho, 49, alleviivaa Seiskalle.

Lue myös: Mielenkiintoinen paljastus Tuntemattoman kuvauksista: tähtinäyttelijä eristäytyi tahallaan muista, eleli salaa mukavasti – ”Suomen vihatuin mies”

Eero Aho loistaa Rokkana uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

Arvostettu konkarinäyttelijä kuitenkin myöntää, että Rokkana tuli tehtyä kova roolisuoritus.

– Olen kyllä itsekin sitä mieltä, Aho nyökkää.

Oululaissyntyinen mutta pitkään pääkaupungissa asunut Aho joutui tekemään valtavasti töitä uppoutuakseen Karjalankannaksen maanviljelijän ja huippusotilaan mielenmaisemaan. Hän aloitti opettelemalla murteen.

Lue myös: Oletko jo nähnyt uuden Tuntemattoman? Louhimies vihjaa: tähän asiaan kannattaa kiinnittää huomiota – ”Pitäisi näkyä valkokankaalla”

– Sitä joutui veivaamaan paljon. Köpöttelin Töölönlahtea ympäri ja höpöttelin yksikseni kannaslaisia repliikkejä, jotta olisin osannut ne, vaikka yöllä olisi herätetty. Ne piti tulla nopeasti ja luontevasti.

– Mietin myös paljon, miten pääsen sellaisen ihmisen pään sisään. Miten hän ajattelee? Millaista on olla taistelussa? Millaista on jättää perhe kotiin ja lähteä sotaan? Se oli haastavaa.

Eero Aho loistaa Rokkana uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

Louhimiehen Tuntemattomassa oli yli 80 kuvauspäivää. Se on valtavasti kotimaiselle elokuvalle – varsinkin, kun päivät ovat pitkiä ja äärimmäisen raskaita.

– Jossain vaiheessa yläkroppani oli kuin pesismailalla hakattu. Joka paikka oli auki tai mustelmilla, Kuvausten jälkeen takki oli aivan tyhjä.

Lue myös: Jussi Vatanen kauhistui Koskelan roolista Tuntemattomassa sotilaassa – myöntää massiiviset paineet: ”Kyllä ne tiedostaa”

Antero Rokkaa ikonisempaa kotimaisen kirjallisuuden hahmoa on vaikea edes kuvitella. Aho kuitenkin kieltää tunteneensa painetta luoda loistava roolihahmo.

– Lähinnä se vaatimus tuli ohjaajalta, että sen on oltava loistava, Aho nauraa.

– Mutta ei sellaista ulkoista painetta mieti. Muutenhan sitä jäykistyisi totaalisesti.

Eero Aho loistaa Rokkana uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

Sen sijaan totaaliväsymys iski niinä viikonloppuina, kun näyttelijät päästettiin Vekaranjärven korpiviidakoista ja muilta kuvauspaikoilta kotiin.

– Olin silloin poikkeuksetta niin väsynyt, että pyörin koko viikonlopun himassa jossakin katatonisessa tilassa. En usko, että olin silloin ainakaan kauhean hyvä keskustelukumppani.

Lue myös: Teatterista tuttu näyttelijäkomistus loistaa Louhimiehen Tuntemattomassa – ”Kunnioitus ja kiitollisuus veteraaneja kohtaan nousi entisestään”

Kärsimys kuitenkin kannatti. Veteraaneilta saadun positiivisen palautteen lisäksi Ahoa on lämmittänyt erityisesti Rokan esikuvan, Viljami Pylkkään jälkipolven kohtaaminen.

– Tapasin hänen tyttärensä. Oikein mukava ja lupsakka ihminen, mutta hän oli sitä mieltä, että minulla olisi pitänyt olla kiharampi tukka! Aho nauraa.

Teksti:Eetu Ampuja
Kuvat:Kari Pekonen, Juuli Aschan ja Tommi Hynynen © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!