Huippuravintolan keittiötä luotsaava Pipsa Hurmerinta murskaa stereotypioita: ”Vähempikin ryömiminen roskisten takana olisi riittänyt!”

Entinen huippumalli Pipsa Hurmerinta, 43, työskentelee keittiömestarina Sikke Sumarin perustamassa Sikke’s-ravintolassa.
Stereotyyppisesti ravintoloiden kettiöitä pidetään miesten valtakuntana.
Käsitystä on vahvistettu tarinoilla Marco Pierre Whiten ja Gordon Ramsayn kaltaisista keittiömestareista, jotka huutavat, heittelevät kattiloita ja pahoinpitelevät kokkeja ruuanlaiton lomassa.
Klisee on onneksi murtumassa, ja monet naiset kipparoivat nykyään huippuravintoloiden keittiöitä.
Pipsa Hurmerinta sanoo, että tie vastuuasemaan on edelleen naiselle huomattavasti kivisempi.

– Kyllä naisen on tehtävä aina enemmän. Jos olisin Sampsa Hurmerinta, vähempikin ryömiminen roskisten takana olisi ehkä riittänyt. Ei tämä ala ole helppoa naiselle, mutta ei se ole missään muuallakaan. Kovalla duunilla pärjää.
Pesti keittiömestarina tarkoittaa Pipsalle paitsi vastuuta ravintolan ruokalistasta myös keittiön henkilökunnasta.
Johtajana hän vaalii hyvää fiilistä.

– Kerran huusin keittiössä leikilläni yhdelle kokille. Hän sanoi, etten ole koskaan huutanut, vaikka ehkä pari kertaa olisi ollut paikallaan. Vastasin, etten jaksa karjua aikuisille ihmisille.
– En halua johtaa mitään lastentarhaa. Kun kerran lähtee sille linjalle, että huutaa tai puhuu rumasti, siitä kierteestä on tosi vaikea enää päästä pois, Pipsa tietää.
Pipsalla on yli kymmenen vuoden ura ruoka-alan yrittäjänä, mutta ennen aloittamistaan Sikke’sissä hänellä ei ollut juuri kokemusta ravintolatyöstä.
Pipsa myöntääkin auliisti, että joissakin asioissa hän on tukeutunut itseään kokeneempiin alaisiin.
– Minua ei ole haitannut kysyä, miten joku asia pitäisi tehdä. Onneksi on sen verran kilometrejä takana, ettei oma ego ole esteenä. Haluan myös osallistaa koko keittiön ruokalistan suunnittelussa.
– Jos jotain olen oppinut elämässäni, niin sen, että ympäröi itsesi aina itseäsi fiksummilla ihmisillä, Pipsa toteaa.