fbq
Uutiset
17.06.2020 09:59
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Seiskan toimitus, Instagram
Jani Toivola
Jani Toivola avautuu seuraajilleen, millaista on elää velkahelvetin keskellä: "Onneksi on perhe ja ystäviä ympärillä"
Uutiset
17.06.2020 09:59
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Seiskan toimitus, Instagram

Seiska uutisoi viime viikolla, että entinen kansanedustaja Jani Toivola, 42, on ajautunut vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin. Seiskan selvityksessä paljastui, että useita Janin velka-asioita on käsiteltävänä Helsingin käräjäoikeudessa. Kulutusluottofirmat hakevat häneltä monia saataviaan oikeusteitse.

Lue myös: Kymppitonnien pikavippikierre! Ex-kansanedustaja Jani Toivola rypee rajussa velkahelvetissä!

Vaikea aihe

Jani kertoo Instagramissa saaneensa runsaasti tukea ja kannustavia viestejä mediamylläkän jälkeen. 

- Kiitos kaikille kannustavista viesteistä liittyen uutisointiin mun veloista. Niiden saaminen on tuntunut tosi arvokkaalta.

Mies toteaa, että nämä asiat ovat olleet hänelle herkkiä aiheita. 

- Oikea elämä on onneksi jo pidemmällä kuin otsikot, joita ikävä kyllä osasin odottaa, koska julkisessa työssä ei voi aina vetää rajaa. Halusin kuitenkin pysyä hiljaa, koska asiat olivat liian kipeitä ja tuoreita eikä omia rajoja kannata ylittää siksi, että pelkää muita.

Lue myös: Muistatko mistä ex-kansanedustaja Jani Toivola tuli julkisuuteen? Paluu juurilleen: "Yritin muistaa kuka oli se ihminen kahdeksan vuotta sitten"

Apua ongelmiin

Jani sanoo, että perheessä voidaan hyvin. Hän paljastaa myös hakeneensa apua velka-ongelmien selvittelyyn.

- Mutta meillä on kaikki hyvin. Olen hakenut ja saanut apua. Sen myötä putosi myös isoin henkinen taakka ja se palautti oman toimintakyvyn. Edessä alkoi näkyä taas enemmän mahdollisuuksia umpikujien sijaan.

- Yksinhän ei meistä kukaan selviä ja silti sitä kerta toisensa jälkeen menee siihen samaan harhaan. Antaa häpeän tulla tielle.

Viime vuosi on ollut rankka ex-kansanedustajalle. Hän ei halua, että uutisointi hänen veloistaan vaikuttaisi hänen elämänsä ihmissuhteisiin. 

- Erityisesti viimeinen vuosi on ollut isoa muutosta ja oman elämän eri puolien kohtaamista. Myös tämän asian. Samalla on pitänyt pitää huolta omasta perheestä ja itsestään. Puhun tästä nyt ääneen koska en halua, että otsikot tulee mun ja ihmisten väliin. Varsinkin kun puhun paljon nimenomaan oman äänen löytämisestä ja häpeästä irtaantumisesta. Siitä uskalluksesta katsoa kohti eikä ohi. Niitä asioita opettelen joka päivä.

Salailu ja häpeä kuluttaa

Jani sanoo, että ongelmien kohtaaminen on ollut haastavaa.

- Pikavippi on liian helppo ja laiska sana kuvaamaan sitä mitä olen itsessäni viimeisen vuoden aikana joutunut kohtaamaan. Ja uskon että näin on monen ylivelkaantuneen kohdalla. Asiat on paljon syvemmällä ja isomman työn takana. Jako tyhmiin ja järkeviin tai vastuuttomiin ja viisaisiin ei riitä, koska jokaisen elämä koostuu lukuisista kerroksista ja erilaiset elämäntilanteet ovat monien asioiden summia.

- Mulla on onneksi ollut nyt työkaluja käsitellä asioita. Päästä pois sen näköalattoman kuilun ääreltä, missä salaisuus ja häpeä nakertaa enemmän kuin se mitä pakenee tai mikä vaatii katsomista silmiin.

Jani painottaa, että ystävät ja perhe auttavat vaikeinakin aikoina. Hän muistuttaa myös seuraajiaan siitä, että avun hakeminen velka-ongelmiin on tärkeää, eikä avun tarvitseminen ole mikään aihe, mistä pitäisi tuntea häpeä.

- Onneksi on perhe ja ystäviä ympärillä. Elämä ja rakkaus voittaa tälläkin kertaa.

- Jos sulla on velkaongelmia niin en voi tarpeeksi painottaa että kannattaa hakea apua heti tänään. Ei ole mitään sellaista minkä vuoksi menettäisit ihmisarvosi tai etteikö asioita saataisi ajan kanssa korjattua.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jani Toivola (@janitoivo) on

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »