fbq
Uutiset
25.03.2019 17:02
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Matti Matikainen
Heri Sonkamuotka menetti raajansa.
Henri Sonkamuotka oli kuolla koiranpuremaan – neliraaja-amputoitu extreme-hurjapää kadotti elämänilonsa: turruttaa kipujaan alkoholilla!
Uutiset
25.03.2019 17:02
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Matti Matikainen

Kuhmoislaisen Henri Sonkamuotkan, 35, tarina on yksi hätkähdyttävimmistä ihmiskohtalaoista, joita Seiskan sivuilla on koskaan kerrottu. Vajaa kuusi vuotta sitten Henri sai verenmyrkytyksen oman koiran näykkäistyä häntä kädestä kepinheittoleikin tiimellyksessä. Kuolema oli enemmän kuin lähellä, mutta jollain ihmeellä hän selvisi. Kaikka raajat kuitenkin amputoitiin.

Lue myös: Näin kaikki raajansa menettänyt Henri pärjää arjessa!

Henkan elämänilo ja hurjapäinen luonne eivät silti kadonneet. Vuosien varrella Seiskan lukijat ovat nähneet hänet muun muassa benji-hyppäämässä ja ralliauton kyydissä jääradalla. Nykyään jokin hänessä on erilaista. Elämänilo on kadonnut. Henri on alkanut turruttaa jatkuvia kipuja ja tekemisen puutetta viinalla. Se ei voi jatkua enää kauaa.

– Ainoa potilaan hengen pelastava hoito tässä kohtaa on pidättäytyminen alkoholista, lukee lääkärin diagnoosissa.

– Alkoholismi on Henkan syöpä, johon hänen pitäisi saada apua, huolestunut sisko ja omaishoitaja Miia Takala kertoo.

Seiskan vieraillessa Henrin luona Kuhmoisissa mies tarvitsi useita loiventavia oluita ennen haastattelua.
Seiskan vieraillessa Henrin luona Kuhmoisissa mies tarvitsi useita loiventavia oluita ennen haastattelua.

 

Lue myös: Neliraaja-amputoitu extreme-hurjapää Henri Sonkamuotka toteutti jälleen yhden unelmansa – katso!

Viinaa aavesärkyihin

Kaiken pitäisi olla hyvin. Henrillä on uusi ja hieno, hänelle sopiva asunto. Seurana on pieni koiranpentu Ninja, ja terraariossa lekottelee parta-agama.

Piinaavat aavesäryt, eli amputoidussa raajassa tuntuvat hermokivut, tekevät elämisestä helvettiä etenkin öisin. Nukkuminen olisi mahdotonta, ellei Henri joisi itseään tainnoksiin iltaisin.

– Haamukivut ovat tosiaan v***maisia. En halua syödä vahvoja lääkkeitä, koska niihin jää koukkuun. Olen jo koukussa viinaan, ja sitten olisin täysin sekakäyttäjä, Henri sanoo.

Lue myös: Neliraaja-amputoitu Henri Sonkamuotka tapasi Matti Nykäsen ja Tuksun: Helvetin hienoa!

40 päivää juomatta

Ennen onnettomuutta Henri eli liikkuvaa elämää ja rakasti erilaisten moottoriajoneuvojen lisäksi kalastusta. Nyt hänellä on loputtaman tylsää. Etenkin talvet ovat pahoja, koska Henri ei juuri pääse liikkumaan kotinsa ulkopuolelle.

– Viina auttaa tekemisen puutteeseen. Saan edes alkoholista mielihyvää. Minun on pirun hauskaa kännätä yksikseni täällä. Olin ennen joulua 40 päivää juomatta, ja minua vain v***ti koko ajan. En pystynyt nukkumaan, ja elämä oli täyttä paskaa. Sitä ei moni usko, mutta juon myös maun takia. Silloin, kun en ryyppää, juon nollaprosenttista olutta, Henri perustelee.