fbq
Oho
29.04.2017 10:03
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus
Neliraaja-amputoitu extreme-hurjapää Henri Sonkamuotka toteutti jälleen yhden unelmansa – katso!
Oho
29.04.2017 10:03
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus

Kuhmoislaisen Henri Sonkamuotkan, 33, tarina on yksi kaikkein hurjimmista Seiskan sivuilla koskaan kerrotuista. Vielä vuonna 2012 Henri oli menevä motocrossia, mökkeilyä ja kalastusta harrastava, elämää täynnä oleva nuori mies. Hän oli juuri mennyt naimisiin silloisen vaimonsa Tanjan kanssa.

Tuon vuoden juhannuksena kaikki muuttui kuin salamaniskusta, ja kohtalo potkaisi Henriä sellaisella voimalla, että moni ihminen ei olisi siitä noussut. 

Henri vietti juhannusta kesämökillään saksanpaimenkoiransa kanssa leikkien. Kepinheittoleikin tiimellyksessä koira näykkäisi omistajaansa pikkurillistä. Kukapa olisi uskonut, että se pieni naarmu johtaisi taisteluun elämästä ja kuolemasta, ja lopulta siihen, että Henri menettäisi kaikki raajansa.

Pyysivät hyvästelemään

Seuraavana päivänä Henri alkoi voida pahoin. Hän oksenteli verta ja kärsi hirvittävistä vatsakivuista. Hänet kuljetettiin juhannusaattona Jämsään sairaalaan ja sieltä edelleen hätäkuljetuksella Tampereen yliopistolliseen sairaalaan teho-osastolle. Hänen ihonsa muuttui aivan mustaksi ja turvonneeksi. Tila eteni niin pahaksi, että lääkärit soittivat sukulaisille ja pyysivät paikalle hyvästelemään. 

Henri oli saanut koiran kulmahampaan raapaisusta sepsiksen eli verenmyrkytyksen. Hän taisteli hengestään kaksi viikkoa keinotekoisessa koomassa. Hänelle tehtiin ainakin 15 leikkausta. Munuaisten toiminnot pettivät ja häneltä hajosi kylkiluita, kun hänet kerran elvytettiin kuolleista.

Harkitsi itsemurhaa

Jollain ihmeellä Henri selvisi, mutta hänen elämänsä ei enää koskaan palaa ennalleen. Kaikki hänen raajansa jouduttiin amputoimaan.

Näin kaikki raajansa menettänyt Henri pärjää arjessa!

Henri Sonkamuotka

– Se oli jotain aivan järkyttävää. Ei sitä voi sanoin kuvailla, Henri kertoi Seiskalle heräämisestään sairaalassa vähän onnettomuuden jälkeen.

– Kun kävin katsomassa Henriä, hän itki sitä, ettei voinut hypätä sairaalahuoneensa neljännen kerroksen ikkunasta ja tappaa itseään, koska ei pystynyt liikkumaan sinne asti, lapsuudenystävä Ville Vataja muistelee.

Henri on koko ikänsä ollut melkoinen hurjapää, eikä onnettomuus muuttanut häntä sen suhteen mihinkään. Kesällä 2015 Seiska toteutti yhden Henrin haaveen ja vei hänet hyppäämään Suomen korkeimman benjihypyn 150 metristä. 

Neliraaja-amputoitu Henri syöksyi pää edellä 150 metristä - hurja video!

Henri Sonkamuotka
Henri Sonkamuotka

Pääsi ralliauton kyytiin

Henri oli Suomen ensimmäinen neliraaja-amputoitu benjihyppääjä. Tuolloin hän mainitsi, että seuraavaksi hän haluaisi ralliauton kyytiin. 

Ralliautoilu järjestyi, kun hänen siskonsa Miia Takala voitti ralliautokyydin Facebook-kilpailussa. Seiska puolestaan järjesti Henrille kuljetuksen, majoituksen ja ylläpidon Tahkovuorella, jossa häntä kyydittiin ralliautolla jääradalla.

Henri Sonkamuotka

– Helvetin upeaa. Seuraavaksi haluan hypätä tandemhypyn laskuvarjolla. Minä en pelkää mitään, Henri hihkuu, kun ralliyrittäjä Tomi Ikonen on kierrättänyt häntä huimaa kyytiä useita kierroksia pitkin jäärataa.

– Duudsonit voisivat järjestää Henrille jotain todella pelottavaa, Miia-sisko toivoo.

KATSO VIDEO HENKAN RALLIKYYDEISTÄ!